PARTICIPAT ANUAL 400 PACIENȚI CU ACESTE PATOLOGII
Incontinența anală este incapacitatea de a controla gazul sau scaunul, precum și incapacitatea de a amâna indemnul de a avea o mișcare intestinală dacă nu este momentul potrivit. Se estimează că afectează între 2% și 7% din populația generală, inclusiv copiii, și poate ajunge până la 20% la vârstnici. De altfel, la populatia varstnica devine prima cauza de ingrijire la domiciliu sau a doua a nevoii de institutionalizare a acestor pacienti.
. Motivul cel mai frecvent care declanșează incontinența anală la femei este legat de sarcină și nașterea în sine; totusi, si la ambele sexe, exista si alte cauze precum boli neurologice care isi pierd progresiv puterea la nivelul sfincterelor, patologii intestinale, constipatie cronica, diabet zaharat, obezitate, precum si a fi supus tratamentului de radioterapie pelvina sau a unei interventii chirurgicale anale. Un alt aspect de luat în considerare la pacienții cu incontinență anală este modul în care îi afectează din punct de vedere psihologic, întrucât este adesea trăită ca o boală rușinoasă care produce depresie, izolare, lipsa stimei de sine și nesiguranță. Viața lor profesională este și ea condiționată, deoarece deseori necesită concediu prelungit sau permanent pentru că nu este posibil să ducă o viață normală.
În ceea ce privește tratamentul incontinenței anale, în prezent există diverse terapii care îmbunătățesc foarte mult calitatea vieții acestor pacienți în funcție de asupra cauzei incontinenței și severității acesteia, și de aceea se realizează o mare muncă de diseminare și educație pentru sănătate, deoarece atât boala în sine, cât și opțiunile de tratament sunt încă necunoscute pentru majoritatea societății.
Având în vedere această situație și complexitatea ei, specialiștii sunt de acord să pună în evidență câteva întrebări fundamentale pentru abordarea pacienților cu incontinență anal. Primul dintre acestea este sfatul pacienților să nu se teamă sau să fie jenați să discute problema lor cu medicul de familie sau cu asistenta pentru a începe o evaluare a acesteia. Și acești profesioniști vor fi cei care vor decide dacă este necesară trimiterea către unități specializate, cum ar fi Spitalul Universitar din La Princesa. Contactul cu asociații de pacienți precum ASIA (Asociația pentru incontinență anală), care reunește persoane cu aceeași problemă, este crucial pentru a verifica că nu ești singur și că împărtășirea unor experiențe similare ajută. Și în sfârșit, afirmă ei, că împreună trebuie să dăm vizibilitate acestei boli, să rupăm tabuul care există în jurul ei și să o normalizăm.
În acest sens, Unitatea de Coloproctologie a Spitalului Universitar La Princesa a avut o participare foarte activă la Săptămâna Mondială a Continenței care a fost sărbătorită între zile 08 și 21 în iunie anul trecut. Specialiștii de la Spitalul de La Princesa au fost prezenți în diferite forumuri media și rețele sociale, explicând boala și răspunzând la întrebările pacienților și persoanelor interesate de subiect. Acesta, fără îndoială, este cel mai bun mod de a-i ajuta pe cei care suferă de incontinență acum și pe cei care ar putea suferi de ea în viitor.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul de La Princesa este specializat în incontinență anală și podea patologie pelviană