Secretarul de stat pentru afaceri europene Daniela Gîtman a participat vineri, 14 octombrie 2022, la Sofia, la o nouă reuniune în format trilateral pe teme de afaceri europene între România, Bulgaria și Grecia. Reuniunea a fost găzduită de Velislava Petrova, ministru adjunct pentru afaceri europene. Grecia a fost reprezentată de Miltiadis Varvitsiotis, ministru delegat pentru afaceri europene.
Pe fondul provocărilor generate de agresiunea militară a Rusiei împotriva Ucrainei, discuțiile au vizat teme de actualitate cu relevanţă strategică în plan regional şi european, precum domeniul energetic, domeniul conectivităţii şi politica de extindere a UE, inclusiv ca urmare a publicării de către Comisia Europeană a Pachetului Extindere 2022, la 12 octombrie 2022.
Dialogul între cei trei oficiali a reconfirmat obiectivele şi interesele convergente pe multiple dosare europene şi a oferit oportunitatea identificării unor măsuri de consolidare a coordonării în plan regional şi european.
Secretarul de stat Daniela Gîtman a prezentat măsurile luate de România în susţinerea Ucrainei şi sprijinirea refugiaților. În egală măsură, oficialul român a subliniat importanţa strategică a sprijinului rapid, consistent şi concret pentru Republica Moldova, care necesită implicarea tuturor partenerilor europeni în acest demers. De asemenea, a semnalat oportunitatea unor măsuri coordonate pentru continuarea asistenței acordate Ucrainei și Republicii Moldova, inclusiv în ceea ce priveşte parcursul european al celor două state.
Cei trei oficiali au subliniat rolul cooperării regionale în atingerea obiectivelor privind securitatea energetică, în special prin implementarea inițiativelor care au ca scop creșterea nivelului de interconectivitate şi diversificarea surselor de aprovizionare. În context, a fost evidenţiată importanţa operaţionalizării Platformei comune de achiziţii la nivel european, precum şi interesul dezvoltării cooperării în domeniul energiei regenerabile.
Discuţiile au reliefat similitudinea poziţiilor privind continuarea procesului de extindere a Uniunii, atât în Balcanii de Vest, cât şi în Vecinătatea Estică, pe baza respectării angajamentelor asumate de candidaţi. Totodată, a fost reafirmat interesul pentru intensificarea coordonării în cadrul organizaţiilor şi structurilor de cooperare regională din Europa de Sud-Est.