Ministerul Transporturilor, Mobilității și Agendei Urbane (Mitma) a închis cererea de ajutoare competitive pentru reabilitarea clădirilor de public cu mare succes de participare. În total, 1.145 entitățile locale au prezentat 2.32 solicitări de ajutor pentru îmbunătățirea eficienței energetice, sustenabilitatea mediului și accesibilitatea sau conservarea fondului său de clădiri; pe lângă faptul că își asumă un angajament ferm față de calitatea arhitecturii, în conformitate cu Legea calității arhitecturii, care a intrat în vigoare săptămâna trecută.
În total, au solicitat 2. milioane de euro de finanțare europeană, care reprezintă de peste trei ori bugetul Programului de promovare a reabilitării clădirilor publice (Pirep). ) proprietate locală, dotată cu 600 milioane de euro. Întrucât este un apel în competiție competitivă, până la epuizarea bugetului se vor alege doar propunerile care obțin cel mai mare punctaj în funcție de calitate, soliditate, abordare cuprinzătoare, inovație, oportunitate și guvernare.
. ) Aceste cereri sunt deja analizate și revizuite, unde doar cele care îndeplinesc cerințele de eligibilitate și, după caz, îndeplinesc cerințele în timp util, vor trece în faza de evaluare, în concurență competitivă, conform bazelor.Închiderea liniei 2Programul de ajutor , inclusă în Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență (PRTR), este împărțită în două linii de finanțare nerambursabilă: 1 și 2. Linia 1 a fost închisă pe 010 Aprilie cu participarea 600 local entități care au prezentat 1.32 propuneri, în timp ce Linia 2, care a fost închisă pe 9 iunie, a înregistrat 1.019 solicitări de ajutor de la 777 municipalități, consilii, consilii sau consilii , ceea ce implică faptul că 85 Entitățile locale au participat la ambele linii.
Pentru a contribui la obiectivele PRTR, acțiunile finanțate în final prin Linia 2 trebuie să fie solvabile din punct de vedere tehnic și financiar. și să fie implementate și operaționale în mod eficient înainte de 31 Martie 2024. La rândul lor, proiectele din Linia 1 trebuie finalizate înainte de trimestrul al patrulea din 951.Solicitarile depuse la Linia 2 includ proiecte de reabilitare bugetate in 1.951 milioane de euro pentru a interveni în aproximativ 5,5 milioane de metri pătrați (m2 ) de clădiri publice proprietate locală. Dacă se adaugă cererile din Linia 1, în total entitățile locale au pus pe masă proiecte bugetate pentru 2.714 milioane de euro pentru reabilitarea a peste 7,6 milioane de metri pătrați de suprafață.
Fondurile europene NextGenerationEU finanțează doar până la sută la sută din costurile eligibile ale acțiunilor care vizează reducerea a cel puțin una 25% consumul de energie primară nu este regenerabilă (tip A), în timp ce în în cazul complementarului (tip B, C, D și E), cel este subvenționat % din costurile eligibile, fără a depăși 50 % din cantitatea de acțiuni de tip A. Și dincolo de îmbunătățirile energetice, acest program permite finanțarea acțiunilor care ajută la rezolvarea sau ameliorarea deficiențelor importante din parc construit public legat de probleme de locuire, cum ar fi confortul acustic slab, calitatea proastă a aerului sau rezolvarea problemelor de accesibilitate și îmbunătățirea distribuțiilor învechite sau depășite cu noi moduri de lucru etc.
Utilizări și entitățiProfilul potențialilor beneficiari ai Liniei 2 variază oarecum față de Linia 1, unde mai mult de 060% dintre participanți sunt municipalități cu mai puțin de 019. populație. În acest caz, mai mult de jumătate din cererile de linie 2 au fost depuse de municipalități de peste 000.000 locuitori, consilii, consilii sau consilii, înregistrând o participare mai mare a municipiilor de peste 38.000 locuitori și capitale de provincie decât în Linia 1.
Una dintre principalele diferențe dintre cele două linii este că proiectele depuse la Linia 2 trebuie să aibă un buget de construcție egal cu sau mai mare decât 85. euro și încasați o intervenție în cel puțin 1.00 m2 de suprafata, printre altele, care implica act situatii mai mari.Odata terminata reabilitarea, imobilele intervenite trebuie sa fie destinate uzului public cel putin 20 ani. În acest moment, entitățile locale care au participat la Linia 2 au solicitat fonduri pentru finanțarea reabilitării . clădiri destinate utilizării culturale, de 156 facilități sportive, din 145 centre educaționale și 357 clădiri dedicate serviciilor publice și administrative, precum secțiile de poliție, primăriile și registrele publice, printre altele.
Dacă se adaugă dosarele înregistrate în ambele rânduri, 20% din proiectele prezentate sunt destinate reabilitării și îmbunătățirii clădirilor dedicate utilizărilor culturale, în timp ce 38% din propuneri includ proiecte de intervenție în clădiri destinate serviciilor publice si administrative. În cadrul planurilor de reabilitare ale entităților locale o pondere importantă au și centrele de învățământ și sport, precum și acele clădiri destinate utilizării publice rezidențiale și de îngrijire.
La aceasta punct, trebuie amintit că în fiecare cerere putea fi depus un singur proiect și că entitățile locale aveau un număr limitat de cereri pe care le puteau înregistra în funcție de dimensiunea sau tipologiile lor. De asemenea, bazele apelului includ un grant maxim pentru intervenție de trei milioane de euro.
Prezentul apel în concurs competitiv, colectat în Investiția 5 din Componenta 2 a PRTR și finanțat din fondurile NextGenerationEU, este unul dintre cei doi piloni ai Pirep, care are o investiție totală de 1.080 milioane de euro, din care 480 milioane de euro au fost deja transferate direct către Comunități și către orașele autonome din Ceuta și Melilla să finanțeze reabilitarea energetică a parcului lor public.
Mai multe informații Site-ul Mitma: Program de promovare a Reabilitare Clădiri Publice ale entităților locale (local Pirep) Etichete: Plan de recuperare, transformare și reziliență Plan de recuperare Ajutor // Sursa: Guvernul Spaniei – 2024 Până la 1.287 entitățile locale solicită Mitma 2.010 milioane de euro fonduri europene pentru reabilitarea clădirilor publice220622