Ministrul Afacerilor Externe și al Uniunii Europene, Meritxell Serret și Aleu, a ținut discursul de bun venit pentru evenimentul „Geopolitica reglobalizării. Prezentarea Anuarului Internațional CIDOB 2022′, la sediul centrului de cercetare în relații internaționale.
În discursul său, Serret a încurajat CIDOB să continue să contribuie „la această politică publică de reflecție, la această capacitate de a oferi elemente care să ghideze politicile publice, acțiunile externe și relațiile internaționale ale Generalitati, dar și ale ansamblului de entități și actori ai societății catalane”și să continue să lucrăm împreună pentru a găsi soluții la provocările globale și „Contribuiți la construirea unei lumi mai corecte, mai feministe și mai durabile”.
Din Anuarul Internațional, Serret el a spus că este „un volum de referință, un clasic, care cuprinde un an de reflecție și analiză asupra problemelor care afectează și condiționează agenda internațională”și a felicitat CIDOB pentru că a avut „consolidat ca una gandeste multumesc Catalană cu proiecție globală, un reper datorită expertizei pe care a acumulat-o în domeniul relațiilor internaționale”.
Consilierul va justifica spiritul pro-european al Cataloniei: „Suntem Europa, facem parte din ea, este universul nostru mental, un mod de a înțelege existența și de a privi lumea”. Serret a vrut să sublinieze că „Catalunia este un partener proactiv și de încredere în proiectul european”. „Vorbim despre suveranitatea digitală, alimentară și energetică și despre cum să facem mai multă justiție socială în Europa”a spus el și a declarat asta „dorim să facem alianțe, să ajungem la acorduri și să desfășurăm acțiuni externe utile cu viziune pentru viitor”.
El a mai subliniat că „Suntem euro-mediteraneene” și a explicat că Guvernul promovează cooperarea în rețea prin Strategia mediteraneană, „ceea ce ne oferă o viziune reînnoită, astfel încât Mediterana să nu fie periferică, ci să ocupe un loc central”.
Ministrul Afacerilor Externe și Uniunea Europeană a vorbit despre importanța justiției sociale pentru a face față provocărilor globale și că „să consolideze și să extindă statul bunăstării în fața inegalităților tot mai mari”. Serret a subliniat, de asemenea, necesitatea justiției „pentru a atinge egalitatea reală, a eradica violența și a trăi fără discriminare și pentru a avea dreptul la dezvoltare și autodeterminare” și, în sfârșit „dreptate care garantează suveranitatea digitală, capacitatea de a avea control asupra destinului nostru digital, care a devenit una dintre marile provocări ale secolului XXI”a spus. „Și toate astea”el a insistat Serret, „este grupat sub respectarea, promovarea și apărarea drepturilor omului, care sunt o prioritate de neocolit a Guvernului Cataloniei”.
Evenimentul a început cu cuvintele de bun venit ale ministrului Serret și președintele CIDOB, Antoni Segura si Mas. Ulterior a avut loc dezbaterea „Geopolitica reglobalizării”, moderată de directorul CIDOB, Paul Morillasși cu participarea lui Carmen Claudincercetător asociat senior la CIDOB; Marie Mendras, cercetător la Centre National de la Recherche Scientifique (CNRS) și profesor la Școala de Afaceri Internaționale de la Sciences Po Paris; i Haihong Gao, Director de Finanțe Internaționale la Institutul de Economie și Politică Mondială al Academiei Chineze de Științe Sociale. Închiderea evenimentului a fost realizată de ministrul spaniol al Afacerilor Externe, Uniunii Europene și Cooperării, Jose Manuel Albares.
Anuarul Internațional CIDOB
Anuarul Internaţional al CIDOB este publicația publicată în fiecare an, din 1989, de centrul de cercetare în relații internaționale cu sediul la Barcelona, cu cheile interpretării politicii externe și provocărilor globale. Anuarul include articole ale unor academicieni prestigioși și factorii de decizie politicăcu o abordare multidisciplinară și transversală a problemelor de politică, economie și societate, și cu o analiză de specialitate a experților CIDOB pe fiecare dintre regiunile și domeniile sale de cercetare.În plus, în fiecare an secțiunea „profilul țării” face o privire în profunzime. într-o țară cheie pe scena internațională.
În această ediție din 2022, Anuarul este structurat în jurul a trei axe tematice principale: apariția spațiilor în dispută geopolitică, posibilul sfârșit al globalizării și impactul COVID-19 asupra fracturilor existente între și în interiorul societăților.