Controlul prețurilor a fost efectuat cu monitorizarea a peste o mie de produseEl Corte Inglés, Mediamarkt sau Pc Componentes sunt câteva dintre companiile inspectateDepartamentul Afaceri și Muncă, prin Agenția Catalană pentru Consum și Direcția Generală de Comerț, a detectat posibile încălcări ale reglementărilor de preț în mai mult de jumătate din cele aproape 1.400 de produse pe care le-a analizat în săptămânile anterioare ofertelor de Black Friday, care anul acesta a avut loc pe 25 noiembrie.

Agenția Catalană pentru Consum a descoperit modificări de preț la 454 de produse din cele 899 analizate. Controlul prețurilor s-a realizat prin intermediul unei monitorizări a produselor oferite pe internet, în principal în acele sectoare care oferă în mod tradițional produse cu cele mai multe reduceri la această dată, adică IT, telefonie, electrocasnice mici sau produse pentru casă.

În conformitate cu reglementările referitoare la protecția consumatorilor în materie de indicare a prețurilor, provenite din directivele Uniunii Europene, companiile care oferă produse cu reducere de preț – atâta timp cât acestea au fost vândute anterior în aceeași unitate în condiții obișnuite –, au obligația de a indica, împreună cu prețul redus, prețul anterior aplicării reducerii care trebuie să fie cel mai mic pe care l-au avut produse identice în cele treizeci de zile anterioare promoției.

În plus, Legea Codului Consumatorului mai stabilește că revine angajatorului să dovedească respectarea acestei cerințe în ceea ce privește bunurile sau serviciile la preț redus.

În urma controalelor efectuate de Agenție, Consum a depistat nereguli în 9 magazine online: pccomponentes.com, carrefour.es, euronics.es, fnac.es, miro.es, elcorteingles.es, mediamarkt.es, conforama .es și alcampo.es.

Direcția Generală Comerț (DGC), la rândul său, a inspectat un total de 61 de companii, atât personal, cât și online, și a depistat între 50 și 60% din încălcări în cele 488 de produse analizate. Mai exact, a efectuat inspecții fizice la 29 de companii și inspecții online la 32 de portaluri de vânzare pe internet.

Infracțiuni pentru practici comerciale neloiale

În prezent, inspecțiile de consum și comerț analizează datele culese în săptămânile dinainte de 25 noiembrie și în zilele următoare vor fi adresate cereri către companiile în care au fost depistate încălcări ale reglementărilor.

În prezent, procedura Agenției se află în faza de proceduri preliminare. Aceasta înseamnă că companiile pot face acuzații sau pot oferi informații, iar în final se vor deschide dosarele de sancționare aferente în toate acele cazuri în care se constată comportamente contravenționale, pentru a preveni repetarea acestor practici comerciale proaste în campaniile viitoare.

Potrivit Codului Consumatorului, practicile comerciale neloiale care determină sau pot determina consumatorii să adopte un comportament economic pe care altfel nu l-ar avea, sunt considerate grave și pot fi, prin urmare, sancționate cu amenzi cuprinse între 10.001 și 100.000 de euro, în funcție de factori precum: numărul de produse oferite care nu respectă reglementările, volumul vânzărilor și profitul obținut din comportamentul care încalcă drepturile sau numărul de consumatori afectați.

Pe de altă parte, în conformitate cu Reglementările Comerțului, verificările efectuate monitorizează concurența neloială între companii, iar penalitățile ar putea ajunge până la 20.000 de euro.

Campanii pentru a încuraja cumpărăturile atent și planificate

În paralel cu sarcina controlului pieței, în lunile noiembrie, decembrie și ianuarie, coincid cu campaniile de Vinerea Neagră, Crăciunul și perioada tradițională a reducerilor de iarnă, Agenția Catalană pentru Consum desfășoară diverse campanii de informare adresate tuturor cetățenilor pentru pentru a încuraja un consum mai atent și planificat, evitând achizițiile impulsive care de multe ori ajung să fie nesatisfăcătoare.

În acest sens, se recomandă întocmirea unor liste cu produsele de care este nevoie și compararea prețurilor acestora în mai multe unități pentru a identifica acele oferte care se potrivesc cu adevărat nevoilor noastre, atât din punct de vedere al prețului, cât și al caracteristicilor sau funcționalităților produselor în cauză.

O alta dintre recomandari este sa analizezi publicitatea cu ochi critic si sa eviti sa cazi in capcana ofertelor care te incurajeaza sa cumperi intr-un mod negandit, sub pretentii precum „ultimele unitati”, „oferta irepetabila” sau „oferta despre a expira”.

sursă: Empresa i Treball detectează nereguli în peste 50% dintre ofertele analizate cu ocazia Black Friday