Spania, prin Secretarul de Stat pentru Digitalizare și Inteligență Artificială de pe lângă Ministerul Afacerilor Economice și Transformării Digitale, s-a alăturat Statelor Unite și Regatului Unit în lansarea Forumului Global OCDE pentru Tehnologie. Proiectul, anunțat la ultima Conferință ministerială a OCDE pentru Economie Digitală, desfășurată la Gran Canaria, își propune să stabilească un loc fix pentru dialog cu privire la oportunitățile și riscurile noilor tehnologii.
Această inițiativă a fost avansată în septembrie anul trecut de Statele Unite și Regatul Unit, dar nu a devenit efectivă până în prezent, moment în care Spania s-a semnat, coincizând cu președinția Conferinței ministeriale.
Forumul Global pentru Tehnologie va urma standardele și dezvoltarea tuturor Forumurilor Mondiale ale OCDE, profitând și adăugând la alte eforturi internaționale, cum ar fi Forumul Tehnologiei Viitorului, organizat de Regatul Unit în timpul președinției sale G7, sau recentul summit OCDE. Economia digitală. O implementare al cărei obiectiv este să creeze o foaie de parcurs comună care să exploreze oportunitățile economice și sociale ale tranziției digitale, analizând în același timp impactul acesteia la scară largă și luând decizii în consecință.
Printre activitățile viitoare, proiectul ar urma să lucreze la două niveluri: unul cu experți, reprezentanți ai activității economice și ai societății civile; și altul la cel mai înalt nivel ministerial sau guvernamental, cu întâlniri la fiecare doi ani pentru a promova guvernanța globală pentru transformarea digitală.
Crearea acestui Forum completează Declarația pentru un viitor digital de încredere, incluziv și durabil, semnată în cadrul Conferinței ministeriale, și care include angajamentul statelor membre ale OCDE, Uniunii Europene și țărilor aliate de a activa o dublă tranziție: digitală si ecologice. În acest sens, Forumul Global pentru Tehnologie intenționează să deschidă un canal direct de comunicare, schimb și dezbatere pentru a ajuta societățile acestor țări să se adapteze și să profite de această schimbare.
Anunțul a fost făcut pe 15 decembrie de secretarul general adjunct al OCDE, Ulrik Vestergaard, secretarul de stat pentru digitizare și inteligență artificială al guvernului spaniol, Carme Artigas, directorul general al economiei digitale a Regatului Unit, Susannah Storey și Ambasadorul Statelor Unite pentru securitate cibernetică și politici digitale, Nathaniel Flick.
„Voi fi foarte sincer: lumea are nevoie de acest Forum”, a spus Artigas la ceremonia de prezentare. „Nu există încă o organizație sau entitate internațională care să ia în considerare implementarea anumitor tehnologii emergente în întreaga societate”, a adăugat el.
Dintre interesele Spaniei, se remarcă implementarea neurotehnologiei și a calculului cuantic. Prima este contemplată în Strategia Națională de Inteligență Artificială, căreia Planul de Recuperare, Transformare și Reziliență îi dedică 600 de milioane de euro până în 2023 și găzduiește proiecte precum Centrul Național de Neurotehnologie de pionier, cu sediul în campusul Universității Autonome din Madrid. La rândul său, programul Quantum Spain, care își propune să creeze un ecosistem de calcul cuantic și are în vedere o investiție totală de 60 de milioane de euro, a reușit ca Spania să fie selectată să găzduiască unul dintre primele computere cuantice europene.
Misiuni ale Forumului Tehnologic Global al OCDE
În mod specific, Forumul Tehnologic Mondial va acționa ca un loc pe termen mediu și lung pentru a implica membrii OCDE și non-OCDE în dialog cu industria, sindicatele, mediul academic, societatea civilă și comunitățile tehnice, printre alte sarcini:
Promovarea dialogului strategic și a cooperării internaționale, informate de experți și inițiative externe, cu privire la problemele care se află în fruntea dezbaterii globale privind politicile digitale și tehnologice. Identificați și analizați evoluțiile tehnologice specifice în cazul în care există lacune în forumurile existente, potențialele lor impacturi sociale, economice și de durabilitate și potențialele implicații pentru politicile și cadrele de reglementare. Explorați abordările emergente ale provocărilor și oportunităților prezentate de tehnologiile și modelele de afaceri emergente, inclusiv reglementarea agilă, politicile anticipative și cadrele politice holistice. Faceți schimb de bune practici pentru guvernarea tehnologiilor pentru a construi încrederea între participanți și pentru a promova abordări comune și coerente. Participarea Spaniei la Forumul Global al Tehnologiei răspunde la continuarea implementării Cartei Drepturilor Digitale la nivel internațional, un ghid de referință pentru a pune oamenii în centrul strategiilor de digitalizare.
„Sperăm ca acest Forum să ofere informații despre producția de tehnologii emergente orientate către umanismul tehnologic, care fac parte dintr-o viitoare Recomandare privind drepturile omului în era digitală”, a declarat secretarul de stat Carme Artigas.
Sursa: Guvernul Spaniei – Spania își unește forțele cu Statele Unite și Regatul Unit pentru a lansa Forumul Tehnologic Mondial al OCDE