Poliţia spaniolă şi română au derulat, de curând, cea mai mare operaţiune împotriva unei reţele de furturi de maşini de lux din Europa. Un grup de 8 români a reinventat traficul cu maşini scumpe şi au furat într-un an de zile aproximativ 300 de maşini. De aceasta data insa masinile erau furate din Romania si se vindeau in Spania.
Hoţii de maşini au fost luaţi prin surprindere de poliţia spaniolă, care îi urmărea de 1 an de zile în colaborare cu poliţia română. Şeful reţelei era un cetăţean român care la momentul arestării dormea cu o secure sub pernă. Deşi maşinile erau specialitatea lor, gruparea era formată din 32 de persoane dintre care 8 erau românii care se ocupau cu furtul de maşini, în timp ce restul, nigerieni şi marocani erau specializaţi în traficul de droguri. Un an de zile a durat întreaga operaţiune, timp în care românii furau maşinile din Est şi le vindeau în Vest, fapt nemaîntâlnit până acum la oi asemenea scară.
„Spre deosebire de modul de operare obişnuit, când autoturismele erau furate din Occident şi apoi înmatriculate în Europa de Est, în această situaţie autovehiculele provin din România şi sunt înmatriculate în mod fraudulos în Spania. De cele mai multe ori partea vătămată era o firmă de leasing care afla abia după 2 – 3 luni de la înmatricularea frauduloasă a autovehicului în Spania despre dispariţia acestuia”, ne-a precizat un reprezentant al Poliţiei Române.
După ce erau furate din România, maşinile erau aduse până în Spania de indivizi care operau ca şoferi, după care se întorceau acasă în avion şi aşteptau următoarea comandă. Maşinile se opreau la un dealer auto din Toledo, dar poliţia spaniolă a intrat la bănuieli încă de anul trecut, când a văzut prea multe maşini scumpe cu numere de România. În Spania maşinile erau vândute apoi la preţuri mult mai joase, în medie la 50 de mii de euro bucata şi operaţiunea se derula practic la lumina zilei pentru că maşinile încă nu fuseseră date în urmărire.
Noua metodă a devenit foarte profitabilă şi în trafic erau implicate şi firme contabile care se ocupau de transferul proprietăţii maşinilor. Membrii grupării aveau arme, aparatură pentru copierea telecomenzilor şi un scaner cu care ascultau radioul poliţiei.
Anchetatorii cred că până acum au fost furate aproximativ 300 de maşini de lux, iar autorităţile spaniole cred că aceasta este, probabil, cea mai mare operaţiune de acest fel din Europa.
În urma operaţiunii au fost arestaţi 8 români, dar autorităţile cred că numărul persoanelor implicate este mult mai mare pentru că se bănuieşte că unii proprietari ajungeau la înţelegere cu infractorii, fiind de acord să li se fure maşina. După percheziţii efectuate în Spania, poliţia a recuperat aproape 100 de maşini, suma de 100 de mii de euro, 80 de kg de haşiş, 55 de ceasuri scumpe, telefoane şi diverse arme. Prejudiciul apreciat de autorităţi este de aproximativ 15 milioane de euro.