Comunitatea Madrid conduce dezvoltarea în Europa a primelor orientări privind efectele tratamentelor pentru cancer asupra sistemului cardiovascular. Ministrul Sănătății, Enrique Ruiz Escudero, a deschis astăzi cel de-al VIII-lea Simpozion Internațional de Cardio-Oncologie Cardio Tox 2022, care se desfășoară în Spitalul Public Universitar La Paz azi și mâine. Această întâlnire va reuni specialiști din întreaga lume în acest nou domeniu de cunoaștere, care vizează îngrijirea personalizată a bolnavilor de cancer și a supraviețuitorilor pentru a preveni și trata eventualele leziuni care pot apărea la nivelul inimii și a sistemului cardiovascular în timpul și după tratamentele lor. . .
La Paz este un spital public de pionierat în implementarea acestui model de îngrijire. În anul 2012 a creat o echipă multidisciplinară de Cardio-Oncologie, care și-a început activitatea clinică și de cercetare odată cu start-up-ul. din marșul registrului CardioTox, condus de Dr. José Luis López- Sendón și o consultație monografică de înaltă rezoluție de Cardio-Oncologie. În fiecare an, această unitate îngrijește mai mult de 1.500 pacienți.
În paralel, a fost lansat un program de pregătire medicală în 2012. În 2012 a fost creat un grup de lucru Cardio-Onco-Hematologie în cadrul Societății Spaniole de Cardiologie în colaborare cu societățile spaniole de Oncologie Medicală, Hematologie și Radio Oncologie, care au generat multiple documente de consens și căi clinice pentru a facilita dezvoltarea acestui tip de program în alte centre din țară.
În cadrul simpozionului, organizat de Spitalul Public La Paz și Societatea Spaniolă de Cardiologie Clinică, au fost prezentate primele linii directoare ale Societății Europene de Cardiologie pe această problemă de sănătate, conduse de dr. Teresa López-Fernández, specialist din La Paz și coordonator al Grupul de lucru Cardio-Oncologie al Societății Spaniole de Cardiologie și de Dr. Alexander Lyon de la Institutul Național al Inimii și Plămânilor din Imperial College și al Serviciului de Cardio-Oncologie al Spitalului Royal Brompton din Londra. La întâlnire au participat și specialiști internaționali și naționali care au lucrat, la rândul lor, la elaborarea ghidurilor de practică clinică pentru această specialitate.
Cancerul ca factor de risc cardiovascular
Progresele terapeutice în managementul bolnavilor de cancer, precum și prevenirea și depistarea precoce a celor mai frecvente tumori, au condus la o supraviețuire mai mare , și o evoluție de la o abordare centrată pe boală la una care se învârte în jurul persoanei. Tratamentele pot favoriza dezvoltarea precoce a hipertensiunii arteriale sau a diabetului zaharat, pot creste nivelul de colesterol, pot declansa aritmii, insuficienta cardiaca sau pot creste riscul de tromboza. Toate acestea afectează calitatea vieții și înrăutățesc prognosticul general al pacienților, mai ales dacă forțează întreruperi ale tratamentului care s-au dovedit eficiente în controlul cancerului.
În prezent, unul din trei pacienți. cu un nou diagnostic de cancer au un istoric de probleme cardiovasculare sau factori de risc care îi fac mai vulnerabili la terapiile antitumorale. În plus, aceste tratamente avansează vârsta riscului vascular cu 20 ani, ceea ce înseamnă, la rândul său, că unul din fiecare trei pacienți cu cancer ajung să dezvolte complicații cardiovasculare.
Cardio-Oncologia are ca scop prevenirea și tratarea posibilelor leziuni care pot apărea în inimă și în sistemul cardiovascular, în timpul și după diferite procese antitumorale. Cardiotoxicitatea este o problemă clinică în creștere care constituie, alături de al doilea neoplasme, cea mai frecventă cauză de mortalitate la supraviețuitorii de cancer. Poate apărea atât în faza activă a tratamentului, cât și în urmărirea ulterioară. Din acest motiv, este de o importanță vitală să organizăm strategii de prevenție, să însoțim pacientul pe parcursul procesului bolii și să-l ghidăm pentru a-și îmbunătăți sănătatea cardiovasculară.
Echipele de Cardio-Oncologie sunt responsabile. să efectueze o evaluare cardiovasculară completă anterioară pentru a identifica persoanele care vor fi mai vulnerabile și au nevoie de o monitorizare mai atentă. Progresele în imagistica cardiacă, în principal ecografia tridimensională și tehnicile avansate de rezonanță cardiacă, permit monitorizarea precisă a tratamentului și detectarea modificărilor subclinice care pot fi tratate, pentru a preveni progresia către boli cardiace grave.
Sursa: Comunitatea Madrid – Sănătatea publică din Madrid conduce dezvoltarea în Europa a primelor linii directoare privind efectele tratamentelor împotriva cancerului asupra sistemului cardiovascular