De la catre 16 iunie, activista rusă Alexandra Polivanova va participa la trei discuții cu experți în istorie, arhivare, drepturile omului și memorie, organizate de Memorialul Democrat.
Polivanova a fost membru al consiliului de administrație al organizația rusă International Memorial, recent închisă de guvernul rus în urma războiului dintre Rusia și Ucraina. Pe parcursul a trei decenii, Memorialul Internațional a adunat memoria victimelor comunismului din URSS și le-a dat voce. În timpul șederii sale la Barcelona, va vorbi despre gestionarea arhivelor și conservarea memoriei, drepturile omului, rezolvarea conflictelor și rolul memorialelor.
L Internațional Memorial
În august 1987 la Moscova, inițiativa creării Memorialului Internațional al ONG-ului, în onoarea victimelor represiunii sovietice. Grupuri similare au apărut în alte regiuni ale Uniunii Sovietice de atunci. Organizația, ca și Memorialul Democrat și alte organizații din întreaga lume, făcea parte din Rețeaua International Coalition of Sites of Conscience.
Memorialul a fost închis în decembrie 2022 de către guvernul rus. Fondat de laureatul Nobel Andrei Saharov, Memorialul Internațional a fost una dintre cele mai importante instituții ruse dedicate diseminării istoriei contemporane a țării. S-a dedicat în special cercetării asupra represiunii politice din zilele URSS și a Marii Terori și de a da voce victimelor persecutate și riposte în cei peste treizeci de ani de dictatură comunistă.
Alexandra Polivanova
Născută la Moscova, a studiat literatura nordică și rusă și istoria și psihologia socială în Rusia, Suedia și SUA. În prezent, este responsabilă de programele educaționale legate de Societatea Memorială din Moscova și este șefa proiectului de cercetare și educație a memoriei „Moscova. O topografie a terorii.” Ea este, de asemenea, autoarea și directorul de proiecte de teatru documentar. Din anul 2022, ea este președinta consiliului de administrație al Rețelei Societăților Comemorative din Rusia.
Program
„Rusia, memoria și prezentul. Dialog cu Alexandra Polivanova. Gestionarea arhivelor, drepturile omului și soluționarea conflictelor și rolul memorialelor ”
14 Iunie, la 14 h, Campus Mundet: „Construirea culturii păcii din Educație . Dialoguri între Alexandra Polivanova și Nataliya Losyeva de la Universitatea de Stat Nizhyn Gogol (Ucraina)”, cu Marta Simó, profesor de educație la Universitatea din Barcelona, și Imma Armadans, profesor de psihologie la Universitatea din Barcelona. 16 iunie, la 18 h, Muzeul de Istorie a Cataloniei: „Rusia, memorie și prezent. Dialog cu Alexandra Polivanova. Managementul arhivelor”, cu Ramon Alberch i Fugueras, istoric și arhivar. 16 iunie, la 16. 30 h, Asociaţia Jurnaliştilor Catalani: „Rusia, memoria şi prezentul. Rolul memorialelor. Dialog dintre Alexandra Polivanova și Vicenç Villatoro, directorul Memorialului Democrat.” Închidere de către ministrul Justiției, Lourdes Ciuró. Organizație și colaboratori
Cele trei dialoguri au fost organizate de Memorial Democràtic, cu colaborarea Coaliției Internaționale a Site-urilor de Conștiință, Asociația Jurnaliştilor din Catalonia, Muzeul de Istorie de Catalunya, Școala de Arhivare și Management de Documente al Universității Autonome din Barcelona, Asociația Arhiviștilor din Catalonia, Arhiviști fără Frontiere, Universitatea din Barcelona, Fundația de Solidaritate și Institutul de Cercetare în Educație de la Universitatea din Barcelona.