Plecarea masivă a imigranților din Spania a afectat și numărul românilor stabiliți în regiunea Madridului, unde se află în continuare cea mai mare comunitate de compatrioți din peninsulă.
Guvernul regiunii Madrid a publicat ultimul Barometru al Imigrației din zonă care indică o scădere a numărului de străini în rândul tuturor comunităților, cu excepția celei chineze, care a înregistrat o ușoară creștere. În regiune trăiesc 1.175.000 de străni din 6 milioane de locuitori.
Numărul românilor a scăzut cu 9 mii, dar autoritățile regionale remarcă faptul că studiul arată o bună integrare a străinilor în pofida crizei.
“Cred că modelul de integrare al Comunității Madrid și sistemul pe care îl are economia generează cea mai mare rată de angajări în rândul imigranților din întreaga țară. Mai mult, rata angajărilor în rândul femeilor imigrante este cu 8 puncte mai mare decât cea la nivel național. Cred că suntem un model, așa arată acest barometru, care reflectă că imigrația nu este o problemă, atât din punctul de vedere al spaniolilor, cât și al imigranților. Nu cred că se pune problema respingerii din partea spaniolilor. În mod evident criza și principala ei consecință, șomajul, creează îngrijorare, însă acceptarea reciprocă nu s-a modificat”, ne-a declarat Jesús Fermosel, ministru regional pe Probleme Sociale.
Barometrul privind imigrația din regiunea Madrid a fost realizat pe baza datelor culese din 1300 de interviuri, iar principala informație este aceea că majoritatea spaniolilor au cel puțin un cunoscut de altă naționalitate.
Românii continuă să fie cea mai mare comunitate cu 210 mii de persoane.
{loadposition publi-in-article}{jathumbnail off}