#AlcaladeHenares – The Inspecția sanitară a Consiliului Local al orașului Alcalá de Henaresdependent de Ministerul Sănătății, a încercat să acceseze la ora 11:30 marți, 28 februarie 2023, azilul de bătrâni Francisco de Vitoria. Motivul se bazează pe plângerile și denunțurile repetate ale utilizatorilor și membrilor familiei cu privire la starea proastă a hranei și a apei, printre altele, a acestei reședințe dependente de Agenția de Asistență Socială Madrid (AMAS) a Comunității din Madrid.

In orice caz, Conducerea reședinței Francisco de Vitoria din Alcalá de Henares i-a împiedicat pe inspectorul și pe tehnicienii de la Departamentul de Sănătate al Consiliului Local să intre.pentru care a fost necesară medierea Poliției Locale într-o ședință la care a fost prezent în calitate de reprezentant al Agenției de Atenție Socială din Madrid Primitivo Ramos Cordero, pentru ca, în sfârșit, după o așteptare de o oră și jumătate, au putut accesa facilitățile.

Printre argumentele care s-au invocat de la reședință pentru a împiedica intrarea se numără și lipsa de competențe a Consiliului Local în această materie, care este în contradicție cu legea deoarece, printre competențele inspecției sanitare a Consiliului Local se numără prelevarea de probe de apă din consum și probe. în cantinele comunitare cu risc ridicat (școli, centre pentru bătrâni), printre altele.

Aceste competențe sunt colectate în Legea 14/1986, din 25 aprilie, generală a sănătății, în Capitolul III al acesteia (Art. 42), privind atribuțiile corporațiilor locale.. În acest sens, legea cuprinde controlul sanitar al apei, precum și controlul sanitar al clădirilor și locurilor de locuire și conviețuire a oamenilor, precum centrele rezidențiale.

consilierul pentru sănătate, blanca ibarraa descris ca „Este inacceptabilă obstrucționarea care a intervenit în munca responsabililor din zona de inspecție sanitară a Consiliului Local și că au fost nevoiți să aștepte o oră și jumătate pentru a accesa bucătăriile locuinței.”.

Întârzierea inspecției cu mai mult de o oră și jumătate poate distorsiona eficacitatea activității de inspecție, deoarece surpriza este o parte fundamentală a cunoașterii adevăratei stări de fapt în orice unitate inspectată.

În plus, Ibarra a precizat că aceste tipuri de inspecții sunt efectuate de rutină de către Departament și a reamintit că „În octombrie anul trecut, a fost vizitată reședința Cisneros de Alcalá de Henares, administrată tot de Comunitatea Madrid, și în niciun caz nu a existat obiecție ca tehnicienii să intre imediat pentru a-și desfășura activitatea.”.

La rândul său, primarul Javier Rodriguez Palacios, a insistat să denunțe obstacolele pe care responsabilii guvernului regional le-au pus astăzi pentru a efectua o inspecție în domeniul sănătății publice, prin ordonarea conducerii centrului să împiedice accesul inspectorilor municipali. Pentru primarAceastă atitudine de rezistență față de autoritatea sanitară este inadecvată între administrații și se limitează la legalitate. Amânarea intrării inspectorilor cu o oră și jumătate pentru a preleva probe ar putea părea o încercare de a ascunde o realitate mai puțin compromisă de responsabilii guvernului regional.”.

În cele din urmă, primarul Javier Rodríguez Palacios insistă către guvernul Comunității Madrid cu privire la necesitatea rupei acestui tip de contract care înseamnă că sunt alocați doar 4,6 euro pentru hrănirea persoanelor în vârstă de la reședința Francisco de Vitoria: „Cu 4,6 euro pe zi nu este posibil să servim micul dejun, prânzul, gustarea și cina bătrânilor noștri sau oricui în acest moment”.

Sursa: Reședința Francisco de Vitoria a împiedicat intrarea la Inspecția Sanitară a Consiliului Local