Ministerul Sănătății reamintește populației o serie de măsuri de protecție a sănătății împotriva temperaturilor scăzute incluse în noul Plan național de acțiuni preventive pentru temperaturi scăzute 2022-2023.
Acest Plan este lansat cu scopul de a reduce impactul asupra sănătății populației asociat cu frigul și face parte din Planul Strategic de Sănătate și Mediu (PESMA), elaborat de Ministerele Sănătății și Tranziției Ecologice și Provocarea Demografică.
Frigul intens afectează negativ sănătatea, deși doar în cazuri foarte extreme apar efecte precum hipotermia sau degerăturile, după cum se precizează în document. Ceea ce este mai frecvent este suprasolicitarea organismului, care poate da naștere la decompensări organice care agravează bolile cronice la populațiile vulnerabile.
Există, de asemenea, mai multe accidente de circulație și căderi din cauza calotelor de gheață, precum și incendii și otrăviri cu monoxid de carbon de la sobele cu gaz sau braze.
În orice caz, efectele temperaturilor scăzute nu apar de obicei într-un mod atât de acut și brusc ca în cazul temperaturilor ridicate. Planul indică faptul că este un factor de risc de mediu care trebuie luat în considerare și ale cărui impacturi asupra sănătății pot fi chiar mai mari decât cele ale căldurii extreme.
Recomandări generaleÎn fața acestei situații, Planul național de acțiuni preventive pentru temperaturi scăzute 2022-2023 cuprinde nouă recomandări generale de prevenire a efectelor frigului asupra sănătății. Specific:
În exterior, este convenabil să respiri pe nas și nu pe gură, deoarece aerul se încălzește pe măsură ce trece prin nări și astfel reduce frigul care ajunge la plămâni.Atenție extremă în caz de gheață pe străzi. Un procent mare de leziuni cauzate de frig au de-a face cu căderile din cauza alunecării pe calotele de gheață. Dacă este posibil, este indicat să purtați pantofi anti-alunecare.Trebuie știut că mai multe straturi de îmbrăcăminte subțire protejează mai mult decât unul gros, formând între ele camere de aer izolatoare.Daca folositi braziere acasa sau in semineu, este indicat sa ventilati frecvent incaperea pentru a evita acumularea de CO2. Aerisiți casa de cel puțin două ori pe zi, timp de 15 minute de fiecare dată, pentru a asigura reînnoirea aerului.Nu luați medicamente fără prescripție medicală, deoarece unele medicamente precipită problemele derivate din expunerea la frig.Luați o dietă variată și consumați fructe zilnic. Bea lichide, în special apă și băuturi calde.Rămâneți întotdeauna bine informat despre prognozele meteo înainte de a pleca de acasă.Deși oricine poate suferi o problemă legată de temperaturile scăzute, încercați să acordați mai multă atenție persoanelor care pot fi vulnerabile la frig. Dacă este necesar, contactați un profesionist din domeniul sănătății.Vaccinarea împotriva gripei este recomandată persoanelor peste 65 de ani și celor cu boli cronice (cardiopulmonare, metabolice și imunodeprimate). Mai multe informatii Planul național de acțiuni preventive pentru temperaturi scăzute. Anul 2022-2023 Sursa: Guvernul Spaniei – Sănătatea reamintește măsuri de protecție a sănătății în fața temperaturilor scăzute