Galerie foto
Declaraţii ale premierului Nicolae-Ionel Ciucă la începutul şedinţei de guvern
[Check against delivery]
Nicolae-Ionel Ciucă: Bună dimineața. Începem ședință de guvern, este o ședință în care adoptăm acte normative foarte importante, primul dintre ele fiind ordonanța de modificare a Codului fiscal. Domnul ministru, am înțeles că avem tot procesul finalizat, am dorit încă de la început să avem un dialog atât cu mediul asociativ, cu mediul de afaceri, cu patronatele, cu sindicatele. Acest dialog s-a derulat imediat după publicarea textului ordonanţei în transparenţă publică şi, desigur, am avut dialog cu instituțiile internaționale de specialitate, cu Banca Mondială, cu Fondul Monetar, cu toți cei care au putut să ne sprijine în demersul nostru. Prin măsurile pe care urmează să le stabilim în această ordonanță, am făcut tot ceea ce a depins de noi, astfel încât, pe de o parte, să începem, așa cum ni s-a solicitat, să eliminăm excepțiile, iar pe de altă parte, să facem în așa fel încât să asigurăm mediului de afaceri predictibilitate și stabilitate pentru a putea să continuăm încurajarea investițiilor în economia românească. Fapt care, de altfel, s-a şi întâmplat, pentru că, din cifrele care au fost publicate săptămâna aceasta, rezultă că, în ultimele cinci luni, investițiile directe străine în România au crescut cu 53,1%. Este un fapt cât se poate de evident și îmbucurător, pentru că reușim, prin deciziile și măsurile pe care le-am luat şi le vom lua în continuare, să facem în așa fel încât să încurajăm atât investitorii străini, cât și investitorii români să continue să dezvolte economia românească, să protejeze locurile de muncă și, desigur, să creștem locurile de muncă și să devenim cât mai atractivi pentru tot sectorul de business.
Cea de-a doua ordonanță de urgență este elaborată la nivelul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene, este o ordonanță foarte importantă care asigură o finanțare de 1 miliard de euro – 500 de milioane euro fiind destinate autorităților locale pentru eficiență energetică și producția de energie verde, pentru consumul propriu. În felul acesta autoritățile locale vor putea să-și investească acești bani în eficientizarea termică, așa cum spuneam, și iluminat, și încălzire – discutăm de măsuri care vor fi destinate pentru școli, pentru spitale, pentru iluminat public, pentru locuințe, iar alte 500 de milioane euro sunt destinate IMM-urilor. Banii pot fi folosiți pentru eficientizarea energetică a halelor de producție și, desigur, producerea de energie verde pentru consum propriu.
Cea de-a treia ordonanță de urgență, care, de asemenea, este importantă, în valoare de 450 de milioane de euro – 150 de milioane sunt bani destinați pentru granturi în vederea dezvoltării capacității de producție, pentru producerea de materii prime folosite în dezvoltarea infrastructurii, alte 150 de milioane de euro sunt destinate pentru dezvoltarea capacităților în industria alimentară, 100 de milioane de euro, tot în această ordonanță, sunt bani prin care acoperim cheltuielile care au fost făcute de la bugetul de stat în sprijinul refugiaților din Ucraina și 50 de milioane de euro sunt bani destinați unui proiect-pilot, care vor veni să sprijine, să acopere din cheltuielile care se fac cu nou-născuții. Ca atare, iată, trei documente, trei acte normative foarte, foarte importante pe care am dorit să le elaborăm și să le adoptăm până la sfârșitul acestei săptămâni.
Am avut o discuție cu domnul ministru Daea, miercuri, în ședința de guvern, și după ce am analizat, am luat decizia, domnule ministru, ca începând de săptămâna viitoare să înființăm un comitet interministerial, care se va ocupa de tot ceea ce înseamnă efectele și impactul, în agricultură, al schimbărilor climatice și, așa cum am scos în evidență, efectele pe care le produce seceta pedologică și, în acest sens, următoarele ministere vor face parte din comitetul interministerial: Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, Ministerul Finanțelor, Ministerul Economiei și Ministerul Antreprenoriatului, IMM-urilor, sigur. În felul acesta, dorim ca, pe de-o parte, să identificăm măsurile pe care putem să le luăm atât din fonduri guvernamentale, de la bugetul de stat, cât și din fonduri europene pentru dezvoltarea sistemelor de irigații, pentru sprijinul fermierilor care sunt afectați de efectele secetei, şi dezvoltarea capacităților de producție în industria agroalimentară, așa cum am discutat, astfel încât să putem să dezvoltăm capacități de producție care să asigure valoare adăugată mai mare.
Am avut, de asemenea, o discuție, și aici mă îndrept către Ministerul de Extern, am avut discuții și dialog cu mai mulți ambasadori care fie au venit în țară, fie am dialogat atunci când ne-am întâlnit și, desigur, cu românii din diaspora. Avem nevoie, și aici fiecare minister trebuie să ia măsuri în sensul celor care am să vi le comunic acum. Românii din diaspora au nevoie de date și informații despre posibilitățile și facilitățile pe care pot să le aibă pentru a accesa fonduri europene, pentru a avea imaginea tuturor măsurilor și dezvoltărilor la nivelul Guvernului României. Sunt românii care vor să se întoarcă acasă, iar pentru toate acestea au nevoie de date și informații. Ca atare, fiecare minister își va realiza, pe pagina proprie, o fereastră în care își va depozita toate aceste informații și, desigur, vom avea puncte de contact, iar la nivelul ambasadelor și consulatelor vom avea, de asemenea, structuri care să fie în măsură să asigure toate aceste informații. Dacă este nevoie și trebuie să suplimentăm fondurile pentru a putea să asigurăm personalul necesar, vă rog să avem o discuție, o analiză şi să luăm decizii în acest sens. Vă mulțumesc!