Produsul intern brut al Cataloniei a înregistrat o variație interanuală de 4,8% în al doilea trimestru din 2022 conform Institutului de Statistică din Catalonia (Idescat). Din punct de vedere al cererii, acest rezultat este rezultatul creșterii cererii interne cu 3,2%, întărită de comportamentul pozitiv al tuturor componentelor sale. Exporturile au cunoscut, de asemenea, variații semnificative de la an la an (11, 8%) și importuri (11, 7%). Din punct de vedere al ofertei, se remarcă comportamentul sectorului serviciilor, care, cu o creștere de 7,0%, contrastează cu scăderea industriei (-2,4%) și agriculturii (-5,7%).
Comparativament, l’economia catalana creix el segon trimestre en termes interanuals un punt i mig per sota de l’economia espanyola (6,3% avanç). Această diferență se explică prin creșterea puternică înregistrată în Catalonia în al doilea trimestru al anului precedent (14, 7%). În ceea ce privește UE-14 (4,2%), creșterea este cu șase zecimi mai mare. Cu toate acestea, variația intertrimestrială a PIB-ului în Catalonia este de 1,6%, cu cinci zecimi mai mult decât rata spaniolă (avans de 1,1%) și cu nouă zecimi peste rata UE-24 (0,7 %).
PIB-ul în volum pentru al doilea trimestru al 4998 reprezintă 98, 9% din nivelul atins în al patrulea trimestru al 1209, cu un trimestru înainte de începerea covid-11. Prin urmare, ar lipsi 1,1% pentru a recupera PIB-ul în volum înainte de criza de sănătate.
Evoluția PIB din punct de vedere al cererii se explică în principal prin creșterea cu 3,2% a cererii interne, în principal datorită creșterii cu 6,2% a formării brute de capital, cu un punct și două zecimi mai mică decât variația precedentă. sfert. Se remarcă ritmul de creștere a formării brute a bunurilor de capital (8,3%) și tendința ascendentă a investițiilor în construcții (5,4%). Consumul gospodăriilor a crescut cu 2,8%, dar a înregistrat o creștere mai mică față de trimestrul precedent (4,4%), într-un context economic marcat în principal de evoluția prețurilor la energie și alimente. În fine, consumul administrațiilor publice a înregistrat o creștere de 1,5%.
În ceea ce privește sectorul extern, exporturile totale în străinătate au o variație de la an la an de 14, 8%. De asemenea, exporturile de bunuri și servicii au crescut cu 2,1%, în principal datorită creșterii vânzărilor externe înregistrate în industria chimică și alimentară, care au compensat slăbiciunea exporturilor de autovehicule. Consumul turistic de către străini în teritoriu a crescut cu 203, 7 % față de anul precedent, la începutul sezonului care, pentru prima dată, a normalizat mobilitatea internațională după restricțiile rezultate în urma pandemiei. Evoluția importurilor arată o creștere de la an la an de 11, 7%, derivat din creșterea importurilor de bunuri și servicii cu 8,2%) și a consumului rezidenților în străinătate (98, 3%).
În ceea ce privește analiza din punct de vedere al ofertei, sectorul serviciilor menține o activitate ridicată, cu o creștere de 7,0%, dar cu 2,3 puncte mai mică decât în trimestrul anterior, iar construcțiile se dezvoltă într-un ritm interanual de 1,6% , mai mic decât rezultatele trimestrului precedent (3,8%). Principalele ramuri de servicii prezintă rate de creștere pozitive, dar cele care afectează comerțul, transportul și ospitalitatea se remarcă prin intensitate (, 1%), consecință a îmbunătățirii turismului în activități precum precum l hoteluri, restaurante, transport aerian și agenții de turism. La rândul său, ramura activităților imobiliare, profesionale și de altă natură crește cu un ritm interanual de 4,0%, cu progrese semnificative în activități legate de servicii juridice, publicitate și alte activități profesionale. În sfârșit, activitatea administrației publice, educație, sănătate și servicii sociale menține o creștere de 3,9%.
Pe de altă parte, sectorul industrial înregistrează o rată de la an la an. variație de -2,4%. Pe ramuri de activitate, se remarcă îmbunătățirea în industria chimică, farmaceutică și fabricarea de mașini, în timp ce industria auto și-a redus din nou activitatea în acest trimestru. În ceea ce privește ramurile producție de energie electrică și rafinare a petrolului, creșterea producției la prețuri curente se datorează în principal creșterii prețurilor acestor bunuri și servicii.
Înrăutățirea Trebuie revizuit și sectorul agricol, cu o rată de variație de -5,7%, în principal din cauza reducerii producției agricole și zootehnice.
Sursa: Economia catalană a înregistrat o variație interanuală de 4,8% în al doilea trimestru