Ministrul Cercetării și Universităților, Joaquim Nadal i Farreras, a evaluat aprobarea de către plenul Parlamentului Cataloniei a Legii științei din Catalonia (LCC), prima care a fost aprobată în această legislatură, întrucât „un pas foarte important și decisiv pentru proiectarea, definirea și aplicarea unei structuri sistemului catalan de cercetare, dezvoltare și inovare care va avea un impact foarte pozitiv asupra diferiților agenți ai sistemului”. Nadal a subliniat în special că noua regulă stabilește „un cadru clar pentru a lega știința, cercetarea, cunoașterea, educația, transferul și inovația de construcția unei societăți care să integreze trecutul, prezentul și viitorul, într-un obiectiv național de demnitate, egalitate și bunăstare pentru cetățenii din Catalonia ca intreg”.
În intervenția sa în dezbaterea plenară a LCC, șeful Cercetării și Universităților a evidențiat consensul larg al regulii, care este „rezultatul muncii, la propriu, tuturor protagoniștilor științei din țară” și asta a ajuns să se conformeze „un text dezbătut, participat și colaborativ la maximum, care a necesitat un efort maxim și generos de consens și înțelegere a numeroaselor puncte de vedere și sensibilități” care alcătuiesc știința țării. De asemenea, consilierul a mulțumit membrilor grupurilor parlamentare pentru contribuție „care au participat activ la dezbaterea din Comisia de Drept, contribuția lor este o garanție a perfecționării, aprofundării și pluralității”.
În acest sens, Nadal a subliniat angajamentul Guvernului față de sistemul de cunoaștere al țării cu scopul de a consolida Catalonia ca pol internațional de referință situat printre cei mai buni din Europa. „Parlamentul Cataloniei, prin această lege, poziționează permanent Cercetarea, Dezvoltarea și Inovarea (C+D+I) printre prioritățile politice, sociale și economice ale țării”a spus consilierul.
Născută cu un larg consens parlamentar și în cadrul sistemului de cunoștințe al țării, LCC își dorește să garanteze o știință în serviciul societății care pune accent pe inovație, durabilitate, coeziunea socială și echilibrul teritorial. Concepe C+D+I ca un instrument care să contribuie la bunăstarea oamenilor, la competitivitatea companiilor și la eficacitatea instituțiilor publice și pune un accent deosebit pe serviciul cetățenilor prin răspunsul la provocările sociale majore, încurajând transferul. de cunoștințe și diseminare științifică și cercetare transparentă și colaborativă.
Model de consolidare, finanțare și dimensiune socială
LCC are misiunea de a consolida propriul model al sistemului C+D+I al Cataloniei, precum și de a-i oferi instrumentele juridice și economice necesare pentru a face față noilor provocări globale. Noul text-cadru al sistemului catalan de cunoștințe aprobat de Parlament stabilește scopul de a converge cu standardele de investiții publice și private în cercetare ale țărilor lider ale Uniunii Europene. Cu acest obiectiv, are în vedere un efort economic susținut al sectorului public și o implicare mai mare a sistemului economic: protejează pentru prima dată procentul din investiția Generalitati în C+D+I până în 2031 la 1% din PIB și se angajează la consolidarea finanțării specifice cercetării de bază cu o creștere a finanțării publice și private pentru cercetare de 305 MEUR.
Un alt aspect cheie al noii legi este dimensiunea sa socială. Pe de o parte, adoptă o perspectivă transversală de gen în generarea de cunoștințe și promovează acțiuni de eficientizare a egalității între bărbați și femei în știință, cum ar fi garantarea dezvoltării profesionale care respectă maternitatea, parentingul și reconcilierea vieții personale, familiale și profesionale. .
În ceea ce privește aria de lucru a profesioniștilor din știință, LCC promovează și finanțează măsuri de stabilizare și mobilitate, precum favorizarea carierei profesionale pe principiile publicității, egalității de condiții, transparenței și liberei concurențe; consolidarea modelelor structurale; includerea reprezentanților lucrătorilor în organele de conducere ale centrelor CERCA; stabilitatea avansată și reînnoirea generațională; consolidarea condițiilor de muncă ale personalului de cercetare și ale cercetătorilor aflați în formare printr-un acord sectorial de cercetare, sau impulsul creșterii numărului de cercetători pentru a atinge standardele europene.
Tot în sfera socială, LCC devine un instrument esențial pentru ca Catalonia să atingă Obiectivele de Dezvoltare Durabilă (ODS), întrucât toate evaluările pe care le promovează trebuie să includă în mod necesar acești indicatori pentru a-și cunoaște nivelul de performanță.
Noua lege își propune să continue să avanseze fără o vocație intruzivă și, din acest motiv, prevede ca în următoarele șase luni să fie definite patru planuri directoare importante pentru sistemul de cunoaștere al țării:
Plan strategic universitar în cercetare și transfer de excelență. Planifică să supună activitatea științifică unei evaluări externe care, dacă este pozitivă, va acorda o acreditare de acces la granturile competitive gestionate de AGAUR. Destinat universităților și departamentelor acestora, institutelor proprii de cercetare și centrelor afiliate cu activitate de cercetare.Strategia egalității de gen în știință. În scopul promovării parității între femei și bărbați în toate domeniile sistemului științific catalan și încorporarea perspectivei de gen ca categorie transversală a producției de cunoștințe.Strategia Științei Deschise. Pentru a permite personalului de cercetare să depună producția științifică și datele activității de cercetare în depozite cu acces deschis și într-un mod ușor de înțeles. Aceste date trebuie să fie localizabile, accesibile, reproductibile și interoperabile (Date FAIR) în cadrul etic și cu respectul pentru munca științifică a altora.Strategia de inovare și transfer de cunoștințe. Acesta își propune să consolideze un ecosistem avansat în inovare aliniat provocărilor teritoriale, sociale și de afaceri și care să promoveze o economie și o societate bazate pe cunoaștere, orientate spre aplicarea tehnologiei disruptive și a antreprenoriatului bazat pe tehnologie.Guvernarea și conservarea instituțiilor cheie
Un alt aspect relevant al noului cadru legislativ pentru activitatea științifică din Catalonia este că oferă sistemului de cunoștințe propriul cadru de guvernanță:
Comisia Interdepartamentala pentru Cercetare si Inovare (CIRI). Va fi organul colegial de coordonare a competențelor Generalitati în materie, va coordona departamentele active în C+D+I și va defini liniile strategice ale finanțării publice.Consiliul pentru Cercetare și Inovare din Catalonia (CORICAT). Va deveni organul consultativ al Guvernului care va lua deciziile strategice majore ale țării în domeniu.Consiliul Patronatului pentru Cercetare, Dezvoltare și Inovare din Catalonia. Misiunea sa va fi de a ridica propuneri pentru menținerea la zi a politicii de mecenat în C+D+I și de a consilia asupra mecanismelor de eficacitate a acesteia.În acest domeniu, LCC protejează, de asemenea, regimul juridic al instituțiilor cheie pentru modelul științific catalan, cum ar fi Institutul CERCA, Institutul Catalan pentru Cercetare și Studii Avansate (ICREA), Agenția de Management și Cercetare a Granturilor Universitare (AGAUR), Agenția pentru Calitatea și Evaluarea Sănătății din Catalonia (AQuAS) sau Consorțiul Serviciilor Universitare din Catalonia (CSUC).
LCC se bazează pe recomandările Uniunii Europene formulate în Programul Cadru de Cercetare și Inovare Orizont Europa, precum și pe concluziile Pactului Național pentru Societatea Cunoașterii (PN@SC) semnat, de asemenea, prin larg consens în 2020. Regula se dezvoltă competențele exclusive ale Cataloniei în materie de politici de cercetare cuprinse în articolul 158 din CAE.