Declarații susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă, la începutul ședinței de guvern

[CHECK AGAINST DELIVERY]

Nicolae-Ionel Ciucă: Bună ziua! Ieri, din păcate, a avut loc un accident tragic la Complexul Energetic Oltenia. Și-au pierdut viața trei muncitori în cariera de la Jilț. Doresc să transmit condoleanțe și întreaga mea compasiune familiilor celor trei muncitori și, desigur, ale celor care au fost răniți. Încă din primul moment, am decis ca autoritățile să se deplaseze la fața locului, am transmis ministrului energiei să se deplaseze urgent în județul Gorj și să facă analiza și să ia primele măsuri la fața locului. În acest moment, atât Ministerul Energiei, cât și Ministerul Muncii, prin Inspecția Muncii, vor continua activitatea de verificare și cercetare a cauzelor producerii accidentului și, până săptămâna viitoare, în ședința de Guvern, îmi vor prezenta primele date, concluzii și măsuri atât împotriva celor care se fac vinovați de producerea accidentului, cât și măsuri concrete pentru ceea ce înseamnă îmbunătățirea condițiilor de muncă în Complexul Energetic Oltenia.
Ieri am desfășurat ședința Comitetului Interministerial pentru Planul Național de Redresare și Reziliență. A fost o activitate în care am analizat fiecare jalon și țintă în parte, atât în ceea ce privește nivelul de îndeplinire, cât și în ceea ce privește măsurile pe care trebuie să le luăm în continuare, astfel încât să ne asigurăm că cererea de plată numărul 2 va fi aprobată de către Comisie; totodată, pregătim jaloanele și țintele pentru cererea de plată numărul 3 și cererea de plată numărul 4.
În acest cadru, am stabilit ca, până la finele lunii, acolo unde sunt aspecte care trebuie clarificate cu Comisia, să avem un plan de acțiune concret, pe care fiecare dintre coordonatorii de reformă îl va prezenta în ședința de guvern. De asemenea, am apreciat și apreciem în continuare dialogul pe care îl avem cu Comisia. Am stabilit ca toate elementele care necesită clarificare să fie foarte transparent și oportun soluționate. Totodată, planul de acțiune la nivel guvernamental va fi, de asemenea, discutat și agreat cu Comisia. Subliniez, încă o dată, nu ne permitem să pierdem niciun eurocent din fondurile alocate de către Uniunea Europeană. Sunt banii care au asigurat atât derularea reformelor, cât și susținerea economiei, dezvoltarea mediului antreprenorial din România și, desigur, atragerea de investiții, astfel încât să putem să discutăm de o predictibilitate și stabilitate economică și, desigur, să putem să ne facem planuri pentru viitor. Toate aceste planuri nu vizează nimic altceva decât îmbunătățirea calității vieții cetățenilor români și acesta este obiectivul Guvernului României.
În ședința de Guvern de astăzi, vom continua să abordăm, în aceeași dinamică, măsurile pe care l-am demarat în anul 2022 și cu care am început, de altfel, ședințele de guvern din anul acesta. Vom aproba un memorandum prin care vom facilita promovarea produselor și serviciilor de turism pe piețele externe, care au ca destinație România. În felul acesta vom asigura decontarea unei părți considerabile a cheltuielilor de participare la târgurile turistice și consider că este un bun prilej, domnule ministru, să continuăm să întărim dialogul cu reprezentanții HORECA, și nu numai, și să vedem în continuare cum vom reuși să sprijinim și să consolidăm această resursă a țării noastre, care are un potențial încă nepus în valoare la adevărata sa dimensiune.
Totodată, vom aproba prin memorandum o schemă de ajutor de stat în valoare de aproximativ 100 de milioane de euro pentru ceea ce înseamnă o nouă fabrică de anvelope la Oradea, o fabrică ce va avea o capacitate de producție foarte mare și care, de asemenea, va asigura locuri de muncă pentru cetățenii din județul Bihor. Astăzi avem o decizie foarte importantă care se referă la finanțarea unor investiții în siguranța rutieră, ținând cont de problemele pe care le avem în acest domeniu. Este vorba despre un proiect de lege prin care aprobăm contractul de finanțare dintre România și Banca Europeană de Investiții. Este vorba de un proiect în valoare de 50 de milioane de euro, care se va concretiza în investiții pentru 89 de localități.
Tot în domeniul transporturilor, aprobăm realizarea centurii București și intersecția cu șoseaua Chitila-Mogoșoaia, o investiție în valoare de aproximativ 110 milioane de lei. De asemenea, vești bune sunt și pentru locuitorii Timișoarei, pentru că vom aproba o investiție de 420 de milioane de lei în realizarea căii ferate care va lega Aeroportul Traian Vuia de municipiul Timișoara. Doresc să menționez că ambele investiții se vor realiza din fonduri europene. Proiecte similare se vor derula și pentru comunitățile din localitățile Călărași și Turda.
Tot legat de dezvoltarea infrastructurii, continuăm seria măsurilor luate în primele două ședințe de guvern din anul acesta, în care am aprobat peste 2 miliarde de lei. Este vorba de 1,6 miliarde de lei pentru modernizarea Canalului Dunăre-Marea Neagră și a Canalului Poarta Albă Midia-Năvodari și, desigur, aproximativ 500 de milioane de lei pentru construirea Stadionului „Nicolae Dobrin” din Pitești, fonduri care vor fi alocate prin Ministerul Dezvoltării. Sunt proiecte foarte importante, așteptate de către cetățenii români și cer tuturor ministerelor de linie să monitorizeze îndeaproape modul în care acestea se vor derula, astfel încât să putem să avem capacitatea să gestionăm toate aceste obiective pe care le-am asumat și pe care trebuie să le derulăm, atât din banii proveniți din fonduri europene, cât și banii de investiții alocați în bugetul de stat. Încă o dată, discutăm despre cea mai mare sumă, de 7,22% din PIB, care sunt alocați pentru investiții. Vă mulțumesc și vă doresc o zi bună!

Sursa: Declarații susținute de premierul Nicolae-Ionel Ciucă, la începutul ședinței de guvern din 18 ianuarie 2023