#Madrid –

Comunitatea Madrid dedică o expoziție festivităților tradiționale descrise în lucrările scriitorului Miguel de Cervantes, o invitație de a contempla modul în care obiceiurile festive au fost trăite de secole în toată Spania, prin imaginile unor fotografi precum Cristina García Rodero. , Juanjo Albarrán, Carmenchu ​​​​Alemán sau Andrés Marín. Acesta poate fi vizitat la Museo Casa Natal de Cervantes din Alcalá de Henares până pe 17 septembrie, cu intrare gratuită.

Eșantionul, sub titlu Tradiție și festival în țara lui Cervanteseste curatoriat de Vicente López Tofiño și își propune să reflecte obiceiurile ancestrale care au fost reflectate de condeiul celui mai universal scriitor din Alcala, prin 70 de fotografii, realizate de șapte artiști care au petrecut decenii în turul Peninsula Iberică cu camerele lor.

Juanjo Albarrán, Carmenchu ​​​​Alemán, Cristina García Rodero, Benito García Román, Carlos González Ximénez, Andrés Marín și Rubén Martín Benito au surprins în instantaneele lor cele mai intense momente de sărbători precum Săptămâna Mare, Corpus Christi sau Carnaval, în sate, orașe, sate și orașe din întreaga geografie spaniolă.

De la parada de carnaval de la Ciudad Real la Pasiunea vie a Hiendelaencina (Guadalajara), paradele Frăției Veseli a Înmormântării Sardinei din Miercurea Cenușii din Madrid sau Săptămâna Mare din Malaga sau Córdoba, cele 70 de imagini care alcătuiesc galeria Ele reprezintă un discurs plastic care este divers în calitatea sa de autor, dar coincide într-un singur obiectiv: salvarea tradițiilor spaniole din uitare, dintre care unele se pierduseră deja cu zeci de ani în urmă.

Expoziția este un itinerar fotografic prin Spania, prin geografia descrisă cu brio de Miguel de Cervantes care, grație carierei sale pline de evenimente și călătorii, a văzut direct o mare diversitate de locuri și oameni. Scriitorul a folosit esența petrecerilor pe care le-a trăit și a știut pentru a construi multe dintre scenele sale sau a-și caracteriza personajele. Așa poate fi interpretată personalitatea opusă și complementară a lui Don Quijote și Sancho, poate încarnări ale lui Don Carnal și Doña Cuaresma.

Tradiție din generație în generație

În acest tărâm călătorit de Cervantes, festivitățile religioase au ajuns adesea să depășească mesajul ecleziastic ortodox, încurajând comportamente, gesturi și obiceiuri care nu aveau prea mult de-a face cu intenția lor inițială. Astfel, mulți dintre ei au ajuns să alerge prin canale heterodoxe și să prindă tradiții păgâne medievale sau obiceiuri populare de care aveau un mare atașament, întrucât constituiau o evadare din viața cotidiană.

Aceste obiceiuri, transmise din generație în generație, în unele cazuri au ajuns în zilele noastre. bojigangas, demoniaciîngeri, vagoane de moarte sau dramatizări religioase foarte diverse, pe care cei șapte fotografi care fac parte din această expoziție le surprind cu aparatele foto.

Din acest motiv, Comunitatea Madrid a publicat un catalog al expoziției, care include texte ale scriitorului Andrés Trapiello. De asemenea, expoziția dispune de un serviciu gratuit de mediere culturală pentru ca publicul să o poată vizita însoțit de un educator de la Muzeu.

Mai multe informații în https://museocasanataldecervantes.org/tradicion-y-fiesta-en-la-tierra-de-cervantes/

Sursa: Comunitatea Madrid – Comunitatea Madrid dedică o expoziție fotografică festivalurilor tradiționale descrise în lucrările lui Miguel de Cervantes