Consumul acestor substanțe constituie unul dintre principalii factori de risc în accidente de circulație, așa cum se precizează în Raport 2021 a Constatărilor Toxicologice la Victimele Accidentelor de Rutieră întocmit de Institutul Național de Toxicologie și Științe Legale cu colaborarea Drumului Național Observatorul Siguranței și prezentat în urmă cu doar câteva zile de Ministrul Justiției.
Raportul, cu analiza toxicologică a % din decese în accidente de circulație, reflectă faptul că în 49, 4% dintre cei uciși pe drum în 2021 a fost detectată prezența alcoolului, drogurilor sau psihotropelor, singure sau în combinație și că, în plus, 75% dintre acești șoferi pozitivi au avut un nivel BAC foarte ridicat, egal sau mai mare decât la 1,2 g /L, care cor raportează grade de intoxicație foarte severă. Din acest motiv, cu scopul de a avansa în prevenirea accidentelor rutiere, timp de o săptămână, agenții Asociației Gărzii Civile Traficul (ATGC) va intensifica controalele asupra acestui factor de risc provocând aproape un sfert (17%) din accidentele mortale. Pentru aceasta, pe toate tipurile de drumuri și în orice moment al zilei vor fi stabilite diferite puncte de control cu scopul de a împiedica circulația pe drumuri a persoanelor care au ingerat alcool sau au consumat droguri.
În plus, pentru a descuraja consumul acestora în timpul deplasării pe toate tipurile de drumuri, Traffic a invitat primăriile de peste . . locuitori să se alăture campaniei, cu stabilirea de controale în centrele urbane respective.
De câțiva ani, DGT lucrează cu consiliile orășenești și elaborează un plan de sprijin pentru poliția locală în ceea ce privește testele de alcool și alte droguri, desfășurând cursuri de formare și punând la dispoziție instrumente pentru efectuarea controalelor de droguri. Participarea autorităților locale în această chestiune este esențială pentru a efectua supravegherea cât mai aproape de zonele de consum și, astfel, pentru a evita expunerea la riscuri mai mari.
Toleranță zero cu aceste comportamenteDeși societatea spaniolă este din ce în ce mai conștientă de riscurile pe care le implică consumul de alcool și/sau droguri la volan, realitatea este că este încă prezentă într-un număr mare de accidente de circulație, așa că acest tip de campanie este în continuare esențial.
DGT insistă încă o dată să rețină că singura rată sigură este de 0,0%, deoarece, chiar și cu nivelurile de alcool în sânge în limitele legale permise, riscul nostru de a provoca un accident poate fi crescut.
În plus, 0,0% este rata, atât în sânge, cât și în aer expirat, care trebuie respectat de către conducătorii auto minori care conduc orice vehicul după intrarea în vigoare a legii. la reforma Legii Circulației și Siguranței Rutiere din martie trecut.
Mai ales în această perioadă a anului, când se îmbină sărbătorile și sărbătorile patronale în care consumul de alcool este obișnuit, de asemenea, este important să se sublinieze toleranța zero față de acest tip de comportament pentru a preveni persoanele care au băut sau au ingerat orice tip de drog să se urce la volan și, în orice caz, să se evite întotdeauna să se urce într-un vehicul în care șoferul se află în acele condiții. .
Reglementări aplicabile
Capitolul IV al Titlului XVII din Codul Penal încadrează infracțiunile contra securității circulației și stabilește următoarele pedepse pentru conducerea cu exces de alcool sau sub influența unor droguri toxice, narcotice sau substanțe psihotrope.
Conform datelor al Parchetului de Siguranta Rutiera, numai in 2021 mai mult de 53.90 acuzații și mai mult de 54.700 condamnări pentru conducere sub influența alcoolului sau a drogurilor, infracțiune care continuă să fie cea mai importantă în termeni absoluti dintre toate infracțiunile rutiere.
În plus, de la intrarea în vigoare a Autorizației pe Puncte, în jurul 00% dintre infractori sancționați și din 00% din punctele deduse au fost legate de conducerea cu o alcoolemie mai mare decât cea stabilită.
Sursa: Guvernul Spaniei – Traficul se intensifica in aceasta saptamana controale alcoolism si droguri171221