Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat, în perioada 29-30 iunie 2022, la Pre-Summitul pentru transformarea educației, organizat la sediul UNESCO de la Paris. Reuniunea, organizată în pregătirea Summitului pentru transformarea educației (TES), care se va desfășura la New York, în luna septembrie a acestui an, a reunit peste 1.000 de participanți, între care delegații ministeriale reprezentând statele membre ONU, organizații și instituții din sistemul multilateral active în domeniul educației, tineri și reprezentanți ai societății civile. Peste 140 de miniștri și vice-miniștri au fost prezenți la Pre-Summit, fapt care ilustrează importanța acordată transformării educației la nivel internațional.
În intervenția susținută în cadrul mesei rotunde ministeriale din după-amiaza zilei de 29 iunie 2022, secretarul de stat Daniela Gîtman s-a referit la rolul activ jucat de țara noastră în pregătirea TES, prin co-prezidarea ariei tematice de acțiune 3 (AT3), dedicate profesorilor, predării și carierei didactice. În context, a menționat că atât TES, cât și Pre-Summitul de la Paris contribuie la creșterea importanței educației și, totodată, la relansarea eforturilor globale de atingere a obiectivelor asumate prin Agenda 2030 pentru dezvoltare durabilă. De asemenea, oficialul român s-a referit la lecțiile învățate în domeniul educației în urma pandemiei de COVID-19, precum și la prioritățile și proiectele naționale legate de transformarea educației, în principal „România Educată”, prilej cu care a subliniat că țintele, dezideratele, prioritățile, obiectivele și măsurile din Proiectul „România Educată” sunt aliniate atât cu nevoile naționale, cât și cu agenda internațională.
Secretarul de stat pentru afaceri europene a evidențiat că tranziția verde, alături de cea digitală, reprezintă punctul central al agendei UE pentru următorul deceniu, iar sistemele de învățământ joacă un rol important în aceste demersuri, sens în care a prezentat seria de măsuri, pentru orizontul 2022-2030, destinate dezvoltării unei infrastructuri și a unei culturi școlare sustenabile, inclusiv reformele și investițiile „verzi” incluse în componenta 15 – Educație din Planul Național de Rederesare și Reziliență.
Oficialul român a participat și la o dezbatere organizată de Președinția franceză a UE, alături de Consiliul European și de Comisia Europeană, având ca temă „Transformarea educației prin cooperare regională – o perspectivă a Team Europe”, în cadrul căreia s-a referit la rolul activității diplomatice în promovarea agendei pentru educație din perspectiva dezvoltării durabile. Astfel, a menționat faptul că educația și tinerii constituie o prioritate a României la nivelul UE, aspect evidențiat și de includerea acestei teme printre prioritățile orizontale ale Președinției României la Consiliul Uniunii Europene. A precizat, de asemenea, că educația și tinerii reprezintă una dintre cele cinci priorități tematice ale Programului multianual strategic privind cooperarea internațională pentru dezvoltare și asistența umanitară în perioada 2020-2023 și, de asemenea, domeniul emblematic al politicii de cooperare internațională pentru dezvoltare, în condițiile în care 80% din bugetul asistenței oficiale pentru dezvoltare acordat de țara noastră în plan bilateral este destinat educației, sub forma burselor de studiu.
Informații suplimentare:
Summitul pentru Transformarea Educației (TES) a fost convocat la inițiativa Secretarului General al ONU, care a identificat educația ca prioritate absolută în cadrul eforturilor de atingere a obiectivelor de dezvoltare durabilă incluse în Agenda 2030. TES va avea loc în săptămâna la nivel înalt din cadrul sesiunii din 2022 a Adunării Generale a ONU (septembrie 2022).
TES își propune conjugarea eforturilor de atingere a ODD 4 (educație de calitate pentru toți) și reînnoirea angajamentelor din partea tuturor partenerilor implicați în acest domeniu.
Organizarea TES implică mai multe coordonate, între care se remarcă cea a consultărilor la nivel național, respectiv cea a consultărilor la nivel internațional, pe cinci linii de acțiune identificate drept prioritare.
În cadrul acestui ultim proces de consultare, la inițiativa Președinției României, România și-a exprimat interesul pentru co-prezidarea ariei tematice de acțiune 3 – Profesori, predare și carieră didactică (Teachers, teaching and the teaching profession). Secretariatul ONU a acceptat propunerea României, care, astfel, co-prezidează domeniul împreună cu Nigeria. Alături de cele două state, procesul de consultări este coordonat de către UNESCO și ILO, cu implicarea altor actori din mediul internațional și asociativ, activi în domeniul educației (Grupul operativ internațional privind profesorii pentru educație 2030 – TTF, Education International etc.).
Pre-Summitul la nivel ministerial de la Paris-UNESCO are rolul de a pregăti, în mare măsură, documentul care va fi adoptat în cadrul Summitului TES de la New York.
Detalii suplimentare despre Pre-Summitul de la Paris pot fi obținute pe pagina oficială de internet: TES Pre-Summit Programme 28-30 June 2022 | Transforming Education Summit (sdg4education2030.org).