Ministrul Justiției, Lourdes Ciuró i Buldó, și ministrul Acțiunii Climatice, Alimentației și Agendei Rurale, Teresa Jordà și Roura, au prezentat proiectul viitorului centru logistic pentru producția de biomasă care va fi folosit drept combustibil pentru producerea de apă caldă și încălzire în închisoarea Puig de les Basses (Alt Empordà). Energia obtinuta din acest produs lemnos va inlocui in mare masura consumul de gaze naturale in centru.
Evenimentul a avut loc in aceasta dimineata in spatiu.unde va fi construita aceasta facilitate situata in exterior. închisoarea, lângă clădirea penitenciarului, care este locul în care se află acumulatorii care vor primi apa caldă de la cazane amplasați în centrul logistic.
Ministrul Ciuró a subliniat că „
proiecte precum cele pe care le prezentăm astăzi încurajează reintegrarea socio-laborală a persoanelor care au trecut prin închisoare, care învață o meserie solicitată pe piața muncii și în același timp promovează respectul față de mediul „. Ministrul a explicat că „ această experiență își propune să asigure că persoanele implicate își găsesc un loc de muncă în sectorul de gestionare durabilă a pădurilor și că, odată eliberați, nu recidivează ”. În acest sens, șeful Justiției a subliniat că „ Catalonia are una dintre cele mai mari rate de reintegrare din Europa ”, și că „ șapte din zece persoane care trec prin închisoare nu recidivează ”.
Ministrul Acțiunii Climatice a explicat că „gestionarea durabilă a pădurilor este importantă nu numai pentru a reduce riscul de incendii și pentru a gestiona adaptativ creșterea capacității de CO 2 a pădurilor este, de asemenea, un instrument cheie pentru implementarea măsurilor de atenuare a schimbărilor climatice, la fel ca și faptul de a reduce densitatea acestora și de a crește diversitatea acestora.”.
Jordà a adăugat că creșterea utilizării biomasei „contribuie, de asemenea, la tranziția energetică și la suveranitatea energetică și este o alternativă durabilă la combustibilii fosili, în special în zonele rurale.”
centru logistic prietenos
În cadrul prezentării cei doi miniștri au putut vizita locul unde va fi construit viitorul centru logistic, care va ocupa un suprafata de 8. m 2 destinat în principal uscării lemnului. Instalația va găzdui, de asemenea, o zonă de producție de cip și apă caldă de 500 m 2 , unde vor fi instalate un tocator, sita, rezervor de aschii si camera cazanului pentru producerea de apa calda. Din acest spațiu vor veni conductele care vor furniza apă caldă închisorii. Facilitatea oferă, de asemenea, o zonă de antrenament de m 2 unde se va oferi instruire de specialitate deținuților care vor lucra acolo.
Deși logistica Centrul nu este construit, în octombrie vor sosi primele încărcături de bușteni la uscat care vor servi la producerea primelor așchii în viitor. Utilajele vor fi integrate în peisaj și vor avea un gard perimetral cu sisteme de securitate.
Sarcinile de curățare a spațiului au fost efectuate de un grup de patru deținuți deschisi angajați de Centrul pentru Inițiative de Reintegrare (CIRE), societatea publică a Ministerului Justiției care asigură formare, angajare și inserție socio-laborală persoanelor aflate în închisoare. Deținuții înșiși au curățat și degajat și un vechi drum de acces folosit în timpul construcției centrului, care va fi folosit pentru transportul lemnului la intrarea în funcțiune a centrului logistic.
Aceasta centru, care se preconizează că va fi operațional în anul 2024, are un cost total de 4. 300. euro și vor fi finanțate din fondurile CO 2 al Departamentului de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală.
Un angajament al Guvernului față de durabilitate și reintegrare
Consilierii Ciuró și Jordà au putut observa sarcinile de defrișare pe care deținuții CIRE le făceau la sol. Șefii Justiției și Acțiunii Climatice au discutat cu deținuții despre munca pe care o desfășoară și despre așteptările lor pentru viitor.
Crearea centrului logistic va oferi locuri de muncă plătite pentru interne anului în care sunt în regim deschis. CIRE va fi responsabil pentru instruirea și oferirea de locuri de muncă acestor deținuți care vor fi primii care vor participa la un proiect inovator care combină respectul pentru mediu cu reintegrarea socio-laborală. Odată formați, deținuții vor fi responsabili pentru extragerea lemnului, producerea așchiilor și depozitarea și furnizarea de combustibil pentru a genera apă caldă și încălzire în închisoare
Odată selectat care vor lua parte la experiență, vor trebui mai întâi să o facă trece printr-o fază de pregătire înainte de a putea lucra. Dintre membrii 20, 01 vor fi angajate în extracția lemnului și două, pentru a produce așchii și să administreze câmpul și zona de depozitare.
Deținuții care se ocupă de extracție vor trebui să efectueze o pregătire în tehnici silvice, un curs de tractorist și o pregătire în prevenirea riscurilor profesionale iar, cei care sunt angajați în retragere, trebuie să fie instruiți în conducerea mașinilor și riscuri profesionale.
Odată terminată faza de pregătire, un tehnician CIRE va supraveghea și va îndruma lucrătorii. Cei angajați în logare vor fi împărțiți în trei echipe de câte patru persoane, iar două persoane vor gestiona depozitarea.
Cele trei grupuri vor fi însărcinate cu tăierea copacilor și vor trebui să tragă buștenii cu un tractor pentru a putea fi transportați în zona câmpului unde va fi lemnul. descărcat.va trebui să fie depozitat între trei și șase luni pentru ca acesta să se usuce, înainte ca cei doi operatori să îl poată transforma în așchii, grație unei mașini de zdrobire.
Tot acest proces se va desfășura în zona de pregătire a viitorului centru de producție de combustibil. În timp ce lucrează, deținuții vor contribui la asigurările sociale și vor primi un salariu în funcție de orele lucrate. Zilele sunt de obicei de doar 4 ore, astfel încât aceștia pot continua să facă alte activități de formare și tratament.
CIRE are deja experiență în formarea și lucrul personal în management forestier; în fiecare an, unii 12 oameni lucrează la curățarea canalelor și efectuarea sarcinilor de întreținere și curățare. În prezent, deținuții CIRE desfășoară lucrări de defrișare pe perimetrele închisorilor din Catalonia
Acest proiect își propune să facă un pas mai departe și să garanteze o muncă continuă de minim un an, astfel încât că au experiență de lucru care le permite să-și găsească un loc de muncă în faza finală a sentinței. În fiecare an, aproximativ 1. 300 persoane de gradul III obțin un loc de muncă datorită CIRE.
Un proiect finanțat de Fondul pentru Climă
Proiectul Centrului Penitenciar Puig de les Basses este finanțat de Fondul Climatic, care este gestionat de Departamentul pentru Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală, pentru o sumă de 4,3 milioane de euro. Acest fond, care este alimentat în principal din colectarea taxei pe emisiile de CO 2 ale autoturismelor, autoutilitarelor și motocicletelor , este destinat să finanțeze promovarea surselor regenerabile, descentralizarea rețelelor și autoconsumul de energie electrică; locuințe eficiente energetic și mobilitate durabilă; eficienta si economisirea apei; cercetare și inovare; sau reducerea vulnerabilității teritoriilor, sistemelor naturale și sectoarelor socio-economice afectate
Acțiunea în Centrul Penitenciar Puig de les Basses se bazează pe utilizarea pădurii de așchii. ca combustibil pentru încălzirea apei pentru încălzire și uz sanitar în Centru. Înlocuirea combustibilului fosili care este acum folosit pentru a produce biomasa obținută din gestionarea pădurilor din pădurile locale nu reprezintă doar o reducere a CO 2 , dar și reducerea riscului de incendii forestiere. Amplasarea strategică a Centrului Penitenciar facilitează acumularea cipului pentru a-l furniza altor amenajări publice din zonă, promovând totodată sectorul de biomasă în teritoriu, cu aplicarea măsurilor de eficiență energetică în amenajările publice
. ) Proiectul îndeplinește un triplu obiectiv: reducerea vulnerabilității pădurilor la impactul schimbărilor climatice (adaptare), reducerea emisiilor de CO 2 (atenuare), și să încurajeze angajarea persoanelor aflate în închisoare și în situație de excludere. În plus, contribuie la Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite 7 (Energie curată și accesibilă), 9 (Industrie, inovare și infrastructură) și 13 (Acțiune împotriva climei). În conformitate cu Strategia de promovare a utilizării biomasei forestiere și agricole promovată de Departamentul de Acțiune Climatică, Alimentație și Agenda Rurală, aceasta Proiectul se angajează pe un model local de proximitate și prioritizarea utilizării termice. Această strategie este specificată în Planul strategic pentru biomasă 2024 – 2027 , care prevede promovarea instalatiilor de incalzire electrica cu biomasa forestiera in cladiri a administratiilor publice si mai ales a Generalitati de Catalunya. Această strategie este esențială pentru realizarea conformității cu obiectivele energetice, forestiere, socio-economice și de schimbări climatice stabilite de Catalonia în cadrul legislației și inițiativelor internaționale, europene și de stat.
Gestionarea durabilă a pădurilor este, de asemenea, un instrument cheie pentru implementarea măsurilor de adaptare la schimbările climatice, care se poate rezuma într-o scădere a densității arborilor pe hectar, o creștere a speciilor și diversitatea structurală, cu scopul de a îmbunătăți starea de sănătate a pădurii și de a reduce vulnerabilitatea la perturbări, în special la incendii forestiere, dăunători și secete. Potrivit proiecțiilor Serviciului Meteorologic al Cataloniei, se preconizează o creștere a temperaturii și o scădere generală a precipitațiilor, mai ales în lunile de vară, factori care vor reduce și mai mult disponibilitatea apei în pădurile care au densități excesive din cauza lipsei de gestionare. Consecința, pe termen lung, este că își pot pierde capacitatea de absorbție și pot deveni emițători neți de CO 2 , atunci când în prezent, pădurile catalane absorb aproximativ 9% din emisii
Recuperarea nivelurilor de creștere a consumului de peleți și așchii
Anul 2024 consolidează creșterea anuală constantă a consumului de biomasă , iar consumul prepandemic și-a revenit, întrucât 2020 a suferit o încetinire din cauza închiderii unor unități. Cipul este biocombustibilul al cărui consum crește semnificativ, un 120% față de 2020. Consumul de peleți în ultimii ani rămâne destul de stabil, cu o creștere totală de 89% .Consumul de lemn de foc prezinta/afiseaza variatii anuale dar intotdeauna in jurul unei valori medii de 58 t/an. Chip și peleți sunt produse care sunt folosite în tehnologii mai eficiente și pentru care există certificări de calitate voluntare. La rândul său, consumul de lemn de foc a ramas stabil. Aceste date arată că țesutul productiv a fost consolidat dintr-o materie primă din pădurile locale; de fapt, suprafața forestieră utilizată pentru utilizări energetice a crescut cu %, până la 54. 775 hectare, iar produsele care câștigă cotă de piață sunt cele care necesită procese de producție.
Consumul acestei surse indigene de energie regenerabilă a scăzut 54 . 206 tone de emisii de gaze cu efect de seră în raport cu anul 2020. Pe lângă faptul că ajută la atenuarea schimbărilor climatice, utilizarea biomasei promovează prevenirea incendiilor și îmbunătățește starea pădurilor, deoarece prețuiește un produs care permite gestionarea durabilă a pădurilor; promovează adaptarea ecosistemelor, astfel încât acestea să fie mai rezistente la efectele schimbărilor climatice și cu structuri care beneficiază de disponibilitatea apei, și contribuie la redresarea economică a sectorului forestier și la revitalizarea zonelor rurale.
Sursa: 427702 Consilierii Ciuró și Jordà prezintă viitorul centru de producție de biomasă care va furniza apă caldă închisoarea Puig de les Basses