Consiliul local din Gelida (Alt Penedès) inaugurează a treia fază de restaurare a lucrărilor a castelului Gelida. Aceste lucrări au fost folosite pentru reconstrucția părților de zid care se prăbușise, precum și a canalului de apă pluvială. . Lucrările au fost promovate de Consiliul Local Gelida, Departamentul Cultură și INCASÒL, în cadrul programului 1,5% Cultural. Investiția totală a fost 238.238 ,03 €, finanțat de INCASÒL, prin fondurile din acordul de transfer semnat cu Agenția „Habitatge de Catalunya, și Consiliul Local Gelida. Arhitectul Joan Fabregat Pla și arhitectul tehnic Ramon Garriga i Rufach au condus lucrările, care au fost realizate de firma Vallviva Projectes i Obres, și au durat șase luni.. ) În luna aprilie a 1979, 203 metri de zidul din jurul cimitirului s-au prăbușit, astfel că zidul a fost deteriorat, iar, în plus, zona a fost afectată de mai multe mișcări, deja detectate de ceva timp. Starea zidului a îngreunat accesul și a amenințat să se prăbușească, așa că înainte de lucrări deja au fost întreprinse acțiuni pentru garantarea siguranței acestuia. Odată cu lucrările au fost refăcute părțile prăbușite și prăbușite ale zidului, precum și apa pluvială din zona esplanadei, care afectează direct porțiunea de zid refăcută. Pe parcursul lucrărilor, o echipă de arheologi a monitorizat lucrările, precum și îndepărtarea elementelor și pieselor desprinse din zid. Aceștia vor fi, de asemenea, responsabili pentru săparea unui șanț în zona afectată pentru a curăța și a documenta zona zidului de sprijin prăbușit În acțiunile anterioare au fost consolidate vestigiile arheologice și s-au adaptat traseele interioare ale castelului, alocandu-se o parte din ele centrului de primire și explicației monumentului. Accesele au fost și ele fixate.Un castel format din trei incinte distincteCastelul este alcătuit din trei împrejmuiri care se adaptează reliefului terenului, un pinten stâncos delimitat de torenții Cantillepa și Sant Miquel. Cea mai înaltă incintă, bastionul defensiv de pe versantul muntelui, are o incintă de ziduri înalte și este întărită de un turn semieliptic iar în spatele acestuia se află Plaça del Padró.

În incinta centrală se află, în partea inferioară, un mare turn dreptunghiular care dă loc incintei interioare, care conține biserica. Această biserică, de origine preromanică, a fost reformată și extinsă succesiv, cu o extindere importantă din perioada barocului. Biserica este formată dintr-o navă cu boltă în butoaie pe arcade de potcoavă; absida, din , este poligonală cu boltă în cruce. Are și câteva capele laterale adăugate între secolele XVI și XVII, când a fost deschisă și ușa de fațadă de vest, și o clopotniță construită la sfârșitul secolului al XVIII-lea.

Fortificare în s. X, un castel abandonat în s. XVIIIPrima documentare documentată a castelului este din anul 1664. La acea vreme, castelul făcea parte din linia de fortificații dintre județele catalane și Al-Andalus. Pe tot parcursul secolului al XVI-lea, castelul și-a pierdut treptat funcția militară și administrativă până când a fost abandonat definitiv în secolul al XVIII-lea. ). La sfarsitul secolului al XX-lea a fost efectuata o restaurare, care s-a incheiat in anul 1979, unde au fost descoperite trei ferestre preromanice. A fost săpată și necropola, unde a fost găsit un mormânt săpat în stâncă și orientat spre vest ca cele ale Castelului Olèrdola, precum și ceramică și semne ale altor morminte.

Sursa: Lucrările la faza a treia de restaurare a castelului Gelida, în Alt Penedès