Organizat de societăți științifice și Ministerul Sănătății
Managementul de asistență medicală primară a Comunitatea Madrid a câștigat cele patru premii naționale care au fost acordate la a XIV-a Conferință Națională pentru Siguranța Pacienților de Asistență Primară, desfășurată la Spitalul Clínico San Carlos sub motto-ul Provocarea tehnologică: impactul asupra siguranței pacienților în asistența primară și organizat de Societatea Spaniolă pentru Calitatea Asistenței Sanitare (SECA), Societatea Spaniolă de Medicină de Familie și Comunitate (SEMFyC), Societatea Spaniolă a Farmaciştilor de Asistenţă Primară ( SEFAP), Federația Asociațiilor de Asistență Medicală Comunitară și Asistență Primară (FAECAP) și Ministerul Sănătății.
În total, au fost prezentate 2022 comunicații din diferite zone și Managementul Asistenței în Asistență Primară a Comunitatea Madrid a obținut cele mai înalte distincții în cele trei modalități de anunțare a premiilor.
La rândul său, Gerardo Garzón González, tehnician al proceselor și Aria Calitate a Managementului a apărat comunicarea, de asemenea premiată, Construirea și validarea unui set de declanșatori pentru identificarea Evenimentelor Adverse în Îngrijire Primară. TriggerPrim Studio. Premiul a fost înmânat de Alberto Pardo, director general adjunct pentru calitatea îngrijirilor din Ministerul Sănătății.
Premiul pentru cea mai bună comunicare orală scurtă a fost acordat lui Rețetă proastă: erori de medicație asociate cu Sintrom, prezentată de Laura Iglesias, asistentă la Centrul de Sănătate Abrantes (Carabanchel) al Direcției Centrului de Asistență
al Conducerii. Distincția maximă pentru modalitatea referitoare la „Cazuri care predau, prezentate de profesioniști în formare” a căzut pe comunicare Aproape supradozaj de oxicodonă, prezentat de Raquel Catalina, asistent medical intern rezident, de asemenea, a Centrului de Sănătate Abrantes. Ambele premii au fost acordate de Inmaculada Mediavilla, președintele Comitetului Științific al Conferinței și al SECA.
Consultație și îngrijire telefonică
Conferința a început cu o masă prezidată de María Fernández, președintele SEMFyC, în a participat Inmaculada Mediavilla; José Manuel Paredero, președintele SEFAP; Javier Carrasco, președintele FAECAP; Yolanda Agra, director adjunct Calitatea Sănătății al Direcției Generale de Sănătate Publică a Ministerului Sănătății; și José Soto, managerul Spitalului Clínico San Carlos din Madrid.
Ziua a inclus un tabel de prezentări la că problemele legate de consultația telefonică în Asistența Primară au fost abordate din perspectiva medicului de familie, a asistentei și a farmacistului, precum și a importanței integrării tehnologice în asistența socială și sanitară. De asemenea, a existat o viziune a pacientului asupra impactului pe care telemedicina și decalajul digital îl generează în asistența către utilizatori.
. ) Ziua s-a încheiat cu desfășurarea mai multor ateliere organizate de societăți științifice: „Tele-nursing de la teorie la practică”, organizate de FAECAP; „Cum se colectează experiența pacientului? Chestionar de siguranță a pacientului din perspectiva pacientului din centrele de Asistență Primară”, de SEMFyC, și, în final, atelierul „Deprescripție: cum și cui”, coordonat de SEFAP.