După ultima analiză economică, Comisia Europeană a prevăzut o înrăutăţire a estimărilor privind contracţia economiilor Spaniei, Italiei, Olandei şi Marii Britanii şi o îmbunătăţire a previziunilor privind evoluţia PIB-ului în Germania, Franţa şi Polonia, şi a menţinut anticipările referitoare la UE şi zona euro. Instituţia a îmbunătăţit anticipările privind contracţia PIB-ului Franţei, de la 3% la 2,1%, şi referitoare la evoluţia economiei Poloniei, de la o scădere de 1,4% la o creştere de 1%. Pe de altă parte, reprezentanţii CE sunt mai pesimişti decât în primăvară în privinţa economiei Spaniei, anticipând o scădere a PIB de 3,7% în acest an.
Calculul s-a realizat pe baza previziunilor actualizate pentru economia Franţei, Germaniei, Italiei, Ţărilor de Jos, Poloniei, Spaniei şi Marii Britanii, care reprezintă împreună aproximativ 80% din PIB-ul blocului comunitar. „Situaţia s-a îmbunătăţit, în principal datorită fondurilor fără precedent injectate în economie de către băncile centrale şi autorităţile publice, însă precaritatea economiei va continua să afecteze ocuparea forţei de muncă şi finanţele publice. Trebuie să continuăm implementarea măsurilor de redresare anunţate pentru anul în curs şi pentru 2010 şi să accelerăm reforma sectorului financiar pentru a garanta că băncile vor fi pregătite să acorde împrumuturi în condiţii rezonabile în momentul în care agenţii economici şi particularii îşi vor relua planurile de investiţii„, a declarat comisarul pentru Afaceri economice şi monetare, Joaquín Almunia.
În lunile de vară, situaţia s-a ameliorat deoarece economia globală a început să se stabilizeze, în parte datorită unor puternice intervenţii strategice. Îmbunătăţirea conjuncturii financiare a contribuit la încetinirea semnificativă a scăderii PIB-ului Uniunii Europene în al doilea trimestru, iar perspectivele pe termen scurt sunt favorabile. Condiţiile externe sunt din ce în ce mai favorabile, întrucât economia mondială nu se mai află în cădere liberă, precizează CE.