#Catalunia – Departamentul de Afaceri și Muncă estimează că în acest an aproximativ 15.400 de lucrători din demarcația Lleida își vor îmbunătăți formarea datorită programelor Consorțiului pentru Formare Continuă din Catalonia (CFCC).
Consorțiul a prezentat astăzi CONFORCAT și PROJECTA’T, două noi programe adaptate nevoilor țesăturii productive a demarcației Lleida și care vor contribui la satisfacerea cerințelor de formare, consiliere și îndrumare a muncitorilor.
Secretarul Muncii al Departamentului de Afaceri și Muncă, Enric Vinaixa i Bonet, și directorul Consorțiului pentru Educație Continuă din Catalonia, Ariadna Rectoret i Jordi, le-au prezentat în două întâlniri de lucru cu reprezentantul Guvernului la Lleida, Montse Bergés, și reprezentanți ai Confederației Organizațiilor de Afaceri din Țările din Lleida (COELL) și PIMEC Lleida.
Programe inovatoare
CÂND CÂMPLIAT CÂMPLIAT CÂMPLIAT este un program de formare continuă destinat companiilor, cu un accent deosebit pe sectorul industrial, și conceput pentru a oferi formare personalizată companiilor și lucrătorilor acestora pentru a-și îmbunătăți productivitatea.
Martie viitor, Consorțiul va deschide un apel de subvenții pentru acest program dotat cu 21 de milioane de euro pentru a ajuta la acoperirea nevoilor directe ale companiilor. În plus, noul program va face posibil să se lucreze cu toată programarea existentă a ofertei de formare pe care companiile o cer.
PROIECTAȚI-VĂ este un program care oferă consiliere și îndrumare în carieră angajaților care lucrează. Concret, CCFC a alocat 10 milioane de euro pentru ca minim 80.000 de persoane să aibă resurse, cu 100 de unități de orientare distribuite în toată Catalonia, care oferă îndrumare de specialitate și sectorială, pentru dezvoltarea lor profesională, cum ar fi, de exemplu, resurse de învățare, promovare sau schimbare a locurilor de muncă. de sector.
De asemenea, programul subvenționează acțiunile de prospectare ale entităților beneficiare pentru a înțelege din prima mână care sunt nevoile sectoarelor și, prin urmare, a alimenta acțiunile de orientare.
Noutățile programelor CONFORCAT A MIDA și PROJECTA’T se adaugă întregii oferte de formare continuă subvenționată de CFCC care, anul acesta, va permite să beneficieze aproximativ 210.000 de lucrători activi în Catalonia, grație programelor sectoriale, transversale de formare și certificate profesionale.
Subvențiile pe care Departamentul, prin CCFC, le acordă centrelor de formare, permit lucrătorilor activi să se formeze fără a fi nevoiți să suporte costuri financiare.
Formare continuă în demarcația Lleida 2022
Aproximativ 15.900 de persoane au participat în regiunile Lleida la programe subvenționate de Consorțiul pentru Educație Continuă din Catalonia. Dintre acestea, cel femeile reprezintă 57,4% și bărbații 42,6% din numărul total de participanți la programele de formare; iar 77,9% erau angajați și 22,1% șomeri.
Pe judete, procentele de participanți au fost Segrià (58,2%); Planul d’Urgell (10,1%); l’Urgell (7%); Nuc (6,5%); La Segarra (3,9%); Garrigues (3,7%); Alt Urgell (3,2%); Pallars Jussà (2,7%); Cerdanya (2,2%); Pallars Sobirà (1,7%), Vall d’Aran (0,6%) și Alta Ribagorça (0,3%).
După nivelul de studii, persoane cu studii universitare (25%); ESO sau absolvent de școală (25%); Formare profesională grad superior (14%); Formare profesională nivel mediu (13%); diplomă de liceu (13%) și fără calificare certificată (7%) și alte calificări (1%).
Pe grupe de vârstă, între 45 și 54 de ani (30%); 35 și 44 de ani (25%); 26 și 34 de ani (18%); persoane cu vârsta de 55 sau peste (14%) și cu vârsta de 16 și 25 de ani (12%)
Pentru familiile profesioniste, se remarcă serviciile socioculturale și comunitare (19%); Administrare și Management (17%); Comerț și marketing (13%) și IT și comunicații (12%).
De remarcat că există familii profesionale destul de feminizate în care participarea femeilor este majoritară, cum ar fi, de exemplu, Imaginea personală (100%); Chimie (95%), Sănătate (87%) Servicii socioculturale și comunitate (78%); Administrare și management (77%) și Textile, îmbrăcăminte și piele (75%).
Dimpotrivă, trebuie să existe destul de masculinizat în care participarea bărbaţilor este majoritară. De exemplu, fabricație mecanică (98%); Instalare și întreținere (95%); Transport și întreținere vehicule (94%); Electricitate și electronică (94%); Constructii si lucrari civile (93%); Activități fizice și sportive (85%) și Siguranță și mediu (76%).
Oferta de formare a CFCC
Acordat în cadrul concertării sociale dintre Generalitat și cei mai reprezentativi agenți economici și sociali din Catalonia, Consorțiul pentru Formare Continuă din Catalonia completează formarea programată de companii și, de asemenea, facilitează obținerea calificărilor profesionale necesare în fiecare mediu productiv.
CFCC își promovează oferta de formare cu complicitatea reprezentanților fiecărui sector, prin metodologii participative în proiectarea acțiunilor, și cu actualizarea permanentă a Catalogului de specialități, instrument care culege nevoile de formare ale oamenilor muncii și ale companiilor din toate sectoarele productive din Catalonia.
Oferta de formare a CFCC este precizată în programe de formare sectorială, axate pe un sector productiv specific, și transversale, care vizează obținerea de competențe profesionale în diferite sectoare.
Peste 50% din pregătirea programată este acreditată cu certificate oficiale: certificate de profesionalism, calificări profesionale ale sectoarelor, certificări ale producătorilor de TIC, limbi în Cadrul European Comun al Limbilor (CEFR), printre altele.
Tip de formare continuă
Antrenament transversal prin acțiuni transversale de formare care vizează cerințele de productivitate și competitivitate ale lucrătorilor și companiilor, nevoile de adaptare la schimbările din sectorul productiv și posibilitățile de producție și dezvoltare personală.
Formarea transversală include limbi străine; aplicații informatice; tehnologiile informației și comunicațiilor; sănătate și securitate la locul de muncă; abilități de management transversal și abilități personale.
De asemenea, există acțiuni de formare specifice pentru auto-angajare și economia socială.
Pregătire sectorială prin acțiuni de formare care vizează un anumit domeniu sectorial care să răspundă cerințelor de productivitate și competitivitate ale lucrătorilor și companiilor, nevoilor de adaptare la schimbările din sectorul productiv și posibilităților de producție și dezvoltare personală. Sectoarele abordate sunt urmatoarele:
Agroalimentare, Comerț, Construcții, Educație, formare și agrement, Industrie, Sănătate, afaceri sociale și servicii pentru oameni, Servicii pentru companii, Transport, comunicații și mare; și Turism, ospitalitate și jocuri de noroc.
Formare care vizează obținerea de certificate profesionale, care acreditează oficial aptitudinile profesionale care le permit să desfășoare o activitate de muncă cu semnificație în angajare. Aceste certificate de profesionalism au echivalență în lumea academică și profesională și sunt valabile pe întreg teritoriul statului.
Consorțiul pentru Educația Continuă din Catalonia
CCFC s-a născut în 2004 și este integrată de Generalitat de Catalunya, prin Departamentul pentru Întreprinderi și Muncă, și de sindicatele și organizațiile de afaceri care sunt considerate a fi cele mai reprezentative din Catalonia.
Obiectivul principal al CCFC este dezvoltarea formării profesionale continue ca instrument esențial pentru garantarea formării pe tot parcursul vieții, adaptarea lucrătorilor activi și a companiilor la noua societate bazată pe cunoaștere și menținerea pregătirii profesionale a muncitorilor în eventualitatea unor schimbări și mutații în procesele de producție, în cadrul Strategiei europene de ocupare a forței de muncă.