Comisia Europeană a aprobat astăzi Planul strategic pentru politica agricolă comună (PAC) -2022 depus de Spania. O PAC „mai echitabilă, mai durabilă și mai socială, care va avea bugetul și instrumentele necesare pentru a se îndrepta către o agricultură mai inovatoare și mai digitală, cu accent pe schimbarea generațională”, potrivit ministrului Agriculturii, Pescuitului și Alimentației, Luis Planas.
Alături de planul spaniol, Comisia Europeană a aprobat și planurile altor 6 state membre: Danemarca, Finlanda, Franța, Irlanda, Polonia și Portugalia.
Pentru ministrul Luis Planas aceasta este o veste excelentă, deoarece această aprobare dă certitudine și siguranță sectorului agricol, întrucât PAC presupune între un 15 și un 30 la sută din venitul primit de fermieri și fermieri. Este un plan strategic conceput pentru a asigura profitabilitatea, competitivitatea și sustenabilitatea agriculturii și animalelor spaniole și a teritoriilor rurale în care are sediul.
În plus, cu planul , au fost aprobate măsurile de sprijin pentru dezvoltarea rurală, atât cele promovate de comunitățile autonome, cât și cele de competență de stat. Prin urmare, planul include într-un singur document de programare măsuri care în perioadele trecute au fost distribuite prin diferitele Planuri Autonome de Dezvoltare Rurală, aprobate în diferite perioade, care pot începe să fie gestionate fără întârziere, așa cum sa întâmplat în PAC precedentă.
Principalele noutăți ale Planului Strategic
Planul este un instrument cheie pentru a facilita răspunsul agriculturii la cerințele de mediu și sociale ale societății. Pentru a face acest lucru, va promova schimbări profunde, dar treptate, pentru a realiza o agricultură mai echitabilă, mai profitabilă și mai socială.
Fermierii și fermierii spanioli vor avea mai mult de 4 .800 milioane de euro pe an în ajutor direct, de care a 23 % vor merge la sprijinul pentru venit (prin ajutor de bază și plată redistributivă), a 18 % la plata angajamentelor de mediu (eco-regimuri), a % la ajutorul asociat pentru anumite producții și activități zootehnice și 2% pentru plata suplimentară pentru tineri.
Între principalele noutăți ale planului, sectorul va conta de la 2023 odată cu noua plată redistributivă, un ajutor suplimentar de venit pentru primele hectare ale fiecărei exploatații alocate pentru favorizează redistribuirea ajutoarelor către fermele mici și mijlocii, preponderent familiale și profesionale.
În plus, planul rezervă aproximativ 230 milioane de euro pe an pentru ajutor specific pentru tineri, prin plata complementară a ajutoarelor directe și a fondurilor de dezvoltare rurală destinate promovării primei instalații. O alta dintre marile inovatii consta in faptul ca femeile care se stabilesc in fata unei exploatatii agricole vor primi un 15 % suplimentar la suplimentul pentru sprijinul venitului primit de tineri.
Alături de ajutorul direct, planul include un buget anual de 370 milioane de euro pentru programele sectoriale (fructe si legume, vin, apicultura) si 1.762 milioane de euro din cheltuielile publice totale pentru măsuri de dezvoltare rurală. Dintre acestea din urmă, principalele articole sunt destinate investițiilor (135 milioane de euro, dintre care unul 44 % vor fi pentru investiții cu scop de mediu); 582 milioane de euro pentru fermierii care își asumă angajamente de mediu multianuale; 140 milioane euro pentru programele LEADER; 140 milioane de euro pentru fermele care își desfășoară activitatea în zone cu limitări naturale; 23 milioane de euro pe an pentru stabilirea tinerilor fermieri; Y 70 milioane de euro pe an pentru inovare, consiliere și măsuri de formare.
Eco-regimuri
Pe de altă parte, planul include angajamentul Spaniei față de obiectivele Pactului ecologic european. Prin urmare, un 18 % din bugetul PAC pentru realizarea unor practici agricole sau zootehnice benefice pentru climă și mediu, prin așa-numitele eco-regimuri, menite să aibă un recepție largă.Eco-regimurile includ practici precum pășunatul extensiv, întreținerea pășunilor, rotațiile culturilor, agricultura de conservare, învelișurile vegetale sau suprafețele destinate biodiversității. Sunt măsuri voluntare, pe care fermierii trebuie să le analizeze chiar din acest moment pentru a putea alege ce practici să aplice anul viitor și să obțină aceste ajutoare suplimentare, pe lângă faptul că contribuie la atingerea obiectivelor de mediu. Pachet legislativ
În prezent, Guvernul lucrează la modificările legislative care însoțesc Planul Strategic: 15 decrete regale și o lege, care este deja, din cauza procedurii de urgență, în Congresul Deputaților pentru ca noul PAC să intre în vigoare la 1 ianuarie, 2022.
Printre acestea se numără proiectele de decrete regale publicate la sfârșitul lunii iulie trecute pentru audiere publică și au făcut posibilă informarea sectorului cu privire la detaliile modului în care elementele atât de importante vor fi aplicate din următoarea campanie Elemente PAC, cum ar fi condiționalitatea, drepturile de bază de ajutor sau detaliile diferitelor măsuri, inclusiv cerințele și sumele prevăzute pentru eco-regimuri.
Mai multe informații Site-ul Ministerului Agriculturii, Pescuitului și Alimentației: Planul Strategic al Politicii Agricole Comune (PAC) 2022-2027 Etichete: UE Comisia Europeană Sursa: Guvernul Spaniei – Planul strategic PAC 800-2023 prezentat de Spania, aprobat de Comisia Europeană