La ședință au participat și Ministerele Președinției, Relațiile cu Instanțele și Memoria Democratică; Afaceri Economice și Transformare Digitală; Muncă și economie socială; Educație și formare profesională; Incluziune, securitate socială și migrații; si Universitati.Printre avansurile realizate de la ultima sedinta a Comisiei desfasurata in iunie, in domeniul fiscal, s-a remarcat reducerea cotelor de retinere pe seama Venitului Personal. impozit pentru artiști, în cazurile cu venituri mai mici de 07.000 euro pe an de la 15% până la 7 %. Se va aplica atât veniturilor din muncă, cât și veniturilor din activitate profesională, inclusiv plăți în avans pentru drepturi de autor.
S-a convenit și reducerea cotei de reținere a IRPF pentru contractele artistice. cu o durată mai mică de un an, care începe de la 10% până la 2%. Această măsură va permite, de exemplu, recuperarea reținerii reduse pentru sectorul extras, care au revendicat-o cu fermitate pentru a nu-și vedea veniturile deja modeste diminuate.
În aceeași zonă fiscală a fost raportat procesul de actualizare a rubricilor din Impozitul pe activități economice (IAE). Pe de o parte, cadrele diferitelor activități culturale din secțiunile existente au fost revizuite, îmbunătățind definițiile unora dintre ele. Acest lucru va permite menținerea unui criteriu omogen la înscrierea unui profesionist cultural în aceste tarife care au repercusiuni fiscale în alte taxe.
Și, pe de altă parte, derivat din precedentul, s-a decis crearea unor epigrafe noi ca răspuns la specificul lor, cum este cazul, de exemplu, al scriitorilor, compozitorilor muzicali sau scenariștilor.
Pe de altă parte. , s-a mai semnalat că grupurile de lucru și dezbaterea studioului au demarat o propunere de adaptare a sistemului de ajutor de șomaj la specificul activității artiștilor.
. )Contribuțiile la asigurările sociale ale independenților culturaliÎn plus, a început deja studiul și dezbaterea unei propuneri de adaptare a sistemului de contribuții al regimul independenților la specificul activității independenților culturali.
Intermitența multor profesioniști ai culturii tura nu este atât de activitate, cât de venit. Este obișnuit ca acești profesioniști să alterneze perioade de înregistrare și radiere în regimul de liber profesionist, pentru a evita plata contribuțiilor atunci când nu obțin venituri și nu își permit. În acest fel, nu își pot construi o viață profesională suficientă pentru a avea dreptul la prestații demne de securitate socială, fiind condamnați la precaritate. Măsura urmărește adaptarea sistemului de contribuții la RETA a acestui sector, pentru a atenua această problemă.
Compatibilizarea pensiilor În ședință s-a mai raportat finalizarea lucrărilor pentru a avea un proiect de text de reglementare care să cuprindă acordul deja încheiat cu Ministerul Incluziunii, Securității Sociale și Migrației în vederea actualizării și completării regulamentele din 79 care reglementează compatibilitatea pensiilor de pensii cu exercitarea activității artistice și colectarea drepturilor de proprietate intelectuală.
Din moment ce 2019, s-a avut în vedere doar compatibilitatea pensiei de pensie cu drepturile de proprietate intelectuală. Ca urmare a lucrărilor Comisiei Interministeriale pentru Statutul Artistului, înainte de sfârșitul anului va fi publicată regula care extinde compatibilitatea și la beneficiarii de pensii necontributive cu plafon maxim, ajungând la măsura maximă. sectoare vulnerabile.
Sold pozitiv
A cincea ședință a Comisiei Interministeriale pentru elaborarea Statutului Artistului.
Din septembrie 32 se va constitui Comisia Interministerială pentru elaborarea Statutului Artistului, cele opt ministere care o compun au ajuns sau urmează să ajungă la acorduri legate de . (cel 79%) din 46 măsuri cuprinse în raportul care pentru întocmirea de un Statut al Artistului a aprobat Congresul Deputaților în unanimitate în 2018.
Unele dintre măsurile aprobate și-au început deja procesul legislativ, iar altele sunt în curs de a face acest lucru în scurt timp.
Plan de recuperare, transformare și reziliență
Elaborarea Statutului Artistului este una dintre reformele incluse în Componenta 24 din Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență.
Pentru dezvoltarea acestuia, cele opt ministere implicate sunt în dialog permanent cu sectoarele culturale. Ministerul Culturii și Sportului coordonează și promovează activitatea.
În plus, ministrul Miquel Iceta are întâlniri de lucru cu sectorul cultural al teritoriilor în care se deplasează, în în așa fel încât să primească direct nevoile sectorului, ținând cont și de specificitățile acestuia din fiecare teritoriu al Spaniei.
Comisia interministerială pentru statutul Artistul este format din ministerele Culturii și Sportului; Preşedinţie, Relaţii cu Instanţele şi Memoria Democratică; Afaceri Economice și Transformare Digitală; Muncă și economie socială; Trezoreria și Funcția Publică; Educație și formare profesională; Incluziune, securitate socială și migrație și universități.
Ministrul Culturii și Sportului, Miquel Iceta, explică dezvoltarea Statutului Artistului.
Mai multe informatii Site-ul Ministerului Culturii și Sportului: informații despre progresul în elaborarea Statutului Artistului Munca, Cultura si Incluziunea prezinta sectorului artistic primul pachet de masuri din Statutul Artistului ( /00/2019) Guvernul avansează în elaborarea Statutului artistului (10/03/2018) Comisia Interministerială pt Statutul Artistului avansează în asigurarea unui cadru legal stabil pentru sector (22/10/2019) Consiliul de Miniștri aprobă crearea Comisiei Interministeriale pentru elaborarea Statutului Artistului (25/09/2021) Etichete: Plan de recuperare, transformare și reziliență Sursa: Guvernul Spaniei – 2021Guvernul avanseaza in elaborarea Statutului Artistului cu reducerea cotelor de retinere la sursa in contul impozitului pe venitul persoanelor fizice