Secretarul de stat pentru afaceri globale și strategii diplomatice Traian Hristea a avut vineri, 14 octombrie 2022, o întrevedere cu ambasadorul Republicii Letonia, rezident la Varșovia, Juris Poikāns.
Cei doi oficiali au salutat nivelul foarte bun al relației bilaterale și au abordat perspectivele dialogului politico-diplomatic din perioada următoare.
Secretarul de stat Traian Hristea a evidențiat că relațiile bilaterale româno-letone au un potențial real de diversificare și aprofundare, existând premise solide pentru întărirea legăturilor politice, economice și sectoriale. Părțile au identificat, ca factori catalizatori, creșterea încurajatoare a schimburilor comerciale și reluarea, începând cu anul 2023, a zborurilor directe între capitalele Riga și București.
Cei doi oficiali au agreat că este esențială întărirea coordonării între România și Letonia, în special în materie de securitate și afaceri europene, pe baza obiectivelor și intereselor comune ale celor două țări și având în vedere viziunile foarte apropiate, mai ales în contextul actual deosebit de dificil.
Ambasadorul Juris Poikāns a reiterat sprijinul ferm al Letoniei față de aderarea României la Spațiul Schengen, la zona Euro și la OCDE.
În cadrul discuțiilor, a avut loc un schimb de vederi cu privire la situația din Ucraina, inclusiv prin prisma repercusiunilor asupra securității energetice și alimentare.
Au fost evaluate implicațiile geopolitice ale războiului, fiind evidențiată importanța unității și solidarității comunității euroatlantice în efortul de susținere a Ucrainei. Secretarul de stat Traian Hristea a prezentat măsurile multifațetate și consecvente luate de autoritățile române în sprijinul Ucrainei. Totodată, a evidențiat implicarea activă a țării noastre în facilitarea tranzitului cerealelor ucrainene pentru contracararea crizei alimentare.
Cele două părți au discutat despre măsurile pentru asigurarea securității energetice, fiind evidențiată necesitatea diversificării surselor de energie și relevanța demersurilor pentru încurajarea folosirii surselor de energie regenerabilă.
Totodată, partea română a subliniat importanța de a continua sprijinul acordat pentru Republica Moldova în depășirea crizelor dificile cu care se confruntă, evidențiind relevanța și valoarea adăugată a Platformei de Sprijin pentru Moldova, inițiată de România, Germania și Franța. În același timp, oficialul român a reliefat necesitatea continuării sprijinului politic și practic din partea statelor membre UE pentru susținerea obiectivelor ambițioase de reformă și de avansare ireversibilă a parcursului european al acestei țări.
În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au avut și un schimb de vederi cu privire la prioritățile cooperării în cadrul Inițiativei celor Trei Mări, în contextul în care Letonia a organizat Summitul Inițiativei în 2022, iar România îl va organiza anul viitor, conform angajamentului asumat la Summitul de la Riga.