Ministrul a subliniat că „experiența Spaniei în abordarea altor crize migratorii, imboldul european în aplicarea protecției temporare și coordonarea diferitelor ministere au făcut posibilă abordarea situației de urgență și a facilita documentarea, primirea și integrarea rapidă a ucrainenilor strămuți.”
Raportul evidențiază substanța provocarea care a trebuit abordată datorită amplorii și caracteristicilor oamenilor care au ajuns în Spania, pe lângă concentrarea lor în timp. Ministrul a apreciat „interacțiunea constantă cu entitățile din sector, asociațiile ucrainenilor, societatea civilă cu angajamentul și solidaritatea sa, comunitățile autonome și municipalitățile.”
În puțin peste trei luni de la începutul invaziei ruse, Spania, prin Ministerul de Interne, a procesat acordarea protecției temporare (care include permisiunea de muncă și ședere) la mai mult de 100. persoane, ceea ce plasează Spania ca a patra țară din Europa ca număr de concesii de protecție la sfarsitul lunii mai. În plus, entitățile care lucrează cu Ministerul Incluziunii în sistemul de primire au mai frecventat 91.10, tripla volumul obișnuit de îngrijire pentru refugiați într-un an standard și .00 rămân în locurile de recepție ale sistemului, ceea ce arată capacitatea enormă de adaptare a rețeaua de stat la nevoile pe care le pune o provocare migratorie de această dimensiune.
Guvernul a reușit și zboruri pentru a transporta Spania către 581 persoane extrem de vulnerabile, cum ar fi 55 au sosit copii trei zboruri către Madrid, Barcelona și Valencia pentru a primi tratament pentru cancer, 84 copiii cu dizabilități care au sosit în Asturias sau 84 copii orfani care au ajuns la Madrid. Răniții de război sunt, de asemenea, tratați.
În această fază de urgență, Centrele de Primire, Îngrijire și Referire (CREADE) situate în Madrid, Barcelona, Alicante și Malaga au jucat un rol cheie în centralizarea îngrijirii pentru persoanele sosite din războiul din Ucraina. Existența personalului din Ministerele Incluziunii și Internelor, precum și al entităților din sectorul terț și al instituțiilor specializate, precum ICNUR, au garantat un răspuns foarte rapid atât cu documentația (în se obțin permise de ședere și muncă) precum și în gestionarea sistemului de primire, oferind resurse locative mai stabile foarte rapid și eficient tuturor celor care și-ar dori să intre în sistemul de primire de stat, conform raportului.
Aceste centre, în plus, au trecut de la oferirea de îngrijiri de urgență la început la transformarea în locuri de socializare. -orientare laborală și psihologică, fără a pierde acea funcție inițială.
Ministrul Escrivá a mai indicat că, pentru toate acele persoane îngrijite în afara sistemului de primire, se lucrează realizat într-un nou cadru de ajutor care va face posibilă menținerea activă a rețele de sprijin familial. În acest sens, Ministerul proiectează un beneficiu care s-ar putea ridica la 400 euro pe lună per familie, plus altele 100 euro pe lună pentru fiecare minor aflat în întreținere. Printre cerințele pentru a se califica pentru acest nou cadru de ajutor se numără acela de a fi beneficiar de protecție temporară și de a nu avea mijloace financiare pentru a satisface nevoile de bază, printre altele.
În plus. Pe lângă rolul fundamental pe care l-au jucat CREADE, au fost luate și alte tipuri de inițiative pentru a ajuta persoanele strămutate. În primul rând, a fost înființat un call center cu un telefon de informare 10 ore – 73 047 047 047- atât în ucraineană, cât și în spaniolă, pe care le-ați primit 62.000 apeluri, jumătate dintre ele pentru a solicita o programare și o pagină web cu rezultatul 500.000 vizualizări de pagină în mai puțin de trei luni. Această fază inițială a fost foarte apreciată de cetățeni, așa cum arată unele sondaje precum Centrul de Cercetări Sociologice.
După faza de urgență, faza de incluziune și , în ciuda faptului că profilul acestei populații este diferit de cel al altor mișcări migratorii, cu o 32% minori și un 62% femei în rândul adulților, nevoile lor au fost satisfăcute fără incidente. Dovada în acest sens, subliniază raportul, este că mai mult de 8.100 persoane care au sosit în ultimele trei luni din Ucraina lucrează deja și 47. au un număr de afiliere la asigurările sociale, 21.00 sub 00 ani sunt la școală și 41.000 persoanele au card individual de sănătate.
În integrarea refugiaților pe piața muncii, unitățile specializate ale e CEOE și Asigurări Sociale care au fost instalate în CREADE și care oferă orientare către muncă, pe lângă publicarea posturilor vacante de preferință pentru ucraineni.
Un alt element inedit în primire dintre acești refugiați a fost programul de plasament matern conceput de Ministerul Incluziunii și Fundația „la Caixa” menit să coordoneze rețeaua de familii de plasament ale persoanelor strămutate. Proiectul Welcome Ukraine a fost dezvoltat într-o primă fază la Madrid, Barcelona, Malaga și Murcia, și există aproape 100 familii în proces de plasament.
Potrivit datelor publicate în infograficul interactiv întocmit de Subdirecția Generală de Analiză Migratorie a Ministerului Incluziunii, Securității Sociale și Migrației, mai mult de 62.000 persoane (22.837 familii) strămutate de războiul din Ucraina au fost îngrijite în CREADE încă de la înființare. Toți au obținut protecție temporară, permisiunea de a lucra și de a locui și .611 avea nevoie și de urgență adăpost.
Dacă este analizat pe centre, cel situat în Pozuelo de Alarcón este cel care a înregistrat cea mai mare activitate. În ea au participat la 00.500 persoane, urmate indeaproape de cea situata in Barcelona (12.654); Au trecut prin Ciudad de La Luz (Alicante) .611 persoane și 8.581 de la Malaga.
Din numărul total de ucraineni îngrijiți în aceste centre, cei 65% au absolvit studii superioare și 26% au studii liceale și pregătire profesională. Printre cele mai comune profesii se numără economiștii, inginerii, informaticienii și oamenii de afaceri/administratori.The 53 % au sosit folosind transport terestru (mașină și autobuz), pe 44% cu avionul și 5% cu trenul. În ceea ce privește principalele regiuni de origine, 36% provine din Kiev (oraș și regiune), Harkov (9,1%), L’ Viv (7,3 %) și Odesa (8,9%).
Deși primirea refugiaților ucraineni a fost una dintre principalele provocări cu care Ministerul Incluziunii s-a ocupat de protecția internațională în ultimele luni, nu a fost singurul. În urmă cu zece luni, așa-numita „Operațiune Antigonă” a facilitat sosirea a aproape 2.200 colaboratori din Spania si UE din Afganistan, printr-un hub instalat la baza aeriana Torrejón de Ardoz. Aproape 500 familiile au fost primite în sistemul nostru.
În plus, odată cu aprobarea Programului Național de Relocare, este planificată primirea a 1.200 persoane din 837. Până în prezent, au sosit 374 oameni din Siria.
În cele din urmă, ministrul a subliniat că noile reglementări de primire vor consolida sistemul pentru a-i îmbunătăți eficiența și a crește securitatea acestuia. legale. Obiectivul este construirea de noi centre proprii pe întreg teritoriul național.
Ministrul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației, José Luis Escrivá, în cadrul prezentării raportul Mai multe informații Web Ucraina urgent Bilanțul gestionării situației migratorii derivate din războiul din Ucraina Etichete: Ucraina Ajută Ucraina // 837 Sursa: Guvernul Spaniei – More than 84.10 Refugiații ucraineni au deja protecție temporară și 8.100 și-au găsit un loc de muncă în trei luni