#Madrid –
Toate cele trei studii sunt legate de pandemia COVID-19
Viceministrul Universităților, Științei și Inovării din Comunitatea Madrid, Fidel Rodríguez Batalla, și directorul general de cercetare, predare și inovare al Ministerului Sănătății, Mª Luz de los Mártires Almingol, i-au vizitat pe principalii cercetători ai universității Spitalul Puerta de Hierro Majadahonda și Institutul de Cercetare în Sănătate Puerta de Hierro-Segovia de Arana participă la această ediție a Programului Healthstart Plus pentru a afla de la prima mână detaliile proiectelor lor de cercetare. Din cele 13 proiecte finanțate, trei dintre ele sunt conduse de aceste două entități: Spitalul Puerta de Hierro și Institutul de Cercetare.
În timpul vizitei, aceștia au fost însoțiți de directorul general al Spitalului Universitar Puerta de Hierro Majadahonda, dr. Julio García Pondal; directorul științific al Institutului de Cercetare în Sănătate Puerta de Hierro-Segovia de Arana (IDIPHISA), Dr. Mariano Provencio, și directorul Fundației de Cercetare Biomedicală Puerta de Hierro, Fernando Neira.
Ei au fost însoțiți și de șeful Serviciului de Medicină Internă al Spitalului, dr. Juan Antonio Vargas, deoarece două dintre proiectele din program aparțin acestui serviciu, și de șeful Serviciului de Nefrologie, dr. José María Portolés, care este de asemenea, investigatorul principal al unuia dintre proiecte, „Tehnica de dializă în răspunsul imun la afectarea rinichilor la pacienții cu COVID”.
Trei dintre cele 13 proiecte healthstart Plus sunt derulate la Spitalul Puerta de Hierro
Acest program a finanțat un total de 13 proiecte de cercetare în Comunitatea Madrid, dintre care trei sunt conduse de profesioniști de la Spitalul Universitar Puerta de Hierro Majadahonda și Institutul de Cercetare în Sănătate Puerta de Hierro-Segovia de Arana.
Obiectivul primului proiect condus de dr. Portolés, „Tehnica de dializă în răspunsul imun la afectarea rinichilor la pacienții cu COVID”, este obținerea de instrumente practice pentru gestionarea pandemiei de COVID-19 la pacienții cu boală de rinichi. Proiectul funcționează în trei blocuri și, în primul dintre acestea, s-a demonstrat că rinichiul este afectat în infecția cu SARS-CoV-2, precum și un factor de risc și un prognostic prost; de fapt, s-a văzut în studiu că schimbarea făcută în managementul pacienților între primul și al treilea val a contribuit la reducerea insuficienței renale acute în spital.
Al doilea bloc al acestui studiu a dovedit că răspunsul serologic la vaccinare scade în timp, dar că răspunsul imunitar este puternic și se menține, iar în sfârșit, al treilea bloc, încă în desfășurare, se investighează cea mai bună tehnică de hemodializă pentru îndepărtarea bolilor inflamatorii. mediatori la acesti pacienti.
Un alt dintre studii, cel condus de dr. Raquel Castejón, cercetător la IDIPHISA, se intitulează „Utilizarea celulelor progenitoare circulante ca biomarker de prognostic al disfuncției endoteliale și trombozei la pacienții cu COVID19”. Obiectivul acestui proiect este de a studia ce factori pot fi implicați în efectele trombotice suferite de unii pacienți cu complicații de la COVID-19. La pacienții cu COVID-19 persistent, această investigație a observat o supraexpresie a izotipurilor IgA ale anticorpilor antifosfolipidici și disfuncție endotelială cauzată de o supraexpresie a celulelor endoteliale din sângele periferic apoptotic, precum și o reducere a celulelor progenitoare endoteliale, care împiedică repararea adecvată a endoteliu.
În sfârșit, al treilea proiect, condus de dr. Carmen de Mendoza, cercetător IDIPHISA, și dr. Ilduara Pintos, asociat Serviciului de Medicină Internă al Spitalului, este un „Studiu observațional prospectiv al pacienților adulți trimiși la consultație cu simptome compatibile cu COVID”. Obiectivul proiectului, aflat încă în faza de recrutare a pacienților și analiză preliminară, este de a analiza factorii de risc (genetici, imunologici, hormonali, psihologici și sociali) pentru dezvoltarea COVID-19 persistentă în vederea investigării și găsirii unor posibile terapii. ţinte.sau markeri pentru un diagnostic mai precis. În analizele preliminare, s-a observat că există o serie de profiluri genetice mai frecvente la acești pacienți: profil de risc pentru dezvoltarea oboselii persistente, dureri de cap precum migrena și o frecvență mai mare a depresiei.
Programul healthstart Plus promovează R+D+i în Comunitatea Madrid
Programul healthstartPlus Comunitatea Madrid, condus de Fundación para el Conocimiento madri+d, este o inițiativă ambițioasă de C+D+i promovată de Vicepreședinție, Departamentul de Educație și Universități din Comunitatea Madrid și finanțată de CAM și Uniunea Europeană, prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) în cadrul planului de resurse REACT-EU ca răspuns la pandemia COVID-19. Prin dezvoltarea de studii și proiecte de cercetare în sănătate și biomedicală, obiectivul este de a îmbunătăți calitatea vieții pacientului cu COVID-19 și eficacitatea răspunsului sistemului de sănătate la situațiile de urgență pandemice.
HealthstartPlus se bazează pe excelența cercetării în domeniul sănătății și biomedicale desfășurate în prezent în fundațiile și institutele sistemului de sănătate publică din Comunitatea Madrid, care sunt destinatarii programului. După semnarea Acordului corespunzător între Comunitatea Madrid și Fundación para el Conocimiento madri+d în noiembrie 2021, proiectul a început efectiv în ianuarie 2022 cu apelul de oferte pentru proiecte de C+D+i. Dotarea economică totală a subvenției se ridică la un milion de euro, și include atât costurile operaționale de execuție, cât și angajarea personalului necesar.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Universitar Puerta de Hierro Majadahonda conduce trei proiecte de cercetare ale Programului Healthstart Plus