Captură video: AICI.

 

Realizator: Cancelarul german Olaf Scholz susține aderarea României la spațiul Schengen. Croația, România și Bulgaria îndeplinesc toate cerințele tehnice pentru calitatea de membre cu drepturi depline, a declarat Olaf Scholz la reuniunea Uniunii Europene de la Praga. Într-o legătură directă cu noi este ministrul de externe Bogdan Aurescu. Domnule ministru, bună ziua. Mulțumesc pentru disponibilitate.

Bogdan Aurescu: Bună ziua, mulțumesc pentru invitație.
 

Realizator: Cum primește, cum privește Romania acest mesaj din partea lui Olaf Scholz și ce urmează, domnule ministru?

Bogdan Aurescu: Este un anunț extrem de important, într-adevăr, pentru că este pentru prima oară când Germania, la cel mai înalt nivel, anunță în mod necondiționat susținerea pentru aderarea României la spațiul Schengen. Este vorba despre un discurs pe care cancelarul german l-a susținut astăzi la Universitatea Carolină din Praga, este o vizită pe care cancelarul german o face în Republica Cehă. Și, cu acest prilej, a spus foarte clar că România, alături de celelalte state candidate în acest moment, îndeplinește toate condițiile tehnice pentru aderare și că va susține personal acest demers. Este un anunț foarte important, care vine în completarea celui pe care și Franta, prin Președintele Macron, cu ocazia vizitei pe care a efectuat-o în Romania, în luna iunie, l-a făcut în același sens. Și trebuie spus, de asemenea, foarte clar, că aceste anunțuri sunt rezultatul demersurilor și discuțiilor pe care le-a purtat Președintele României, domnul Klaus Iohannis, cu cei doi lideri europeni, cu diverse ocazii, și mă bucur foarte mult că acest anunț are loc astăzi. De altfel, am discutat această temă destul de aprofundat și cu ministrul de externe german, atunci când a vizitat Romania, pe 15 iulie. La acel moment nu a putut să fie făcut un astfel de anunț, să spunem, de claritatea celui pe care l-a făcut astăzi cancelarul Scholz, dar deja existau pregătiri în establishment-ul politic german pentru o astfel de veste foarte bună pentru România. De altfel, demersurile noastre politico-diplomatice continuă și au continuat și în ultima perioadă. Vă aduc aminte faptul că, pe 20 iulie, Finlanda, într-o discuție telefonică pe care am avut-o cu omologul meu finlandez, a exprimat susținerea deplină – iarăși, necondiționată, pentru aderarea României la spațiul Schengen. Și, pe 18 august, deci acum două săptămâni, am fost la Praga pentru o discuție cu omologul meu ceh – Cehia, exercitând în acest moment președinția în exercițiu a Consiliului Uniunii Europene – și am primit, de asemenea, asigurări de sprijin deplin pentru acest obiectiv.
 

Realizator: Un mesaj similar din partea Olandei, domnule ministru, vă așteptați să se producă în perioada următoare?

Bogdan Aurescu: Noi continuăm demersurile noastre active la toate nivelurile, față de toți partenerii noștri europeni, atât către cei care au exprimat deja acest sprijin în ultimii ani sau mai recent și, de asemenea – evident – și față de Olanda.
 

Realizator: O reacție la cald, v-aș ruga, domnule ministru, în legătură cu această informație care vine de pe frontul ucrainean. Armata ucraineană reușește să străpungă liniile rusești pe frontul de sud. O contraofensivă, practic, pe care Ucraina reușește să o pornească. Cât de importantă e?

Bogdan Aurescu: Sigur, nu avem acum toate detaliile operaționale ale acestei dezvoltări, dar cred că este un anunț, iarăși, pozitiv, pentru ca arătăm prin aceasta faptul că Ucraina deține capacitățile operaționale – sigur, cu sprijinul comunității internaționale democratice – nu doar pentru a rezista, dar, iată, pentru a face și progrese pe teren. Cred că este important acest lucru, sigur, în funcție de detaliile tehnice care vor apărea, cu siguranță, în urma acestei știri. Asta înseamnă că Ucraina reușește să facă față agresiunii ilegale, nejustificate a Rusiei, iar semnalul pe care, practic, îl dau aceste informații este acela că efortul comunității internaționale de a sprijini Ucraina este un efort care merită continuat, fără să existe niciun fel de “oboseală”, așa cum s-a speculat în ultima perioada.
 

Realizator: Vă mulțumesc tare mult, domnule ministru, pentru intervenția la Digi24.

Bogdan Aurescu: Cu mare plăcere.

 

Sursa: Intervenția telefonică a ministrului afacerilor externe Bogdan Aurescu la Digi24