Președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso, a anunțat astăzi lansarea Madrid Km. 0: Inovație și startup-uri, un plan de acțiune pentru următorii trei ani cu scopul de a facilita atragerea, crearea, consolidarea și creșterea companiilor inovatoare; În același timp, a avansat și încorporarea regiunii într-un proiect pilot al Comisiei Europene și al Comitetului Regiunilor pentru selectarea celor mai bune practici în acest domeniu.

)

Díaz Ayuso s-au întâlnit astăzi la Poșta Regală cu comisarul european pentru inovare, cercetare, cultură, educație și tineret, Mariya Gabriel, pentru a merge mai departe cu acest proiect care își propune să încurajeze acest tip de companie tânără. Pentru început, există un portal web, www.madrimasd.org/MadridKmcero , unde vor fi colectate „toate informațiile relevante pentru startup-urile care sunt interesate să se înființeze și să se dezvolte în Madrid, profitând de climatul de libertate economică, taxe reduse și eliminarea barierelor birocratice”.

„Ne dorim ca acest site să fie ghișeul unic în care întregul ecosistem de startup-uri din Madrid să poată obține rapid și intuitiv informații, contacte sau agenda evenimentelor”, a declarat președintele, care a subliniat și rolul de formarea și sprijinirea antreprenorilor și investitorilor prin patru programe.

Pe de o parte, există Rucsacul Universității, prezentat în urmă cu două luni, pentru ca toți studenții să se poată pregăti voluntar și în o modalitate complementară cu diplomele lor, postuniversitare și doctorate, în abilități antreprenoriale și să cunoască principalele metodologii de abilitare și Managementul inovației. „Ne dorim ca această inițiativă să fie un reper european, astfel încât spiritul antreprenorial să fie promovat în universități”, a spus Díaz Ayuso.

Una dintre principalele probleme la deschiderea unui startup este cum să obţine finanţarea necesară. Din acest motiv, oferă și informații și îi va învăța pe cei interesați cum să spună unui investitor ideea lor, pregătindu-i să aibă mai mult succes în fazele de strângere de fonduri și să poată duce la bun sfârșit proiectul. Se va realiza prin Madrid Deep Tech Pitching.

În același mod, vor fi promovate inițiative care sunt deja în funcțiune în Comunitatea Madrid, precum acceleratorul în domeniul biomedical sectorul sau biotehnologic HealthStart sau Centrul de Incubare a Afacerilor al Agenției Spațiale Europene și al Comunității Madrid (ESA BIC), care sprijină propuneri în sectorul tehnologiei spațiale.

. Consilieri internaționali de prestigiu

Pe de altă parte, Díaz Ayuso a explicat că va fi înființat un Consiliu Consultativ Internațional care va include start-up-uri, exemple de succes, fonduri de investiții generale și specifice sectorului, mari acceleratori și incubatoare, precum și actori corporativi care se angajează în acest sens. model.

O importanță deosebită capătă networking-ul, un tip de întâlnire al cărui obiectiv este extinderea rețelei de contacte profesionale și generarea de oportunități de afaceri și angajarea în rândul asistenților săi. Din acest motiv, prin intermediul acestui proiect vor fi programate activități precum InnoDays_Madrid, evenimente tematice care au loc în a treia zi de joi a fiecărei luni cu care se promovează schimbul de cunoștințe între principalii agenți, sau InnoBar_Madrid, cu același scop, dar care reunește investitorii și cei care au nevoie de sprijinul lor într-un mediu relaxat.

Pilot european proiect

Împreună cu acest plan, Díaz Ayuso a mai anunțat că Comunitatea Madrid a a fost selectat de Comisia Europeană și de Comitetul European al Regiunilor pentru a face parte din Acțiunea-pilot pentru inovare regională (PRI), o inițiativă comună a ambelor instituții de a selecta cele mai bune practici regionale europene în perioada următoare 12 luni.

Candidatura Madridului, după cum a explicat președintele, include trei acțiuni de referință încadrate în E Strategia de specializare inteligentă a Comunității Madrid pentru perioada 2021/06 (Smart Specialization Strategy): implementarea Noii Legi a Economiei Circulare, demararea proiectului Madrid Start-Up Region și demararea Gov Tech Lab al CM, cu acțiunile sale de inovare deschisă (inovare deschisă) și achiziție publică de inovare.

În cele din urmă, Díaz Ayuso a avansat și încorporarea a două municipalități din Madrid la inițiativa comisarului pentru satele europene pentru startup-uri. , axat pe antreprenoriatul în zonele rurale conform cerințelor Comisiei Europene. „Intenția guvernului meu este ca întreaga regiune, de la capitală până la cea mai îndepărtată municipalitate din Sierra Norte, să fie un teritoriu favorabil inovației și antreprenoriatului”, a subliniat el.

Astfel, municipalitățile din Carabaña și Berzosa del Lozoya au primit deja aprobarea pentru realizarea acesteia. În aceste locații va exista un spațiu de coworking, o serie de activități, cele mai bune condiții digitale și sprijinul pentru ca cei care își lansează ideile inovatoare în realitate să își dorească să trăiască și să lucreze acolo.

Sursa: Comunitatea Madrid – 2022Díaz Ayuso anunță un plan de acțiune pentru crearea de startup-uri și încorporarea într-un proiect pilot european privind cele mai bune practici în acest domeniu