Departamentul Teritoriului, prin Direcția Generală de Transport și Mobilitate, și Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya (FGC) vor reînnoi cu autobuze electrice flota celor șapte linii interurbane care leagă în prezent stațiile FGC cu centrele urbane și industriale din apropiere. Vor fi primele șapte linii interurbane 100% electrice ale Generalitati.
Vinerea aceasta au început să funcționeze primele două autobuze electrice pentru a furniza serviciul pe linia care leagă stația FGC Olesa de Montserrat de Esparreguera. O linie cu o cerere de 44.000 de călătorii pe an. Sunt autobuze de 12 metri lungime, 37 de locuri, accesibile și cu un consum de 71 kWk la 100 km. Bateriile se incarca noaptea in garajele companiei de exploatare, TGO DX.
Următoarea stație: Sant Joan
Este de așteptat ca în primul semestru al anului 2023 să intre în funcțiune patru autobuze electrice noi pentru a presta serviciu pe linia care leagă gara Sant Joan de centrul comercial Can Sant Joan, din Sant Cugat del Vallès. O linie cu o cerere de 436.000 de călătorii pe an. În acest caz, FGC va furniza energie cu un punct de încărcare ultra-rapid care va fi instalat în stație ca o completare a încărcării pe timp de noapte a bateriilor în autocarele companiei operator, Marfina Bus.
În ceea ce privește restul liniilor, în cazul Bellaterra-Parc de l’Alba (autobuz Marfina) și Sant Vicenç dels Horts-Torrelles de Llobregat (Soler și Sauret) a fost deja efectuat studiul tehnic pentru a determina tipul de vehicul electric și a început procesul de înlocuire a parcului de autobuze, care se va concretiza pe tot parcursul anului 2023. Liniile Capellades – stație (Montferri); Piera-urbanizatii (Montferri); și Piera-Hostalets del Pierola (Montferri) sunt încă în faza de studiu cu vehicule și producători pentru a determina tipul de autobuz și cel mai favorabil sistem de alimentare. Cererea pentru cele șapte linii este de 650.750 de călătorii pe an.
În total, 12 autobuze diesel vor fi înlocuite cu autobuze electrice. Utilizarea vehiculelor electrice este deja obișnuită în rețelele de transport urban, dar nu așa și în rețelele de transport interurban unde nevoia de autonomie a vehiculelor pentru furnizarea de servicii înseamnă că nu există încă o industrie de vehicule electrice de transport public complet dezvoltat și fiecare acțiune trebuie să fie adaptate la caracteristicile și nevoile fiecărui serviciu.
Decarbonizarea mobilității: reducerea cu 800 de tone a emisiilor
Înlocuirea flotei cu vehicule electrice va înceta emiterea a 800 de tone de gaze cu efect de seră în atmosferă în fiecare an. Este ceea ce echivalează cu captarea carbonului realizată de 183.000 de copaci într-un an, adică un parc și jumătate din Collserola. Este o inițiativă care face parte din politica Guvernului de decarbonizare a mobilității ca factor esențial în lupta împotriva schimbărilor climatice. Este o acțiune care contribuie la îmbunătățirea calității aerului și, de asemenea, la reducerea poluării fonice. Este, de fapt, o inițiativă inclusă în Angajamentul Guvernului pentru Acțiunea Climatică și Strategia 10/30 a FGC, în conformitate cu Agenda 2030 a Națiunilor Unite.
Ministrul Teritoriului, Juli Fernández, a subliniat că, cu inițiative ca aceasta, „Transformăm mobilitatea în realitatea de astăzi: la provocările decarbonizării și la lupta împotriva urgenței climatice”. El a subliniat că aceste autobuze vor funcționa „cu energie curată” și a adăugat că „obligația noastră este să fim parte a soluției și să asigurăm moștenirea pe care o lăsăm generațiilor viitoare”. Ministrul, pe de altă parte, a pus din nou pe masă un sistem feroviar cuprinzător în Catalonia care include Rodalies: „o mare provocare; dar vrem să muncim pentru a ușura puțin viața oamenilor”. „Pentru că transportul public trebuie să fie o alternativă reală, eficientă pentru toată lumea și pretutindeni”a concluzionat el.
Președintele Ferrocarrils, Toni Segarra, a subliniat că această acțiune „Întărește rolul nostru de activiști împotriva schimbărilor climatice, pe măsură ce îmbunătățim și facem utilizarea transportului public atractivă, astfel încât mai mulți oameni să-l folosească”. Segarra a evidențiat pariul decisiv al companiei „să fim tractori ai tranziției energetice a țării” și să promoveze o mobilitate mai durabilă „cu mai mult transport public și cu promovarea intermodalității pentru a capta cererea de vehicule private către mijloace mai durabile”.
Promovarea intermodalitatii autobuz-tren
FGC a colaborat din anul 2000 cu diferiți operatori în finanțarea liniilor de autobuze interurbane, aflate sub jurisdicția Generalitati de Catalunya (prin Direcția Generală Transport și Mobilitate), în măsura în care sunt parțial sau în toate liniile de autobuz care aduc călători. la Ferrocarrils și presupunând că dacă linia de autobuz nu ar exista, călătorul care face legătura astăzi nu ar folosi serviciul feroviar. În acest fel, se încurajează intermodalitatea tren-autobuz, coordonând orare, stabilind legături de calitate și promovând în același timp utilizarea transportului public.