#Catalunia – Ministrul Cercetării și Universităților, Joaquim Nadal i Farreras, și ministrul Egalității și Feminismului, Tània Verge Mestre, a evaluat astăzi „foarte pozitiv” noul protocol-ghid împotriva hărțuirii sexuale în mediul universitar prezentat astăzi în Comisia Femei și Știință a Consiliului Interuniversitar din Catalonia (CIC). Pentru toți doi consilieri noul text presupune unul „salt calitativ înainte în lupta împotriva oricăror tipuri de hărțuire sau violență sexistă, fie ca urmare a sexului, identității de gen sau orientării sexuale”.
Pentru consilierul Nadal, protocolul ajută a „să facă vizibilă importanța pe care Guvernul o acordă problemelor de violență masculină, hărțuire sexuală și altele asemenea și să pună accentul pe un protocol de îndrumare care să servească universitățile în unele cazuri ca recomandare și în altele ca instrument cu aspecte de ‘respectarea obligatorie deoarece acestea decurg din legile în vigoare. Toate acestea cu scopul de a garanta o capacitate maximă de răspuns și diligență ca principiu legal”.
După cum a explicat ministrul Egalității și Feminismului, noul protocol-ghid „este un document de referință care stabilește standardele universităților atunci când se confruntă cu cazuri de violență sexistă și LGBTI-fobă”. este despre„un protocol de pionierat la nivel de stat și internațional”care încorporează, printre altele, „parametri comuni pentru însoțirea victimelor, pentru îngrijirea profesioniștilor din Unitățile de egalitate, pentru interrelația dintre mediul universitar și serviciile rețelei de specialitate, precum și pentru coordonarea necesară între protocoalele din diferite universități”.
Consilierul Verge a asigurat că principalul „schimbare de paradigmă” Ceea ce ridică noul ghid de protocol este că „accentul se îndreaptă către prevenire și sprijin”. Până acum, protocoalele fuseseră înțelese „ca instrument punitiv”dar standardele stabilite de protocolul-ghid includ linii directoare pentru „prevenirea violenței sexiste” și „însoțirea victimelor pe parcursul întregului proces de recuperare, punându-le în centru autonomia și luarea deciziilor”. În acest sens, Verge a reamintit că universitățile trebuie să însoțească victimele violenței sexiste chiar și atunci când situațiile de violență au avut loc în afara universităților și fără ca persoana responsabilă să fie membru al comunității universitare.
noul Ghid de protocol la nivelul întregii universități pentru prevenirea și repararea cu diligența necesară a situațiilor de violență bazată pe gen, hărțuire sexuală și hărțuire pe bază de sex, orientare sexuală, identitate de gen sau expresie de gen este rezultatul coordonării Departamentelor de Cercetare și Universități și de Egalitate și Feminism prin Comisia Femei și Știință a Consiliului Interuniversitar din Catalonia (CIC), care a participat la elaborarea documentului cu colaborarea victimelor și experți în materie
Protocolul-ghid conține, pe de o parte, reglementările și obligațiile legale pe care universitățile le au în materie de violență sexistă, iar pe de altă parte, o colecție de recomandări, unele dintre ele încorporate din bunele practici pe care universitățile le-au integrat deja. protocoalele lor.
Deși universitățile aveau deja propriile protocoale, a fost necesară o îmbunătățire și o actualizare a textelor pentru a răspunde obiectivelor actualului Plan de Guvernare, care prevede necesitatea garantării egalității efective între femei și bărbați și stabilirea unor parametri comuni pentru pregătire. a planurilor de egalitate şi a protocoalelor universitare.
În aceeași linie, Legea științei din Catalonia, aprobată în decembrie anul trecut, stabilește că agenții sistemului de cercetare, dezvoltare și inovare din sectorul public trebuie să includă în codurile lor etice obligația de a acționa împotriva hărțuirii sexuale, a revictimizării și a sexului. violenței și să stabilească mecanisme de protecție și sprijin pentru victime.
Scopul final este ca acest text să devină un document de bază care să servească drept îndrumare și să ofere instrumente universităților astfel încât acestea să poată efectua actualizarea propriilor protocoale, respectând în același timp principiul autonomiei universitare.
Noul protocol-ghid, aplicabil tuturor grupurilor care interacționează în mediul universitar, se bazează pe principiul inovator al due diligencei de către autoritățile publice în prevenirea și repararea oricărei violențe. Acest principiu, înțeles ca obligația autorităților publice de a adopta măsurile corespunzătoare pentru a acționa cu agilitatea și diligența necesare, acționează ca o apărare împotriva violenței instituționale, unul dintre domeniile violenței sexiste.
Prevenirea este astfel consolidată cu un set de acțiuni care vizează evitarea sau reducerea incidenței problemei violenței sexiste și a violenței LGBTI-fobice prin reducerea factorilor de risc, prevenind normalizarea acestora. Reparația, pe de altă parte, cuprinde ansamblul măsurilor care contribuie la refacerea tuturor zonelor afectate de situația trăită, garantând sprijinul și sfatul necesar persoanei sau persoanelor afectate. Toate intervențiile, atât preventive, cât și de remediere, trebuie efectuate cu diligența necesară pentru a evita victimizarea secundară sau revictimizarea.
Violența masculină
Protocolul ghid va fi activat în cazul apariției oricăreia dintre formele de violență sexistă, fie că este unică sau repetată, care se poate manifesta prin violență fizică, psihologică, sexuală sau digitală. De asemenea, sunt considerate tipuri de violență fizică și hărțuirea sexuală, hărțuirea pe criterii de sex sau gen și alte tipuri de violență precum violența instituțională, care pot fi rezultatul unor acțiuni sau omisiuni față de victime.
Protocolul prevede mecanisme de monitorizare pentru a asigura respectarea standardelor de due diligence în toate intervențiile și, în același timp, pentru a identifica potențialele revictimizări, cu scopul de a asigura eradicarea oricărei forme de violență de gen.
Principalul instrument de intervenție pentru a se asigura că universitatea este un spațiu sigur, lipsit de orice tip de violență și hărțuire este prevenirea. În acest sens, protocoalele sunt mult mai mult decât un mecanism de raportare, sunt înainte de toate un instrument de prevenire și transformare.
Noul protocol-ghid pune persoana afectată în centrul întregului cadru de acțiuni și stabilește obligația universităților de a garanta că victima este în orice moment informată, însoțită și primește sprijinul necesar pentru repararea sa globală.