Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat vineri, 10 iunie 2022, la Salonic, la reuniunea ministerială a Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP).

Evenimentul a fost organizat de Președinția în exercițiu a SEECP, exercitată de Grecia, în perioada iulie 2021 – iunie 2022. La eveniment au participat miniștrii şi secretarii de stat pentru afaceri europene, reprezentanți ai Participanților la SEECP, precum și Secretarul General al Consiliului Cooperării Regionale, doamna Majlinda Bregu, respectiv directorul general pentru Balcanii de Vest și Turcia în Serviciul European de Acțiune Externă, doamna Angelina Eichhorst, în calitate de invitați speciali.

Reuniunea a prilejuit o dezbatere deschisă a modalităților de cooperare în Sud-Estul Europei și de consolidare a acesteia, pe baza experienței statelor din regiune în contextul conflictului din Ucraina și al consecințelor acestuia asupra întregii Europe, inclusiv din punct de vedere al securității energetice și alimentare. Participanții au abordat, de asemenea, problematica protecției mediului și procesul de tranziție către energia verde și au pregătit documentele care urmează a fi adoptate la Summit, respectiv Declarația Summitului SEECP de la Salonic și Raportul anual al Secretarului General al Consiliului Cooperării Regionale.

În intervenția sa, secretarul de stat Daniela Gîtman a menționat importanța aprofundării dialogului și a unei cooperări aplicate și eficiente între participanții din cadrul Procesului de Cooperare în Europa de Sud-Est. A subliniat, totodată, rolul important al SEECP în menținerea stabilității și securității Balcanilor de Vest. A reafirmat susținerea fermă a României pentru procesul de extindere a UE, bazat pe merite proprii şi pe respectarea angajamentelor asumate de către candidaţi şi potenţiali candidaţi. În context, a reafirmat importanța strategică a Balcanilor de Vest, față de care UE trebuie să-și respecte angajamentele, în primul rând prin adoptarea, cât mai curând, a deciziei de lansare a negocierilor de aderare cu Albania și Republica Macedonia de Nord.

Oficialul român a subliniat, de asemenea, că România sprijină acordarea statutului de stat candidat, în răspuns la cererile de aderare depuse recent de toate cele trei țări asociate – Ucraina, Republica Moldova și Georgia, pe baza aspiraţiilor legitime ale acestora şi a apartenenţei celor trei state la familia europeană.

Secretarul de stat Daniela Gîtman a transmis poziția fermă a României, de condamnare a agresiunii militare nejustificate, neprovocate şi ilegale a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Totodată, a prezentat pe larg măsurile luate de România în susținerea Ucrainei şi sprijinirea refugiaţilor. În egală măsură, a reliefat eforturile deosebite realizate de Republica Moldova în gestionarea situaţiei generate de invazia militară rusă din Ucraina, a evidențiat sprijinul țării noastre pentru obiectivele de integrare europeană ale guvernului de la Chişinău şi a transmis un apel la o implicare coordonată a participanților SEECP pentru consolidarea răspunsului comun la provocările cu care se confruntă regiunea.

Demnitarul român a subliniat, de asemenea, oportunitatea dezvoltării de acţiuni comune în cadrul SEECP care să răspundă efectelor grave ale conflictului din Ucraina la nivel regional. A relevat necesitatea consolidării rezilienței Uniunii Europene și a statelor din regiune, precum și apărării hotărâte a valorilor democratice care stau la baza securității și prosperității cetățenilor acestora.

În actualul context de securitate, a evidențiat importanța cooperării în cadrul NATO între statele din regiune şi s-a referit la reuniunea la vârf a statelor din Formatul București 9, care s- desfășurat în aceeași zi la București, reliefând relevanța acesteia pentru situația securitară din prezent.

În încheierea intervenției sale, secretarul de stat Daniela Gîtman a transmis aprecieri față de rezultatele Președinției elene a SEECP și a exprimat sprijin pentru viitoarele mandate de Președinție-in-exercițiu a SEECP, care urmează a fi exercitate de Muntenegru (2022-2023) și Republica Macedonia de Nord (2023–2024).

 

Informații suplimentare:

Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP) este forumul politic cel mai important și un cadru de dezbateri consacrat de peste două decenii la care participă: Albania, Bosnia și Herțegovina, Bulgaria, Croația, Grecia, R. Macedonia de Nord, R. Moldova, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia și reprezentanții Priștinei – 13 participanți.

SEECP funcționează pe baza Cartei relațiilor de bună vecinătate, stabilitate, securitate și cooperare în Europa de Sud-Est (Carta SEECP), semnată la București, la 12 februarie 2000. România este depozitarul Cartei.

Coordonarea activităților în SEECP este asigurată de Președinția-în-exercițiu (PiE), deținută pentru un mandat de un an, pe bază de voluntariat. PiE curentă este exercitată de Grecia (iulie 2021 – iunie 2022). Atena deține pentru a treia oară Președinția-în-exercițiu a SEECP, pe care a mai exercitat-o în intervalele 1997-1998 și 2005-2006.

Motto-ul PiE Atena este “Strengthening SEE synergies”, cu referire la rolul sinergiilor în depășirea actualelor provocări socio-economice. PiE Atena are 6 priorități: (1) Sporirea cooperării în domeniul securității; (2) Schimb de cele mai bune practici privind funcționarea instituțiilor democratice și a statului de drept; (3) Conectivitate și dezvoltare sustenabilă; (4) Cooperare în domeniile investițiilor, competitivității și mobilității; (5) “Creșterea verde”; (6) Gestionarea pandemiei de COVID-19 și repercusiunile acesteia.

Sursa: Participarea secretarului de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman la reuniunea miniștrilor afacerilor externe participanți la Procesul de Cooperare în Europa de Sud-Est (SEECP)