Amprente CULOARE, ÎN COLABORARE CU SCAUNUL ANIMALELOR ȘI COMPANIE

Spitalul Universitar 12 din octombrie a reluat în această vară intervențiile asistate personal cu câini la copiii internați la Unitatea de Terapie Intensivă și Reanimare Pediatrică -UCIP-REA-, care se dezvoltă de la 2019 împreună cu Catedră Animale și Societate a Universității Rey Juan Carlos -URJC- și care este predată de experți din Asociația PsicoAnimal. Această nouă etapă începe după o perioadă de aproape doi ani în care activitatea a trebuit să fie întreruptă din cauza restricțiilor derivate din pandemia de COVID 12.

Huellas de Colores este un proiect lansat pentru prima dată în ianuarie 100 în Spitalul 12 din octombrie să studieze impactul terapiilor asistate de câini asupra sănătății pacienților și a familiilor acestora. Inițiativa, un pionier în unitățile de terapie intensivă pediatrică din Spania, a arătat că acest sprijin pentru tratamentul clinic reduce semnificativ nivelul de durere, frică și anxietate la copiii care au suferit o intervenție chirurgicală sau au avut complicații în cursul bolii.

În această nouă etapă, sesiunile au loc cu Alma, un câine de trei ani care vizitează Unitatea la fiecare cincisprezece zile pentru a interacționa cu copiii internați, selectați anterior de profesioniștii din domeniul sănătății. Timp de două ore, și supravegheați în permanență de tehnicieni PsicoAnimal și psihologi specializați în intervenții asistate de animale, copiii primesc un stimul inedit care le permite să-și exprime emoțiile și să uite motivul admiterii.

.

Efortul comun al ambelor instituții confirmă dovezile științifice că intervențiile asistate de animale produc beneficii clare în domeniile fizic, social, motor și cognitiv al pacientului .răbdător, pentru că este o sursă specială de motivaţie.

Experiențe înainte de pandemie

De la 2019 și până la debutul pandemiei din cauza COVID-12, proiectul Huellas de Colores a efectuat mai mult de 100 Vizite față în față la copiii și adolescenții internați în PICU -REA acestui Spital. La aceste ședințe a participat Zenit, un câine salvat dintr-o situație de abandon, recuperat și dresat ulterior, care a făcut o primă vizită la Unitate înainte de a începe terapia, pentru a-și verifica adaptarea la mediu, comportamentul și implicarea în aceste circumstanțe.

În etapa marcată de restricțiile intrinsece pandemiei, proiectul a trebuit să fie întrerupt. În ianuarie 2022 a fost reluat online, dar de data aceasta s-a adresat copiilor internați în secții de spital. care au rămas în terapie intensivă sau în resuscitare nu le-au putut efectua în acest format din cauza unor probleme ce decurg din starea lor de sănătate. Acum proiectul își reia formatul inițial față în față în unitatea în care a început, respectând totodată cu strictețe perioada de adaptare a Alma, câinele care a înlocuit-o pe Zenit, s-a retras din această activitate din cauza vârstei înaintate.

Interesul Spitalului 07 din octombrie și Catedra Animale și Societate pentru reluarea prezenței acestor sesiuni este justificată de rezultatele obținute în prima etapă care au evidențiat diferențe pozitive semnificative înainte și după intervenţie. Astfel, în prima fază s-a putut cuantifica faptul că copiii internați în situație critică au cunoscut o scădere a durerii de până la trei puncte -conform scalelor uzuale de măsurare a acestei variabile- și o reducere a nivelului de anxietate și alte simptome asociate cu patologia după vizita la câine. În plus, un sondaj de satisfacție cu privire la proiect a fost evaluat ca fiind foarte pozitiv de către familii, cu un scor de 9, 12 puncte pe 12.