Această ediție a analizei dezinformării este publicată în ziua 183 a „războiului de trei zile” al Rusiei împotriva Ucrainei. De șase luni, Rusia duce un război nejustificat, la scară largă, împotriva unui vecin pașnic, bombardând orașele ucrainene, inclusiv spitale și școli și ucigând, torturând și violând civili. Potrivit estimărilor ucrainene, peste 5 000 de civili au fost uciși(opens in a new tab), printre aceștia numărându-se 361 de copii.
Nimic din toate acestea nu contează însă pentru propagandiștii ruși, a căror retorică manipulatoare și plină de ură a permis și a încercat să escamoteze multe dintre cele peste 28 000 de crime de război raportate(opens in a new tab) comise de forțele armate rusești în Ucraina. În Ziua Independenței Ucrainei, în care s-au și împlinit șase luni de la invazia rusă la scară largă, experții pro-Kremlin au găsit un nou strigăt de mobilizare pentru agresiunea împotriva Ucrainei: asasinarea(opens in a new tab) Dariei Dughina, expertă pro-Kremlin și fiică a filosofului și ultranaționalistului rus Alexandr Dughin.
Rusia contra anihilării
Asasinarea Dariei Dughina cu un automobil-capcană la Moscova este pe cât de macabră, pe atât de obscură. Serviciul rus de securitate FSB a anunțat că „crima a fost rezolvată”, și încă în timp record(opens in a new tab). Acesta a acuzat serviciile secrete ucrainene de organizarea crimei și o mamă cu un copil de 12 ani în brațe de comiterea acesteia. Presupusele dovezi, prezentate în rotație continuă la televiziunea rusă controlată de stat, sunt cel puțin dubioase(opens in a new tab), dar acest lucru nu i-a înfrânat pe propagandiștii Kremlinului.
Chiar și înainte de „dezvăluirile” FSB, experții pro-Kremlin au dat vina pe Ucraina, susținând simultan că actul a fost parte din complotul lui Zelenski de a provoca un atac aerian rusesc (opens in a new tab)asupra Kievului (pentru a pune Moscova într-o lumină proastă) și o încercare britanică, pusă în scenă de Ucraina, de a întărâta Rusia și Turcia. Într-o manieră familiară, serviciile de informații britanice au fost acuzate că ar fi în spatele asasinatului. Pretinsele dovezi au fost un articol din Daily Mail al cărui ton le-a displăcut propagandiștilor pro-Kremlin. Estonia a fost acuzată și ea, fără nicio dovadă.
Acest lucru a determinat-o pe redactoarea-șefă a RT, Margarita Simonyan, sancționată de UE, să sugereze(opens in a new tab) că „profesioniștii” ar putea merge „să admire turlele din vecinătatea Tallinnului”, făcând aluzie(opens in a new tab) la implicarea Rusiei în otrăvirea de la Salisbury, pe care Kremlinul continuă să o nege. De altfel, aceasta nu este prima dată când propagandiștii Kremlinului arată că înțeleg că mint: răspândirea dezinformării nu este un accident sau o greșeală, ci o alegere.
Astfel de acuzații, lansate la adresa Ucrainei, a Regatului Unit și a Estoniei la televiziunea rusă, sunt în concordanță cu o amplă narațiune de dezinformare potrivit căreia serviciile secrete occidentale sunt pe urmele Rusiei. Acestea corespund, de asemenea, obiectivelor mai specifice ale dezinformării pro-Kremlin:
de a aduna un nou val de sprijin intern pentru agresiunea militară continuă împotriva Ucrainei, pe care propaganda Kremlinului o desemnează acum nu doar ca fiind „nazistă”, ci și ca fiind un stat „terorist”;de a defăima Regatul Unit ca fiind întruchiparea „anglo-saxonilor” răi care ajută Ucraina; șide a denigra Estonia și, prin extensie, statele baltice ca fiind ostile, rusofobe și ca adăpostind criminali periculoși.Canalele de dezinformare pro-Kremlin se folosesc de acest asasinat pentru a crește miza invaziei în ochii publicului intern. Mesajul este că nimeni nu e în siguranță. Asasinatul este prezentat în mass-media rusă împreună cu afirmații potrivit cărora Ucraina este pe cale să își arunce în aer propria centrală nucleară din Zaporije (a se vedea detalii aici). Scopul este de a crea impresia că Rusia se confruntă cu un război de anihilare, iar singura modalitate de a supraviețui este de a distruge Ucraina.
Revizionismul istoric revizuit
Săptămâna aceasta a marcat și a 83-a aniversare a pactului Ribbentrop-Molotov. Ca de multe ori în trecut, presa pro-Kremlin a profitat de ocazie pentru a se angaja în revizionism istoric prin minimalizarea și mușamalizarea(opens in a new tab) rolul Uniunii Sovietice în semnarea pactului cu Germania nazistă și în declanșarea celui de Al Doilea Război Mondial, cu toate consecințele sale. A se vedea afirmații similare de dezinformare făcute în 2021, 2020, 2019.
Între timp, Ministerul rus al Afacerilor Externe a publicat un videoclip pe Twitter în care susține, în esență, că multe alte țări, inclusiv statele baltice, au semnat pacte similare cu Germania nazistă. Cu toate acestea, Ministerul rus al Afacerilor Externe tace mâlc în privința protocoalelor secrete(opens in a new tab) ale pactului, care împărțeau Europa în „sfere de influență” – o idee care rezonează și acum în interiorul Rusiei.
Vorbind despre pactul Ribbentrop-Molotov, răspândacilor dezinformării pro-Kremlin le place să spună că Uniunea Sovietică „nu a avut de ales”, tot astfel cum Rusia „nu are de ales” decât să ducă acum un război brutal și sângeros. Numai că are de ales. Dar continuă să aleagă violența.