DESTINELE ACORDULUI

. EURO PENTRU A CREA O BIOBANCĂ PE ACESTĂ BOLĂ

Institutul de Cercetare al Spitalului Universitar 13 din octombrie Madrid i+ și Fundația FERO au semnat un acord de colaborare care va da un impuls cercetării translaționale în cancerul de prostată, condus de Serviciul de Oncologie Medicală, dar la care vor participa și alte servicii și unități ale centrului. Obiectivul acordului este de a promova o platformă de cercetare care să dezvolte studii care sunt aplicate în practica clinică prin studii clinice încă din fazele inițiale, care ajută la înțelegerea mecanismelor implicate în biologia tumorii. Acest lucru va fi posibil datorită injectării de 300.000 euro pe trei ani, contribuit de Fundație.

Această zonă de studiu se desfășoară în Unitatea de Cercetare Translațională a Cancerului de Prostată, recent creată la i+ și promovat acum datorită acestui acord. Este alcătuită dintr-o echipă multidisciplinară de profesioniști, inclusiv oncologi, urologi, radiooncologi, radiologi și medici în medicină nucleară, precum și cercetători. Dirijată de medicii Enrique González-Billalabeitia și David Olmos, specialiști în oncologie medicală și experți consolidați în acest tip de cancer, Unitatea promovează progrese în cercetarea țintelor moleculare ale tumorii.

Printre obiectivele sale se numără descoperirea de noi mecanisme de progresie a cancerului de prostată și a metastazelor acestuia. Pe baza acestei linii de lucru, își propune să identifice noi strategii care să depășească rezistența la tratamentele actuale și, de asemenea, să se asigure că imunoterapia, care până în prezent nu a reușit să iasă în evidență în acest tip de tumoră, să aibă și un loc în arsenalul de care dispune pacienții, prin modularea mecanismelor de evaziune imună a cancerului de prostată.

Pentru a realiza acest lucru, și datorită Cu ajutorul Fundația FERO, specialiștii urmează să dezvolte o biobancă cuprinzătoare pentru cancerul de prostată, cu o colectare sistematică și prospectivă de țesuturi și probe tumorale, atât componente de sânge, cât și urină, de la pacienții diagnosticați și tratați la

. Octombrie.

Odată cu recoltarea sistematică a probelor din instituție, vor exista colecții existente de proiecte clinice multicentre finalizate sau pe mergând. Inițial, probele din aceste colecții vor fi studiate amănunțit folosind noile tehnologii pentru a analiza eterogenitatea modificărilor moleculare care apar în această boală și modul în care acestea evoluează în fiecare caz. Într-o a doua fază, aceste constatări vor fi confirmate cu tehnici de studiu mai rafinate, profitând de probele prospective de biobancă.

Identificarea de noi opțiuni de tratament

Unitatea își propune, de asemenea, să identifice noi ținte terapeutice prin screening-ul genetic și genomic al fiecărui individ și al tumorii acestuia, cu ajutorul tehnologiei de nouă generație care să facă posibilă studiul genomului foarte rapid. Datorită acestor tehnici, este posibil să se detecteze modificări ale codului genetic al celulelor care au ca rezultat pierderea sau câștigul anormal al funcției și, prin urmare, pot fi implicate în boală și mecanismele de progresie ale acesteia. De exemplu, este posibil să se evalueze ce gene pot fi implicate în metastaze, dezvoltarea rezistenței la tratamente și alte procese cheie în transformarea celulelor normale în celule tumorale sau în supraviețuirea celulelor canceroase.