O echipă de cercetători din Comunitatea Madrid, aparținând Institutului de Studii Avansate din Madrid Rețelele IMDEA, a câștigat premiul alimentar din programul european EIT Jumpstarter pentru ideea lor de afaceri, care urmărește să ofere soluții pentru agricultura digitală și de precizie. Prin acest proiect, oamenii de știință intenționează să facă față provocării deficitului de alimente prin promovarea producției acesteia în instalații de înaltă tehnologie precum ferme verticale, sere și acvaponie (un sistem de creștere a plantelor și a peștilor în apă).

Initiativa LiFi4Food, prezentat de Javier Talavante și Dayrene Frómeta, doctoranzi la Institutul din Madrid, oferă un sistem de comunicare integrat, inovator și durabil pentru a monitoriza și controla parametrii de mediu folosind dispozitive IoT (Internet of Things) autonome, fără a depinde de baterii. Utilizatorii vor primi în aplicații parametri precum temperatura, umiditatea sau pH-ul cu care pot efectua o masuratoare, activa actionari sau, de exemplu, sistemul de irigare.

Astfel, prin implementarea sistemului creat, pot reduce costurile grație automatizării sarcinilor și optimizării utilizării resurselor în energie, iluminat, apă și forță de muncă. De asemenea, controlul de precizie va crește randamentul producției și va produce culturi de mai bună calitate.

În același mod, experții din Rețelele IMDEA din Comunitatea Madrid intenționează să crească durabilitatea siturilor prin reducerea emisiilor de CO2 ale acestora provenite din producția de alimente și eliminarea utilizării materialelor periculoase precum litiul pentru fabricarea acestora. De asemenea, aducerea producției mai aproape de cetățean, evitând poluarea derivată din transport și oferind transparență datorită datelor colectate de sistem.

De asemenea, profită de tehnologia wireless LiFi, care constă în folosirea lămpilor LED deja instalate pentru a implementa o rețea care furnizează energie și date senzorilor echipați cu celule solare. În acest fel, pe lângă reducerea costului de instalare, rețeaua 6G este aruncată, evitându-se astfel saturarea acesteia.

Sursa: Comunitatea Madrid – Rețelele IMDEA din Comunitatea Madrid câștigă un premiu european pentru propunerile sale privind penuria de alimente