Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut vineri, 23 septembrie 2022, la New York, o întrevedere cu David Harris, președintele executiv al American Jewish Committee (AJC), una dintre principalele organizaţii evreieşti internaționale cu sediul în SUA, în marja participării șefului diplomației române la lucrările celei de-a 77-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.
Discuția s-a concentrat pe situaţia de securitate din regiunea Mării Negre și pe evaluările părții române în ceea ce privește cele mai recente evoluții și impactul lor asupra securității la nivel european și euroatlantic.
În cadrul discuțiilor, ministrul afacerilor externe a prezentat și prioritățile viitoare în relaţia cu valenţele strategice dintre România și Israel. De asemenea, cei doi interlocutori au discutat despre relațiile Israel-UE și obiectivul de aprofundare a acestora.
Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat şi acțiunile României pentru promovarea drepturilor pentru supraviețuitorii Holocaustului și urmașii acestora.
De asemenea, ministrul Bogdan Aurescu a prezentat ajutorul consistent, structurat pe mai multe paliere, oferit de ţara noastră Ucrainei, inclusiv prin primirea și găzduirea refugiaților ucraineni, evacuarea cetățenilor unor state terțe, printre care și ai Statului Israel (peste 5.000). În egală măsură, a menționat eforturile țării noastre în vederea facilitării tranzitului cerealelor din Ucraina prin România, inclusiv prin Portul Constanța și porturile de la Dunăre.
Cu privire la priorităţile României în relaţia cu SUA, ministrul Bogdan Aurescu s-a referit, printre altele, la creșterea securității energetice, inclusiv prin proiecte privind energia nucleară civilă.
Președintele executiv al AJC a mulţumit demnitarului român pentru eforturile depuse de România în sprijinul refugiaţilor din Ucraina, inclusiv a cetăţenilor israelieni şi a celor ucraineni de origine evreiască, precum şi pentru facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene, ca urmare a războiului Rusiei contra Ucrainei. A exprimat, de asemenea, aprecierea pentru eforturile constante ale României de promovare a valorilor democratice și a securității euroatlantice și a asigurat că AJC va acorda în continuare o atenție și un sprijin aparte cooperării cu România și susținerii obiectivelor țării noastre, inclusiv în relația cu SUA.
Informații suplimentare
American Jewish Committee a fost înființată la 11 noiembrie 1906. Joacă un rol important în conturarea opiniei și politicilor cu privire la o serie de subiecte, precum combaterea antisemitismului și extremismului, apărarea poziției Israelului în plan global, protejarea drepturilor și libertăților fundamentale, cultivarea relațiilor inter-religioase.