#Madrid –
Îmbunătățește siguranța și precizia procedurilor chirurgicale oncologice
Spitalul Universitar General Gregorio Marañón participă la un studiu pentru localizarea neinvazivă a leziunilor mamare în timpul procedurilor chirurgicale care va îmbunătăți siguranța și precizia intervențiilor oncologice. Tocmai pentru a depăși limitările tehnicilor de localizare preoperatorie utilizate pentru tratamentul cancerului de sân, cercetătorii de la Universitatea Politehnică din Madrid (UPM) și CIBER-BBN – cu colaborarea Spitalului Universitar General Gregorio Marañón, Spitalul HM Sanchinarro și Carlos Carlos Universitatea III din Madrid (UC3M) – au dezvoltat o nouă metodă care combină informațiile din imaginea preoperatorie cu cea a suprafeței pacientului, și astfel determină poziția tumorii în așa-numita poziție chirurgicală, adică ceea ce chirurgul trebuie stiut inainte de interventie.
Această nouă tehnică poate oferi o metodologie alternativă sau complementară metodelor actuale de localizare preoperatorie deoarece, spre deosebire de acestea, nu necesită intervenție prealabilă, ceea ce va reduce atât impactul psihologic asupra pacientului, cât și costurile protocolului preoperator. Potrivit Elsei Medizábal, șef al secției de Ginecologie Oncologică și Patologie Mamară din cadrul Spitalului Gregorio Marañón, „această lucrare a făcut posibilă proiectarea unor proceduri de înaltă rezoluție pentru localizarea dinamică a leziunilor mamare în spațiul tridimensional în timpul procedurii chirurgicale. îmbunătățește siguranța și precizia procedurilor chirurgicale oncologice și va permite progrese în tehnicile chirurgicale minim invazive”.
Cel mai frecvent cancer la femei
Cancerul de sân este cel mai frecvent tip de cancer la femei din întreaga lume. În 2020, au fost diagnosticate 2,3 milioane de cazuri noi, reprezentând aproximativ un sfert din toate cancerele la femei. Îmbunătățirile în diagnosticul radiologic și programele de depistare precoce au sporit identificarea leziunilor mamare nepalpabile pentru care tratamentul este chirurgia conservatoare. Obiectivul chirurgiei conservatoare este îndepărtarea tumorii și a unei mici margini de țesut din jurul acesteia, menținând forma sânului în ansamblu.
Imagistica diagnostică preoperatorie are o utilitate limitată ca instrument de ghidare a intervenției chirurgicale, deoarece imaginile sunt achiziționate în poziții foarte diferite față de poziția în care este efectuată intervenția chirurgicală. Prin urmare, este necesar să se localizeze leziunile mamare ascunse înainte de intervenție. În prezent, tehnicile de localizare a leziunilor înainte de operație au multe limitări și necesită o intervenție suplimentară.
În această nouă lucrare la care participă Spitalul Gregorio Marañón, a fost dezvoltată o tehnică care permite estimarea locației tumorii în poziția chirurgicală, care poate oferi o metodologie alternativă sau complementară metodelor actuale de localizare preoperatorie utilizate în practica clinică. Noua metodă îmbină informațiile din imaginea preoperatorie cu cea a suprafeței pacientului, dobândite în sala de operație cu ajutorul unui scanner optic, și astfel se poate determina poziția tumorii în poziția de intervenție chirurgicală.
Rezultatele obținute folosind date din cazuri clinice arată posibilitatea obținerii unei localizări precise a tumorii dintr-o singură imagine preoperatorie și de pe suprafața pacientului dobândită în poziția chirurgicală, alternând minim protocolul preoperator.
Tehnica dezvoltată a fost implementată pentru includerea într-un instrument capabil să prezinte chirurgului scena intraoperatorie cu modele tridimensionale ale suprafeței și leziunii, precum și proiecția acesteia pe piele. În acest fel, se poate asigura o citire rapidă și intuitivă a scenei intraoperatorii pentru a ghida rezecția tumorii. Rezultatele sunt promițătoare și comparabile cu metodele existente care implică modificări semnificative în protocolul imagistic preoperator.
Sursa: Comunitatea Madrid – Spitalul Gregorio Marañón participă la un studiu pentru localizarea neinvazivă a leziunilor mamare