Consiliul guvernatorilor a convenit, în ședința de astăzi, desfășurată la Fuenlabrada, să-l numească pe Ramiro Villapadierna, actualul șef al președintelui Vargas Llosa, în funcția de director al Oficiului pentru limba spaniolă, la propunerea Ministerului Culturii, Turismului și Sportului, potrivit anunțat de președintele Comunității Madrid, Isabel Díaz Ayuso.
Președintele de la Madrid a indicat că acest departament este un angajament al Executivului regional din 2019 de a „poziționa regiunea ca un reper mondial în limba spaniolă în toate domeniile, de unde au fost lansate numeroase inițiative precum celebrarea hispaniciei sau Visul de la Madrid. ”.
După ce a fost responsabil de conducerea Institutului Cervantes din Frankfurt și Praga între 2012 și 2021, Villapadierna s-a alăturat Catedrei Vargas Llosa pentru a conduce o nouă etapă și lansarea de proiecte culturale latino-americane, precum și promovarea limbii spaniole și literatura comuna..
Născut la Madrid, este licențiat în Științe ale Informației de la Universitatea Complutense din Madrid, are două diplome de master și cursuri de management de echipă și diplomație culturală și lucrează în șapte limbi. Ca jurnalist, a lucrat ca corespondent în douăzeci de țări europene. În acest sens, a dezvoltat o carieră extinsă în grupul Vocento, îngrijindu-se de Biroul central european timp de 20 de ani, ca corespondent european zburător și ca reporter în războaiele balcanice timp de 10 ani.
De asemenea, a colaborat ca analist pe integrarea europeană, naționalism, totalitarism și conflicte pentru mass-media precum Deutsche Welle, BBC, RFI, CNN, El País, El Mundo, TVE, SER, RNE, Rollingstone, Cambio16, Literal sau WLRN.
În fruntea celor două sedii ale Instituto Cervantes, Villapadierna a exercitat diplomație publică, management de echipă, management cultural, administrare și contractare, relații instituționale, curatoriu de expoziții, în calitate de atașat academic și cultural la Ambasadele Spaniei în Germania și Republica Cehă.
Pe lângă semnarea a peste 3.000 de publicații în presa spaniolă și internațională, inclusiv analize și rapoarte pe probleme europene și hispanice, și intervievarea liderilor politici și intelectuali din Europa și America Latină, el a oferit conferințe pentru universități din Europa și America de Nord și de Sud pe jurnalism. , hispanism, limbi și bilingvism, reunificarea Europei, totalitarismele secolului XX și naționalisme.
Poziționează Madrid ca capitală a spaniolei
Crearea Zonei de birouri spaniole, care a fost prezentată în septembrie 2021 cu Toni Cantó ca director, răspunde angajamentului guvernului regional de a poziționa regiunea ca un reper mondial pentru spaniolă, o limbă împărtășită de 600 de milioane de oameni din întreaga lume, în toate sferele, de la cultural și economic, la educațional și turistic. Obiectivul său este de a-l promova ca vehicul de creștere, integrare și înțelegere între ambele maluri ale Atlanticului.
În acest sens, activitatea sa s-a concentrat pe promovarea turismului lingvistic în colaborare cu sectorul predării spaniolei ca limbă străină și universitățile; în sărbătoarea Hispanității, un spectacol cultural despre limba comună; și în dezvoltarea inițiativelor sociale precum El Sueño de Madrid, care face vizibil talentul imigranților vorbitori de spaniolă care locuiesc în regiune.
În plus, în angajamentul său pentru protecția și răspândirea limbii, a desfășurat activități precum Concursul lingvistic pentru școlari, cu prilejul celui de-al V-lea centenar de la moartea lui Antonio Nebrija, autorul primei gramatici spaniole, pt. care a avut colaborarea Academiei Regale Spaniole, a Marinei Spaniole și a Universității din Alcalá.
Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid îl numește pe directorul Catedrei Vargas Llosa, Ramiro Villapadierna, în funcția de șef al Oficiului Spaniol