Discursul de deschidere a fost de șeful de Neurologie de la Hospital del Henares, dr. Fernando Pérez Parra, care și-a început discursul punând întrebarea „Ce putem face noi ca pacienți pentru a preveni Alzheimer? În dezvoltarea bolii Alzheimer există factori pe care nu îi putem modifica, precum vârsta și sexul, și alții pe care îi putem modifica pentru a reduce riscul de a suferi de Alzheimer”, a spus dr. Pérez Parra.
Dintre factorii pe care îi putem influența, șeful de neurologie a evidențiat stilul de viață ca fiind fundamental: efectuarea zilnică a activității fizice, alimentația adecvată, evitarea consumului de alcool și tutun. , evitați sedentarismul, obezitatea și hipertensiunea arterială, printre altele. El a încheiat afirmând: „Din moment ce nu avem medicamente eficiente care să prevină apariția și prevenirea bolii Alzheimer, să avem grijă de stilul nostru de viață pentru a întârzia cât mai mult apariția acestuia.”
Ulterior, a continuat o prezentare despre prevenirea deteriorării cognitive și terapii non-farmacologice. Șeful Departamentului de Anatomie Patologică al Fundației Spitalului Alcorcón, dr. Alberto Rábano Gutiérrez, a explicat cum se face diagnosticul de Alzheimer, iar un avocat a sintetizat cele mai importante modificări ale Legii 8/2021 să sprijine persoanele cu dizabilități în exercitarea capacității lor juridice.
Sesiunea de după-amiază a fost marcată de o atmosferă mai destinsă în care musicoterapeuți, specialiști în terapie asistată de animale, actori de teatru improvizați și psihologi au putut dezbate într-o masă rotundă despre terapiile non-farmacologice în boala Alzheimer. În sfârșit, „însoțirea bolii Alzheimer”, o modalitate de a instrui rudele persoanelor care suferă de această boală pentru a-și putea însoți rudele cu mai multe cunoștințe și pregătire.
În cuvintele de bun venit, directorul general al Spitalului del Henares, dr. Ignacio Martínez, a felicitat AFA pentru organizare și pentru vasta experiență pe care o au în organizarea acestor conferințe. Boala Alzheimer este o boală care trebuie combătută din punct de vedere multidisciplinar din punct de vedere al sănătății, dar necesită și un efort semnificativ din partea societății pentru a sprijini îngrijitorii bolnavilor, a încuraja cercetarea în acest tip de demență și a realiza o calitate mai bună pentru pacienți și familiile acestora