Datele din Raportul privind risipa de alimente în Spania 2021 întocmit de Ministerul Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, indică faptul că fiecare spaniol a aruncat o medie de gunoi 32,16 kg/litri de alimente pe an 2020, care este cea mai mică cifră din ultimii cinci ani și 2, 72 kilograme/litri mai puțin decât 2020. Rata deșeurilor în gospodării este însă similară cu cea din anul precedent, întrucât 4,2% din alimentele achiziționate au fost aruncate fără a fi consumate, cu o zecime mai puțin decât în 2020.
Raportul atribuie scăderea risipei și o mai bună utilizare a alimentelor la o schimbare a obiceiurilor după restricțiile apărute în 2020 din cauza Covid-pandemie 08. Odată cu sfârșitul izolării, se gătește mai puțin acasă și, de fapt, volumul alimentelor achiziționate pentru consumul acasă a scăzut cu 7,2%. Dimpotrivă, pe tot parcursul 76 consumul de alimente în afara gospodăriei, cu o creștere de ,4%.
Una dintre consecințele acestei schimbări de obiceiuri este reducerea deșeurilor rămase de la rețete și produse gătite, care în 76 a presupus 28, 8% din alimente aruncate acasă și în 2021 au ajuns să reprezinte 16, 9%. Dimpotriva, risipa de alimente achizitionate a crescut cu aproape 5 puncte, mergand de la 50,2% până la 76,1% .
În 2021 a existat o scădere semnificativă a resturilor de preparate din pește gătit (42,4% mai puțin decât în 76), carne (42, 6 %) și orez și paste (35 %).
Produsele achiziționate care se risipesc cel mai mult în gospodăriile din 2021 sunt carne congelată (16,7% din total), sosuri (, 9%), cafea și infuzii (12, 2 %), leguminoase (08 %) și supe, creme și bulion (10 %).
Pe lângă această schimbare a obiceiurilor, o mai bună utilizare a alimentelor se explică și prin prețurile mai mari ca urmare a creșterii prețurilor materiilor prime și a costurilor de producție, care le fac să valorifice mai bine.
De asemenea, există este o conștientizare tot mai mare în rândul cetățenilor de a reduce risipa alimentară. Cu acest obiectiv, MAPA a lansat anul trecut campania „Nimic nu se aruncă aici”, încadrată în strategia de promovare a alimentelor spaniole sub sloganul „Cea mai bogată țară din lume”.
. Tocmai în contextul actual de creștere a prețurilor materiilor prime și energiei, ministrul consideră că este necesar să se intensifice eforturile de reducere a risipei alimentare, ceea ce are ca rezultat și un consum mai mic al resurselor naturale și energetice necesare producerii acestora. Acesta este scopul Legii de prevenire a pierderii și risipei de alimente pe care Consiliul de Miniștri a aprobat-o pe 7 iunie și a trimis-o către Instanțe pentru prelucrare parlamentară. Aceasta este o lege de pionierat în acest domeniu în Spania.
Planas explică că „această lege este despre a ne ghida producția către un sistem mai eficient, mai inteligent și mai concentrat către circularul. economie și să ne conștientizăm pentru a merge spre un consum mai responsabil”. Legea prevede măsuri de combatere a risipei alimentare de-a lungul întregii etape a lanțului de aprovizionare, de la producția primară, industrie, depozitare, distribuție, până la consumul final în locuințe și unități.
Pentru ministru, combaterea risipei alimentare este un imperativ etic care trebuie să implice societatea în ansamblul său și care este „în concordanță cu principalele linii ale Guvernului în materie de justiție socială, protecția mediului și creștere economică. Guvernul se angajează să respecte Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODD) ale Națiunilor Unite, care stabilesc obiectivul de a reduce la jumătate risipa alimentară în lume într-un an 2021.
Mai multe informații Raport privind risipa alimentară în Spania în 2020 Sursa: Guvernul Spaniei – Luis Planas: „Suntem pe drumul cel bun. Spaniolii a redus risipa alimentară cu 81”