#Madrid –
Comunitatea Madrid îi aduce un omagiu artistului Juan Muñoz printr-o expoziție care comemorează 70 de ani de la nașterea sa. Poate fi vizitat gratuit la Sala Alcalá 31, până pe 11 iunie, sub numele Everything I See Will Survive Me, și va continua la Muzeul CA2M în iunie cu o galerie dedicată producției sale din anii 1980. Reunește câteva dintre cele mai emblematice piese ale sale din anii 1990, printre care se remarcă Plaza, o instalație care nu a mai fost văzută în Spania din 1996.
Ministrul Culturii, Turismului și Sportului, Marta Rivera de la Cruz, a asistat astăzi la inaugurarea acestuia și a declarat că „în iunie viitor se vor împlini 70 de ani de la nașterea unuia dintre cei mai importanți artiști europeni ai secolului XX, Juan. Muñoz, motiv pentru care Sala Alcalá 31 și Museo Centro de Arte Dos de Mayo îi dedică o dublă expoziție care cuprinde două decenii din cariera sa intensă”.
Cariera lui Muñoz a fost întreruptă cu o moarte prematură la apogeu, după ce și-a inaugurat marea sa instalație în Turbine Hall din Tate Modern din Londra. Tocmai din acest motiv, expoziția din Sala Alcalá 31, curatoriată de Manuel Segade, își ia numele dintr-un citat al poetei ruse Anna Ajmátova, pe care Muñoz l-a cules într-una dintre notițele din caietele sale de pregătire pentru expoziția de la muzeul londonez. .
Expoziția din Sala Alcalá 31 este concepută ca o instalație de instalații și se remarcă prin lucrări precum cele menționate mai sus. Pătrato piesă de la Kunstsammlung K21 Dusseldorf care nu a mai fost văzută în Spania de când Museo Reina Sofía i-a dedicat un eveniment la Palacio de Velázquez în 1996. Compusă din 27 de figuri umane cu trăsături orientale într-o atitudine hilară, i se alătură alte locuri de muncă ca Două santinele pe terenul optic (1990), al cărui parchet de perspectivă întâmpină privitorii la intrarea în expoziție sau barca cu motor III (1990), în care autorul reflectă asupra fatalității destinului.
Atârnată între două secole, opera sa stă ca avanpostul turnurii speculative care caracterizează arta în prezentul imediat. În anii 1990, Juan Muñoz a îmbrățișat figurația, ceva ce nu era obișnuit în sculptură la acea vreme, și a făcut acest lucru prin crearea unor opere de mare tensiune emoțională. O caracteristică care îl plasează în fruntea timpului său, de când a pus bazele ficțiunii contemporane ca generator al transformării realității.
Ultimul deceniu al producției sale, căruia îi este dedicată această expoziție, a fost marcat de stăpânirea spațiului într-o concepție neobarocă și de recuperarea figurii umane ca element central. Vocația sa existențialistă, calitatea sa emoțională și cererea lui de înșelătorie au determinat ficțiunea ca o caracteristică de bază a artei contemporane, avansând întorsătura speculativă care va fi paradigmatică a artei în secolul XXI.
Expoziția are împrumuturi din diverse colecții, atât naționale, cât și internaționale, de la muzee și instituții precum Muzeul Stedelijk van Abbe din Eindhoven, SMAK din Gent sau Fundația Botín. În plus, pentru această ocazie, sala recuperează fereastra mare a arhitecturii originale a lui Antonio Palacios, o răscruce de straturi între trecut și prezent în care clădirea va fi o parte centrală a expoziției.
Despre artistul Juan Muñoz
Juan Muñoz (Madrid, 1953 – Ibiza, 2001) a petrecut un an studiind arhitectura la Universitatea Politehnică din Madrid, înainte de a se muta la Londra în 1970, unde a studiat la Central School of Art and Design din Londra și la Croydon College of Design. și Tehnologia, printre altele. S-a mutat la New York în 1981, a primit o bursă Fulbright și și-a început munca în sculptură, puternic influențat de artiști precum Philip Guston, Robert Morris, Barnett Newman și Robert Smithson. A dezvoltat o prietenie cu curatorul spaniol Carmen Giménez, care i-a făcut cunoștință cu influentul sculptor Richard Serra, revenind în Spania în anul următor, unde și-a dedicat un an curatoriei.
Lucrarea lui Muñoz a făcut obiectul a numeroase expoziții personale în Statele Unite și Europa. În 2000, Tate Modern din Londra l-a însărcinat să fie al doilea artist, după Louise Bourgeois, care să preia conducerea Turbine Room. Acolo și-a petrecut luni de zile să dezvolte o mare instalație, care a fost deschisă publicului în 2001, anul morții sale.
Mai multe informații în acest site web.
Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid îi aduce un omagiu artistului Juan Muñoz printr-o expoziție care comemorează 70 de ani de la nașterea sa