Mină de piatrăFundațiile care moștenesc activitatea socială a vechilor bănci de economii catalane au derulat în total 93 de proiecte în 2021, cărora le-au alocat 60,1 milioane de euro. Cifre care cresc față de datele înregistrate în primul an de pandemie, atât în ceea ce privește cheltuielile totale executate -cu o creștere de 12,7%-, cât și proiectele (încă 2) și numărul de beneficiari – 1.456.707 persoane, 376.303 mai mult-.
Acestea sunt câteva dintre datele care pot fi găsite în acesta din urmă Raport de activitate al fundațiilor speciale care se întocmește anual de către Direcția Generală Politică Financiară, Asigurări și Trezorerie, pe baza datelor de execuție bugetară furnizate de aceleași entități. Un document care oferă o radiografie a activității desfășurate de aceste fundații, după ce și-au părăsit activitatea bancară și s-au transformat în fundații cu caracter special în 2013.
După cum a explicat secretarul general al Departamentului de Economie și Finanțe, Josep Maria Vilarrúbia, „în ciuda îmbunătățirii datelor de activitate față de exercițiul financiar 2020, aceasta se apropie, dar încă departe de evidențele anilor anteriori pandemiei”. De exemplu, în 2019, cheltuielile au ajuns la 69,7 milioane de euro. „Cu toate acestea, este necesar să se evidențieze capacitatea acestor fundații de a se adapta la noile formate și de a-și continua activitatea în ultimii doi ani deosebit de complicati pentru toate sectoarele de activitate, cu un singur obiectiv: îmbunătățirea vieții cetățenilor Cataloniei.”, a subliniat el.
Și este că, potrivit datelor raportului publicat pe site-ul Departamentului de Economie și Finanțe, din cele 60,1 milioane de euro pe care fundațiile i-au alocat asistenței sociale în Catalonia în 2021, 49,2% (29,5 milioane de euro) au fost pentru proiecte de asistență socială și cooperare pentru dezvoltare; 42,7% (25,6 milioane euro) pentru promovarea educației și culturii; 4,3% (2,6 milioane euro) pentru protecția patrimoniului natural și a peisajului; și 3,8% (2,3 milioane de euro) pentru promovarea cercetării și gândirii critice.
Dacă ne uităm la cheltuielile pe fundație, în 2021 Fundația Catalunya-La Pedrera a alocat 51,0% din totalul agregat asistenței sociale în Catalonia; Fundația Specială Antiga Caixa Terrassa, 36,0%; Fundația Pinnae, 6,0%; Fundația Iluro, 3,1%; Fundația Specială Antiga Caixa Sabadell 1859, 2,2%; Fundația Specială Antigues Caixes Catalanes de Manlleu, Sabadell și Terrassa, 1,1%; și Fundația Specială Antiga Caixa Manlleu, 0,6%.
330 de spectacole distribuite pe întreg teritoriul
Potrivit raportului, cele șapte fundații au derulat în total 93 de proiecte, care au rezultat în 330 de acțiuni distribuite pe toată geografia catalană și care au ajuns la 1.456.707 de beneficiari.
Majoritatea acestor destinatari s-au concentrat în domeniul promovării educației și culturii (58,4%) și al protecției patrimoniului natural și a peisajului (29,3%). Pe proiecte, cel mai mare număr de activități s-a desfășurat și în domeniul promovării educației și culturii (42 proiecte) și al asistenței sociale și cooperării pentru dezvoltare (34 proiecte).
Dacă te uiți la detaliile proiectelor, totuși, acțiunile desfășurate în inserția persoanelor cu dizabilități (14), serviciile destinate persoanelor vârstnice (12) sau activitățile în sălile și căminele culturale (9) și petrecerea timpului liber și spectacole în familie ( 8). Aceste proiecte coincid cu cele care au o sumă mai mare alocată: 13,3 milioane euro pentru servicii pentru vârstnici, 12 milioane euro pentru activități desfășurate în săli și cămine culturale, 12 milioane euro pentru inserția persoanelor cu dizabilități și 6,7 milioane euro pentru familie. activități de agrement și spectacole.
Raportul face posibilă și geolocalizarea celor 330 de acțiuni din teritoriu prin intermediul unei hărți interactive unde puteți consulta diferitele proiecte derulate de fiecare entitate.
De la activitatea socială a băncilor de economii până la activitatea socială a fundațiilor speciale private cu un singur obiectiv: păstrarea și asigurarea continuității acestora
Transformarea băncilor de economii catalane în fundații cu caracter special a culminat în iulie 2013. Guvernul Generalitati a promovat acest proces cu Legea Parlamentului Cataloniei 9/2012 din 25 iuliemodificând textul revizuit al Legii privind băncile de economii din Catalonia cu un singur obiectiv: să păstreze și să asigure continuitatea lucrărilor sale sociale, să consolideze patrimoniul și activele care au fost legate de acesta și să transfere guvernarea activității și patrimoniului social. către consiliile de administrație ale noilor fundații private, păstrându-și în același timp rădăcinile în teritoriu.
Pentru mai multe informatii puteti consulta raportul de pe web.