Spitalul Public Gregorio Marañón din Comunitatea Madrid a reușit să participe cu succes la sarcina și nașterea extrem de complexă a unei femei de 34 de ani, cu două operații cezariane anterioare și diagnosticată cu accreta placentară, o afecțiune foarte rară și gravă care pune la riscă viața ta și a copilului.
O echipă de 25 de profesionişti formată din anestezişti, radiologi intervenţionişti, obstetricieni, urologi şi neonatologi, împreună cu moaşe şi personal de îngrijire medicală, au întocmit un program detaliat de acţiune pentru a trata acest caz. Pacienta a fost operată cu succes și este deja externată cu fiul ei.
Acest spital public din capitala este un centru de referinta in ingrijirea sarcinilor si nasterii cu risc mare, dispune de echipa umana multidisciplinara si dotarea tehnologica necesara pentru a minimiza eventualele complicatii si astfel sa se poata face fata unor proceduri la fel de delicate pe cat de reluate cu succes. .
Acreta placentară este o afecțiune gravă care apare în timpul sarcinii când placenta aderă profund de pereții uterini, invadând în cele din urmă mușchii uterului și poate afecta chiar și alte organe. De obicei sunt puține cazuri, iar la Spitalul Gregorio Marañón sunt aproximativ cinci pacienți cu această problemă la fiecare 5.000 de nașteri, proporție care se reduce și mai mult în cazuri foarte grave ca acesta. În toate, viața mamei și a copilului poate fi în pericol și trebuie tratate într-o sală de operație în loc de o sală de nașteri, deoarece necesită o operație cezariană programată urmată de îndepărtarea uterului. În plus, se evaluează posibila implicare a organelor din jur precum vezica urinară, ceea ce duce la un risc ridicat de sângerare în timpul și după operație.
În cazul recent diagnosticat la Spitalul Public Gregorio Marañón, femeia afectată a fost asistată la Unitatea de Înalt Risc Obstetric și a rămas internată timp de trei săptămâni înainte de naștere. Datorită acestei atenții foarte specifice, a fost posibilă depistarea acretei placentare de care a suferit, ceea ce a făcut posibilă planificarea unei intervenții multidisciplinare delicate pentru a minimiza riscurile în timpul nașterii prin cezariană.
Toți pașii programați
Operația de cezariană a fost efectuată în Sala de Hemodinamică a Spitalului Materno-Copil, un centru dotat cu tehnologie de înaltă tehnologie care permite munca în comun a tuturor specialiștilor necesari unei livrări a acestor caracteristici. Radiologii intervenționisti, după monitorizarea anestezică a pacientului, au efectuat cateterism arterial femural bilateral și au plasat o ocluzie cu balon intra-aortic. Balonul menționat, odată umflat, reduce cantitatea de sânge care ajunge la pelvis și, prin urmare, reduce sângerarea la efectuarea histerectomiei postpartum.
Ulterior, s-a efectuat o operație cezariană cu extracție fetală și închiderea uterului fără detașarea placentei. După verificarea integrității și a lipsei de implicare a vezicii de către medicii ginecologi și urologi, balonul a fost umflat și s-a efectuat o histerectomie totală.
Intervenția s-a desfășurat cu succes iar perioada postoperatorie a mamei s-a dezvoltat complet normal, fiind externată la trei zile după operație. Bebelușul s-a născut în stare perfectă deși, din cauza prematurității, a fost transferat la Unitatea de Îngrijiri Intermediare de Neonatologie. Atat mama cat si bebelusul au fost externati din spital si nu mai necesita nici un fel de urmarire speciala.
Șeful Serviciului de Obstetrică și Ginecologie al Spitalului Gregorio Marañón, Santiago Lizárraga, a explicat că „fiecare nivel de îngrijire și-a protocolizat standardele de acțiune în timpul intervenției, armonizând toate strategiile terapeutice disponibile” la acest centru de sănătate. Obiectivul acestei planificări a fost „de a reuni toate serviciile care ar putea fi necesare pentru îngrijirea acestei afecțiuni, evitând posibilitatea unor sângerări grave care ar putea reprezenta un risc vital atât pentru mamă, cât și pentru copil”, a adăugat el.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul public Gregorio Marañón din Comunitatea Madrid participă cu succes la nașterea unei femei cu o afecțiune gravă și rară