În cadrul Comisiei Naționale pentru o Intervenție Coordonată împotriva Violenței de Gen (CNVM), a fost prezentat noul „Protocol-cadru pentru o intervenție diligentă în situații de violență de gen”. . Noul concept de due diligence reprezintă o schimbare de paradigmă în abordarea violenței de gen, deoarece solicită instituțiilor și autorităților publice să-și îndeplinească datoria de a activa toate măsurile necesare pentru garantarea drepturilor femeilor, copiilor și adolescenților, să evite revictimizarea acestora și să asigure cuprinzătoare. prevenire și reparare. „Ca cetățeni, trebuie să cerem această diligență în toate acțiunile efectuate scos de instituții și autorități publice” , a declarat ministrul Egalității și Feminismului, Profesor Tania Verge, în cadrul prezentării protocolului. „Această schimbare este revoluționară și ne permite să avansăm într-un mod structural și solid spre eradicarea violenței sexiste”, a spus Verge, care a adăugat că protocolul schimbă modul în care privim. . tuturor intervențiilor: punem în centru drepturile și nevoile femeilor, copiilor și adolescenților.”
Pentru a se asigura că intervențiile răspund noului Protocol-cadru, toate echipele profesionale din rețeaua de combatere a violenței de gen vor fi instruite. „Toți profesioniștii , atunci când se intervine împotriva violenței de gen, trebuie să aibă în vedere ce drepturi sunt încălcate și cum să le restabilească” , a împărtășit Laia Rosich Solé, director general pentru Eradicarea Violența de gen Protocolul-cadru prezentat încorporează modificările Legii 13 / 203, cum ar fi intersecționalitatea, noi forme și zone de violență, impactul recunoașterii consimțământului afirmativ în legătură cu violența sexuală, măsurile de prevenire, reparare și eradicare a victimizării secundare și, în general, violența instituțională. În plus, încorporează și grija și drepturile profesioniștilor.
CNMV este responsabilă de asigurarea implementării corecte a Protocolului-cadru.care urmărește să promoveze, să monitorizeze și să evalueze acțiunile privind violența de gen desfășurate de Generalitat. De asemenea, Comisia este responsabilă de încurajarea participării și colaborării Guvernului cu entitățile și organismele societății care activează în acest domeniu, întrucât promovează crearea de rețele a tuturor agenților implicați în această problemă.
O intervenție circulară bazată pe două axe
Prevenirea și repararea globală sunt principalele axe ale Protocolului-cadru, astfel încât acțiunile sunt contemplate din acest dublu punct de vedere în loc să fie faze închise și evolutive. De exemplu, acțiunile care sunt activate pentru a asigura repararea a ceea ce s-a întâmplat unei femei, copil sau adolescent, vor ține cont de recuperarea individuală a acestora, dar și că ceea ce li s-a întâmplat nu va fi repetat sau cronicizat sau mai rău. Astfel, se va acționa și pe axa prevenirii, atât individual, cât și structural.
Protocolul, prin due diligence, se angajează în prevenirea și repararea nu numai serviciilor și resurselor specializate, ci tuturor autorităților publice și societății în general. În același timp, încorporează o perspectivă comunitară în intervenție, care ia forma lucrului cu comunitățile și resursele lor formale și informale în prevenirea și repararea tuturor formelor de violență de gen. Este vorba despre recunoașterea proeminenței și importanței însoțirii rețelelor de afinitate ale femeilor, copiilor și adolescenților în procesele de recuperare.
Măsuri care sunt implementate în paralel Implementarea protocolul este însoțit de un set de măsuri, precum formațiunile pentru organismele și entitățile locale care administrează Punctele Lilac. Acestea sunt sesiuni de informare și sprijin în care unele 150 municipalități și care urmăresc să îmbunătățească circuitele de acțiune în fața diferitelor situații pe care le pot da în contextul creșterii concertelor și sărbătorilor mai mari în timpul verii. O altă măsură este consolidarea Serviciului de Intervenție în Criză (SIC) în fața violenței sexuale, care oferă îngrijire psihologică femeilor care au suferit recent un agresiuni sexuale și care, după primele îngrijiri medicale, necesită acest sprijin.. Au fost însoțite și alte Direcții în reînnoirea protocoalelor, în care se promovează abordarea centralității în drepturile și nevoile femeilor, copiilor și adolescenților și autonomia lor progresivă. În acest sens, Egalitatea și Feminismul a prezentat un ghid cu Departamentul Educației pentru a aborda violența sexuală în școli. Documentul oferă cadrelor didactice instrumente pentru a facilita o primă primire a elevilor victime ale violenței sexuale și a acționa în fața unei dezvăluiri, pentru a evita, în primul rând, re- victimizarea copilului sau a tânărului, adică că victima trebuie să explice în mod repetat experiența traumatizantă trăită Sursa: 426822 Administrația va răspunde în intervenția violență sexistă prin due diligence