Consilierul pentru Cultură, María Aranguren, a mers ieri la Auditoriul Paco de Lucía pentru a asista la concertul oferit de Orchestra Simfonică MDC.
MDC a interpretat „Somewhere ” un program care a onorat schimbarea survenită în secolul al XX-lea în muzica clasică, când muzica populară și cea artistică și-au pierdut diviziunea anterioară și au început să se influențeze reciproc. Compozitorii selectați au portretizat continentul de pionier în acel moment fundamental din istoria muzicii: America.
Pe de o parte, George Gershwin, unul dintre cei mai renumiți compozitori americani din Europa, prezintă abilitatea, atât de caracteristic muzicii americane, de a amesteca culturi și genuri într-un mod nediscriminatoriu. „Rhapsody in blue” al său este un exemplu magistral al modului în care jazz-ul, influența muzicii negre și o referire constantă la marile forme și modulații ale muzicii clasice, pot coexista într-un un singur gest.
Un alt pictor indispensabil al sunetelor americane a fost Aaron Copland, muzica pe care a compus-o pentru baletul Primăverii Apalache, oferă o serie de imagini ale unei țări idealizate, care rezumă estetica lui Copland în simplitatea, utilizarea modelelor asimetrice ca identificare cu muzica neagră și căutarea unității estetice.
Acest triunghi american a fost închis de Arturo Márquez, unul dintre compozitorii mexicani esențiali, cunoscut pentru fuziunea naționalistă mexicană. stiluri cu tehnici clasice de compoziție. În cele din urmă, a fost inclusă o figură crucială pentru istoria muzicii: Leonard Bernstein, regizor și compozitor de rădăcini evreiești, de care s-a auzit „ West Side Story”.
Sursa: Mare concert al Orchestrei MDC la Auditoriul Paco de Lucía, un omagiu fuziunii muzicale cu americanii