Anunțul a fost făcut de reprezentanții BAT, joi, 20 octombrie 2022, la Sighetu Marmaţiei, în contextul lansării Campaniei de informare STOP CONTRABANDA pentru conștientizarea efectelor negative pe care traficul de țigări le are asupra economiei naționale, dar și asupra regiunilor apropiate punctelor de frontieră, campanie la care Poliția de Frontieră este partener. Activitatea, organizată la sediul Inspectoratului Teritorial al Poliției de Frontieră Sighetu Marmației, a beneficiat de participarea chestorului de poliție Marius Vizitiu, director al Direcției de Supraveghere și Control a Trecerii Frontierei, din cadrul IGPF, comisar șef de poliție Florin Coman, inspector șef al ITPF Sighetu Marmației, precum și a domnului Adrian Frățilă, external affairs manager BAT România.

Adiacent prejudiciilor aduse bugetului de stat, traficul ilegal de ţigări alimentează şi alte paliere infracţionale, cu dimensiune transfrontalieră, inclusiv cel reprezentat de criminalitatea organizată.

Contracararea acestui fenomen este un obiectiv prioritar şi permanent al Poliţiei de Frontieră Române, atât prin demersuri instituţionale proprii, cât şi prin colaborare cu alte structuri ale statului sau cu reprezentanţi ai societăţii civile.

Acțiunile derulate pentru combaterea contrabandei se reflectă în datele consemnate de studiul Novel, piața neagră a țigaretelor atingând, in luna iulie, cel mai mic nivel din ultimii 14 ani.

În primele nouă luni ale acestui an, polițiștii de frontieră au reţinut în vederea confiscării, peste 1,65 milioane pachete cu ţigări de contrabandă, în valoare de aproximativ 26,6 milioane lei, precum şi importante cantităţi de tutun. Practic, aproximativ 70% din întreaga cantitate de ţigări de contrabandă confiscate la nivel naţional reprezintă rezultatul acţiunilor Poliţiei de Frontieră Române.  Ca urmare a acestora, în aceeaşi perioadă au fost identificate şi destructurate mai multe grupări infracţionale specializate în fabricarea pe teritoriul ţării şi vânzarea ilicită de ţigări contrafăcute. Pentru a menţine trendul acestor rezultate,vom continua să ne adaptăm misiunile, în dinamică şi în strânsă colaborare cu toţi factorii implicaţi.

Cu toate acestea, poziționarea României în vecinătatea unor state terțe, unde prețul țigaretelor este mai mic, indică un nivel ridicat al amenințării privind contrabanda cu produse din tutun.

Astfel, la nivelul Poliției de Frontieră Române au fost identificate și dispuse o serie de măsuri în vederea  prevenirii și combaterii fenomenului, acestea constând în întărirea dispozitivelor de supraveghere a frontierei, intensificarea acţiunilor informativ-operativ şi cercetarea cazurilor înregistrate, în vederea depistării reţelelor de contrabandă cu ţigări, documentarea temeinică a activităților ce urmează a fi derulate, stabilirea zonelor de risc, sarcinilor și responsabilităților forțelor implicate, modalităților și a timpilor de acțiune în scopul eficientizării misiunilor operative derulate.

Eforturile în vederea reducerii fenomenului traficului ilegal vor continua la fel de susținut, în colaborare cu toate instituțiile statului cu competențe în combaterea contrabandei, respectiv Politia Romană şi Autoritatea Vamală Română, sub coordonarea procurorilor din cadrul parchetelor  competente.

În egală măsură, evidențiem colaborarea cu producătorii de țigarete care, prin parteneriatele încheiate au contribuit şi la dezvoltarea segmentului de prevenire a acestui fenomen, fiind derulate mai multe campanii publice naţionale şi regionale de conștientizare a efectelor negative ale comerţului ilegal cu ţigarete.

Sursa: 300 de noi camere speciale de supraveghere donate de BAT au intrat în dotarea Poliției de Frontieră Române pentru întărirea sistemului de supraveghere a frontierei