Galerie foto
Alocuţiunea premierului Nicolae-Ionel Ciucă, după vizitarea fabricii Ford din Craiova
[Check against delivery]
Nicolae-Ionel Ciucă: Bună ziua! Domnule ministru, Excelența Voastră doamna ambasador, Excelența Voastră domnule însărcinat cu afaceri, doamna primar, domnule președinte al Ford Europa, domnule manager al Ford Otosan, doamnelor și domnilor, distinși invitați, mă bucur foarte mult să particip la acest eveniment, îndeosebi mă bucur să fiu înapoi acasă, la Craiova. E o mare plăcere să revin în județul meu natal și să particip la un eveniment atât de important. Discutăm despre un transfer al Fabricii de Automobile Ford Craiova către compania Ford Otosan. Este un transfer care vine cu o investiție de 490 de milioane de euro în următorii trei ani, este o investiție care vizează în mod deosebit producerea de alte patru noi tipuri de vehicule și, ceea ce este subliniat, începând cu anul 2024 va fi produs primul autovehicul complet electric. Am avut o discuție foarte bună atât cu președintele Ford Europa, cât și cu managerul general al Ford Otosan, cu staff-ul tehnic al celor două companii și am înțeles care sunt proiectele, bazate pe o viziune de dezvoltare, în perioada următoare, a fabricii Ford de la Craiova. Am discutat, de asemenea, despre intențiile de investiții şi de dezvoltare pe orizontală pentru tot ceea ce înseamnă nevoia de a asigura coerent producerea de autovehicule în Craiova. Am înțeles, totodată, că toate aceste investiții noi vin cu o serie întreagă de obligații, de angajamente pe bază de dialog la nivelul Guvernului, astfel încât să putem să susținem această tranziție de la motoarele pe combustie la motoarele complet electrice. Practic, prin această investiție, Ford Craiova sprijină proiectele guvernamentale pentru a ne atinge obiectivele asumate la nivelul Uniunii Europene pentru o tranziție verde, pentru a reuși ca, din anul 2035, să producem și să folosim autovehicule care vor avea emisii de dioxid de carbon zero. De asemenea, ne ajută ca, pe orizontală, să putem să dezvoltăm capacități de producție, care să sprijine acest întreg demers al sectorului de business din România. Ca premier liberal, încă de la preluarea mandatului, am avut o abordare cât se poate de deschisă pentru dialogul cu sectorul de business și, de asemenea, o deschidere pentru tot ceea ce poate să însemne susținere către sectorul de business din România și sectorul de investiții din afara țării. Avem nevoie de stabilitate, avem nevoie de predictibilitate, avem nevoie de investiții.
Aveam o serie întreagă de elemente, care au fost discutate în cadrul întâlnirii de astăzi, și atât președintele Ford Europa, cât și managerul general de la Ford Otosan au ridicat problema dezvoltării infrastructurii pentru mașinile electrice.
Pot spune în momentul de față că, la nivelul Guvernului, există un angajament asumat prin PNRR, astfel încât, până la finele anului 2026, să realizăm 18.000 de stații de încărcat; 13.000 sunt din fonduri europene, 5.000 vor fi finanțate de la bugetul de stat. Ca atare, toată această evoluție și dezvoltare pe baza investițiilor străine și românești are la bază angajamentul Guvernului pentru a sprijini acest sector și pentru a duce la bun sfârșit angajamentele asumate. Prin această investiție de astăzi, am putut să deslușesc foarte limpede că este vorba de o întărire a prezenței Ford în orașul Craiova, este vorba de o intensificare și o dezvoltare a capacității de producție. Dacă astăzi există în plan să se producă aproximativ 200.000 de autovehicule pe an, anul viitor angajamentul este să producă 172.000 de vehicule pe an- noi sperăm să producem și mai mult, respectiv 300.000 dacă este posibil. Acest lucru este îmbucurător, atât în ceea ce privește menținerea atenției pentru dezvoltarea industriei auto în România cât și pentru dezvoltarea industriei de automotive în România, pentru că am aflat astăzi că există o dezvoltare pe orizontală foarte consistentă. Managerul general al Ford Otosan ne-a solicitat în discuția de astăzi să avem în vedere ca, în perioada imediat următoare, să avem un dialog în ceea ce privește venirea în România a altor investitori parteneri ai companiei Ford Otosan. Avem această deschidere și sprijinim toate aceste demersuri, care se încadrează foarte bine în eforturile Guvernului de a proteja economia și locurile de muncă. Iar prin planul de astăzi am putut să observăm că există în intenție crearea a încă 600 de locuri de muncă la nivelul companiei Ford Craiova.
Ceea ce doresc să subliniez este faptul că avem prezenți astăzi, la Craiova, nu doar doi investitori, Ford și Ford Otosan, ci avem elementele de bază ale Parteneriatului strategic pe care țara noastră îl are atât cu Statele Unite ale Americii, cât și cu Turcia. Prezența Excelențelor lor, astăzi, la Craiova este un semnal cât se poate de important față de nivelul relațiilor bilaterale la care s-a ajuns în interiorul acestui Parteneriat Strategic. Pot să transmit că angajamentul oficialilor atât americani, cât și turci este acela de a continua să identificăm noi oportunități pentru a întări și dezvolta relațiilor noastre economice, parteneriatele noastre strategice. Este un exemplu cât se poate de elocvent că, la nivelul României, se poate crea un pilon de stabilitate, cu trei suporturi, foarte bine angajați în ceea ce înseamnă relația strategică între state partenere și prietene.
Vă mulțumesc foarte mult pentru tot ceea ce ați făcut astfel încât, prin intermediul celor două ambasade, să putem să promovăm oportunitățile și mediul favorabil și stabil, predictibil, de afaceri din România.
Avem în continuare în lucru o serie întreagă de proiecte noi. Putem să spunem fără niciun fel de teamă că greșim că, în momentul de față, trebuie să acordăm atenția cuvenită dezvoltării infrastructurii rutiere și dezvoltării infrastructurii feroviare, este nevoie ca această infrastructură să asigure aprovizionarea la timp cu piese și subansamble și, de asemenea, distribuirea la timp a ceea ce se produce în Craiova și nu numai. Am înțeles, de asemenea, că trebuie să avem pe masa de priorități dezvoltarea industriei de software, iar România are capabilități în acest sens. Sunt o serie întreagă de domenii unde am demonstrat că putem să fim lideri în dezvoltarea software-ului în folosul sectorului de business. De asemenea, am înțeles că avem nevoie să dezvoltăm și să venim cu noi discipline în sistemul de educație din România astfel încât să putem să asigurăm alinierea, agregarea, nevoii sectorului de business cu ceea ce se pregătește în sistemul de învățământ.
Ca atare, având toate aceste elemente descrise pe baza a ceea ce a însemnat un dialog onest și cât se poate de transparent, vă asigur că, de la nivelul Guvernului, vom continua să acordăm atenția cuvenită pentru tot ceea ce înseamnă asigurarea unui cadru stabil și prielnic pentru investiții în România, pentru menținerea în echilibru a economiei românești, pentru menținerea locurilor de muncă, pentru a putea să asigurăm un nivel de pregătire a forței de muncă, dar și un nivel de salarizare pe măsura eforturilor pe care le fac. Vă mulțumesc, vă doresc succes și suntem disponibili să mai participăm la astfel de activități unde se pun în practică investiții de 490 de milioane de euro! Mult succes!
Vizita premierului Nicolae-Ionel Ciucă, la fabrica Ford din Craiova